Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 27.6.2017 15:27:20

Vlada sprejela predlog Zakona o dajatvah za motorna vozila

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog Zakona o dajatvah za motorna vozila Racunovodja.com

Vlada je na svoji 139. seji, ki je potekala 15. junija 2017, sprejela predlog novega Zakona o dajatvah za motorna vozila in ga poslala v obravnavo Državnemu zboru po rednem postopku.

Glavna razloga za predlog Zakona o dajatvah za motorna vozila sta uskladitev nekaterih nejasnosti v veljavni ureditvi plačevanja letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu in uvedba nove dajatve za odjavljena vozila, ki naj bi spodbudila lastnike izrabljenih (odjavljenih) vozil, da poskrbijo za ustrezno razgradnjo teh vozil.

Z novim zakonom je jasneje določeno, katera so dokazila za zmanjšanje plačila letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu, ki jih izkazuje družina, ki ima štiri ali več otrok. V dosedanji praksi je bilo določanje članov družine in starosti otrok ter predvsem prebivališča posameznega člana družine različno razumljeno. Po predlog Zakona o dajatvah za motorna vozila pa so te nejasnosti odpravljene, upošteva se, da se štejejo za otroke samo osebe do 18. leta starosti, tako kot je to določeno v Zakonu o starševskem. Zmanjšanja plačila letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu bodo deležne tudi rejniške družine.

Zaradi uskladitve Zakona o dajatvah za motorna vozila z Zakonom o davku na motorna vozila, ki določa kategorije invalidov, ki so oproščeni plačila davka na novo nabavljena vozila, se s predlogom usklajujejo kategorije invalidov predvsem pri otrocih z motnjami v telesnem in duševnem razvoju in izenačujejo pogoji dokazovanja tega statusa tudi z Zakonom o davku na motorna vozila. Oprostitev plačila letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu se bo s predlogom Zakona o dajatvah za motorna vozila uveljavljala na podlagi odločbe Centra za socialno delo o priznanju dodatka za nego otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo.

Pri oprostitvi plačila letne dajatve za uporabe vozil v cestnem prometu se bo za polnoletne upravičence upoštevalo tudi, da je vozilo lahko registrirano na upravičenčevega starša, zakonca ali zunajzakonskega partnerja, s katerim živi na istem naslovu.

Pri oprostitvi plačila letne dajatve za poslovno nesposobne polnoletne upravičence, je zaradi jasnosti določeno, da upravičenec prebiva pri svojem skrbniku. Iz podobnih razlogov je določeno tudi pri mladoletnih upravičencih, da lahko oprostitev uveljavljajo upravičenčevi starši – kadar otrok ne prebiva pri obeh starših, pa tisti od staršev, pri katerem prebiva, oziroma druga oseba, ki dokaže, da prebiva pri njej.

Invalidske organizacije s priznanim statusom pri svoji dejavnosti izvajajo tudi pomoč in oskrbo oseb z motnjami v duševnem razvoju. Te osebe niso nujno na invalidskem vozičku, vozilo pa je moralo izpolnjevati določene tehnične pogoje. Iz predloga zakona se tako umika obveza, da mora biti vozilo prirejeno za prevoz invalida na invalidskem vozičku.

Oprostitev plačila letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu za invalidske organizacije se uveljavlja na podlagi potrdila o statusu invalidske organizacije, ki ga izda ministrstvo, pristojno za invalide.

V predlogu zakona je na novo določeno, da se letna dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu plača tudi ob izdaji dovoljenja za daljšo dobo uporabe preskusnih tablic in preskusnih tablic v ta namen (trajne preskusne tablice). Ta dajatev mora biti plačana pred izdajo tega dovoljenja in trajnih preskusnih tablic.

Na podlagi priporočil Računskega sodišča Republike Slovenije se uvaja dajatev na odjavljeno vozilo in s tem skrb za večjo učinkovitost in doseganje ciljev v sistemu ravnanja z izrabljenimi vozili. Ta dajatev se uvede samo za določeno kategorijo vozil, in sicer: M1 – vozila za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg voznikovega sedeža, N1 – vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone in L2e – trikolesna vozila.

Plačilo nove dajatve za odjavljeno vozilo ne bo potrebno, če bo lastnik odjavljenega vozila v roku enega leta ravnal v skladu z zakonom in s tem poskrbel za ustrezno razgradnjo vozila.

Vir: MzI

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT