Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 18.1.2006 21:36:25

Nov izračun plač po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju, od 1.3.2006 naprej

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Več kot tri leta mineva od začetka nove pravne regulacije sistema plač v javnem sektorju. Zakon o novem plačnem sistemu je bil sprejet v juliju 2002 in je do sedaj doživel že pet dopolnitev in sprememb.
Z vidika predstavitve problematike na strokovni delavnici “Inštituta za plačne sisteme”(http://www.seminar@javneplace.si ), ki bo 27.1.2006, je najpomembnejša majska novela zakona z leta 2005. Le-ta dejansko pomeni pravno podlago za pričetek uporabe novega sistema, najprej za direktorje (in funkcionarje) v javnem sektorju potem pa še za ostale zaposlene v javnem sektorju.
Na strokovni delavnici bomo predstavili predpise, ki pomenijo pravno-kategorialni okvir položaja direktorjev in novega plačnega sistema. Povedali bomo, kaj pomeni pojem javni sektor, za koga pravila veljajo, kateri so novi plačni pravni instituti in kako se bodo uporabili v javnem sektorju.
Predstavili bomo celotno paleto novih zakonskih in podzakonskih rešitev. Te so vsebovane v uradnem prečiščenem besedilu Zakona o sistemu plač v javnem sektorju UPB 4 in Uredbi o plačah direktorjev v javnem sektorju (pa tudi Odloku o plačah funkcionarjev).
Na delavnici bomo obravnavali še: (1) osnutek obvestila o razvrstitvi direktorjev v plačne razrede in (2) osnutek aneksa k pogodbi o zaposlitvi direktorja po noveli Zakona o sistemu plač. Oba sta uradno objavljena na spletnih straneh Ministrstva za javno upravo na elektronskem naslovu: http://www.mju.gov.si/ index.php?id=424. Teksti so brezplačno elektronsko dosegljivi na zgornji spletni strani in na uradni spletni strani Uradnega lista z elektronskim naslovom: http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r01/predpis_ZAKO4511.html

Novi zakon o plačah v javnem sektorju prinaša tudi velike spremembe pri izračunu plač. Največja novost je uvajanje nove metodologije izračuna plač, ki temelji na plačilnih razredih. Poleg tega zakon ureja vrsto stvari, ki prej niso bile natančno določene. Tako uvaja enoten šifrant vrste plačil, enotno metodologijo izračunavanja posameznih izplačil, enotno plačilno listo, itd. V praksi to pomeni, da v večini primerov star in nov sistem izračunavanja plač nista med seboj kompatibilna. Ker zakon od 01.03.2006 določa, da se uporablja nov sistem samo za direktorje, se bo v praksi pojavila velika dilema, kako združiti oba sistema obračuna. Na voljo sta dve rešitvi:
· uporabiti ločen program za direktorje in program za ostale delavce
· izdelati program, ki bi združil oba sistema.
Prvi način je enostaven za implementacijo, saj lahko obdržimo star program za obračun plač delavcev, uvedemo pa le nov program za obračun plače direktorja. Pri uporabi pa nastane kup težav zaradi posredovanja podatkov (DURS, AJPES, banke, virmani, pok. zav., dohodnina, M4 obrazec, itd.). Vse te podatke je potrebno ročno združevati. Zato je takšna rešitev primerna za kratko časovno obdobje.
Pri drugem načinu pa zahteva implementacija skrbno predhodno načrtovanje združevanja vrst plačil, saj moramo nekatere vrste plačil nujno poenotiti (npr. regres, prispevki, dohodnina, bruto, neto, itd.). Ker so po novem zakonu vrste plačil določene, je takšno poenotenje možno le s transformacijo starih vrst plačil. Po uspešni implementaciji je uporaba takšnega sistema enostavnejša, saj imamo vse podatke skupaj, pa tudi prehod na nov obračun za ostale delavce bo hitrejši.
Ko se odločimo za eno od omenjenih kombinacij, se pojavi nova dilema ali je bolje popravljati obstoječ program ali kupiti popolnoma nov program. Predvsem je potrebno pri taki odločitvi upoštevati dejstvo, da so se v nekaj letih popolnoma spremenila orodja za prenos podatkov (nova standarda XML in SOAP), predvsem pa zahteve po sodobni komunikaciji s pošiljanjem podatkov na določena mesta (AJPES, DURS, BANKA, STATISTIKA itd). Pri programih je potrebno paziti tudi na bodočo uporabo na posameznih operacijskih sistemih (npr. 64-bitni računalniki ali odprtokodni sistemi).

Ključne besede:
javne plače
plače v javnem sektorju

Zadnji članki iz rubrike:

5.5.2021 13:00:54:
Zakonodajne novosti na področju zaposlovanja tujcev v Sloveniji

30.4.2021 14:04:25:
Podatki za obračun plač za april 2021

22.4.2021 11:20:45:
Dopolntev gradiva Plače v času veljavnosti interventnih zakonov

21.4.2021 12:40:52:
Pravica do sobivanja v zdravstvenem zavodu ali zdravilišču od 17. 4. 2021 dalje

16.4.2021 10:54:25:
Začasno čakanje na delo po novem do konca maja 2021

Najnovejši članki:

7.5.2021 12:16:33:
Sprememba veljavnosti stališča glede davčne obravnave oprostitev prispevkov za socialno varnost pri normirancih

6.5.2021 16:09:26:
Poročilo o zaključenih pogajanjih za sklenitev davčne konvencije med Slovenijo in Švedsko

6.5.2021 11:25:55:
Vlada potrdila predlog sprememb davčnih zakonov

6.5.2021 11:11:41:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini

5.5.2021 13:26:26:
Izvajanje pobotov pred izvedbo vračila dohodnine iz naslova letnega poračuna za leto 2020 – 1. tranša

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT