Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 17.7.2017 13:54:22

Ugodnejša davčna obravnava donirane hrane – pravilnik v javni obravnavi

Rubrika: Kmetijstvoprint Natisni

Ugodnejša davčna obravnava donirane hrane – pravilnik v javni obravnavi

Ministrstvo za finance je v javno obravnavo dalo predlog pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost, ki med drugim ureja ugodnejšo davčno obravnavo za donirano hrano in poenostavlja pavšalno ureditev za kmete glede odobritve in veljavnosti dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila.

Vlada je v začetku marca potrdila predlog novele zakona o kmetijstvu, ki med drugim ureja področje doniranja hrane. Namen novele je prispevati k zmanjšanju količin odpadne hrane in izgube hrane vzdolž celotne prehranske verige. Z istim namenom je k pripravi predloga pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost pristopilo ministrstvo za finance. Osnovni okvir za ugodnejšo davčno obravnavo donirane hrane predstavlja spremenjen zakon o kmetijstvu, z njegovo uveljavitvijo pa je bila oblikovana pravna podlaga za spremembo pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost. S tem želijo zavezance spodbudili k donacijam hrane, tako da bo donirana hrana do določene vrednosti deležna davčno ugodnejše obravnave, rešitev pa bo za zavezance administrativno prijazna. Predlagana sprememba pravilnika prinaša možnost prilagoditve davčne osnove (lastne cene) za donirano hrano, in sicer tako, da se bo njena vrednost štela za enako nič. Navedena rešitev pomeni bistveno administrativno in finančno razbremenitev za zavezance, ki bodo ohranili pravico do odbitka DDV od nabav donirane hrane, za donirano hrano pa ne bodo obračunali DDV. Hkrati je predvidena tudi omejitev vrednosti donirane hrane, za katero bo veljala ugodnejša DDV obravnava, in sicer do višine 1 % prihodkov za preteklo poslovno leto oz. pri novoustanovljenih podjetjih do 1 % pričakovanih prihodkov v tekočem poslovnem letu.

Predlog spremembe pravilnika prinaša tudi poenostavitev pavšalne ureditve za kmete, in sicer glede veljavnosti dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila. Ta bi po novem veljal do preklica davčnega organa, in ne več do izteka koledarskega leta. Poenostavlja se tudi postopek odobritve dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila, kjer davčni organ na podlagi podatkov iz odmere dohodnine preveri le izpolnjevanje pogoja opravljanja osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za davčne namene ter pogoja, da se dohodek za tako dejavnost kmečkega gospodinjstva ugotavlja na podlagi pavšalne davčne osnove. Preverja se torej le, ali katastrski dohodek kmečkega gospodinjstva znaša vsaj 200 evrov in je hkrati manjši od 7.500 evrov. Dodatno so spremenjeni pogoji za uveljavljanje pavšalnega nadomestila, ki niso več vezani na velikost kmetijskih zemljišč oziroma število čebeljih panjev. Po novem bi tako zadostovalo, da imajo člani kmečkega gospodinjstva v uporabi predpisana zemljišča oziroma čebelje panje. Pri odobritvi dovoljenja se pogoja uporabe predpisanih zemljišč in panjev ne bi več preverjala, bi pa davčni organ izpolnjevanje tega pogoja lahko preveril v konkretnih postopkih. Pri tem bi podatke o zemljiščih in panjih v uporabi črpal iz uradnih evidenc, ki jih ima na razpolago.

Predlog Pravilnika o spremembah in dopolnitvi pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost bo v javni obravnavi do 31. julija 2017.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

13.6.2018 14:23:07:
Poziv nosilcem, da predložijo podatke o višini dohodka iz dopolnilne dejavnosti na kmetiji, doseženega v letu 2017

17.1.2018 6:34:14:
Podaljšanje dovoljenj za uveljavljanje pavšalnega nadomestila po uradni dolžnosti

17.12.2017 8:19:07:
Plačevanje prispevkov za socialno varnost za zavarovance – kmete, prostovoljno vključene v zavarovanje - Podrobnejši opis

28.8.2017 13:17:08:
Novosti za kmete pri plačilu socialnih prispevkov

12.1.2017 10:25:34:
Novosti v davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti ter v davčnih obrazcih, ki jih FURS predlagajo nosilci osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti – OKGD

Najnovejši članki:

18.6.2018 15:47:25:
Sodna praksa: Ugotavljanje davčnega rezidentstva in stalno bivališče

18.6.2018 13:17:40:
FURS spremlja prikrita zaposlovanja tudi v IT podjetjih

15.6.2018 15:29:58:
Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami po ZDoh-2, ZDDPO-2, ZDDV-1 in ZDFS - Primeri

15.6.2018 15:11:56:
Nadzor FURS glede pridobitve lastnega poslovnega deleža družbe

15.6.2018 13:40:58:
5 stvari, ki jih morda še ne veste o Zlatem kompletu

Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT