Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.6.2017 15:30:19

Vračilo trošarine za energente, ki so jih obdelovalci zemljišč v letu 2016 porabili za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije

Rubrika: Carina, intrastat, trošarine, uvoz in izvozprint Natisni

Do 30. 6. 2017 lahko fizične osebe vlagajo zahtevke za vračilo trošarine za energente, porabljene za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije v letu 2016.

Do vračila dela plačane trošarine za energente, ki so bili v letu 2016 dokazljivo porabljeni za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije, so na podlagi 94. člena Zakona o trošarinah in Pravilnika o načinu vračila trošarine za energente, ki se porabijo za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije, upravičeni kupci, ki

 • so v registru kmetijskih gospodarstev pri ministrstvu, pristojnem za kmetijstvo, evidentirani kot nosilci kmetijskega gospodarstva in
 • so imeli na dan 30. junija 2016 v Republiki Sloveniji v uporabi toliko kmetijskih in gozdnih zemljišč po posameznih vrstah dejanske rabe, da njihova normativna poraba goriva znaša vsaj 540 litrov za kmetijsko zemljišče in gozd oziroma vsaj 150 litrov za gozd.

Sprememba nosilca kmetijskega gospodarstva

V primeru spremembe nosilca kmetijskega gospodarstva – kmetije v obdobju uveljavljanja vračila trošarine za leto 2016 (t.j. koledarsko leto 2016 vključno do vložitve zahtevka za vračilo), se upravičenost do vračila prizna novemu nosilcu, če je bila ta oseba član tega kmetijskega gospodarstva 30. junija 2016.

Več lastnikov ali uporabnikov gozda

Pri uveljavljanju vračila trošarine za gozd mora vlagatelj za kmetijsko gospodarstvo – kmetijo oziroma kmečko gospodinjstvo z več lastniki ali uporabniki gozda na zahtevku pridobiti pooblastilo z navedbo imena, priimka, naslova in davčne številke vseh lastnikov ali uporabnikov gozda ter njihovim podpisom.

Normativna poraba goriva

Vračilo trošarine se priznava za dejansko porabljene količine goriva, vendar največ do višine normativne porabe goriva. Normativna poraba je določena za koledarsko leto glede na površino in dejansko rabo kmetijskih in gozdnih zemljišč v Republiki Sloveniji, ki so v uporabi upravičenca, kakor ju izkazujejo grafične enote rabe kmetijskega gospodarstva (GERK) oziroma zemljiški kataster.

Normativna poraba znaša:

 • 200 litrov na 1 hektar njive ali vrta ali trajnih rastlin na njivskih površinah ali rastlinjaka ali matičnjaka ali trajnega travnika ali barjanskega travnika ali ekstenzivnega sadovnjaka (skupina 1);
 • 420 litrov na 1 hektar vinograda ali intenzivnega sadovnjaka ali hmeljišča ali oljčnika ali drugega trajnega nasada (skupina 2);
 • 50 litrov na 1 hektar plantaže gozdnega drevja (skupina 3);
 • 15 litrov na 1 hektar kmetijskega zemljišča, poraslega z gozdnim drevjem (skupina 4) ali
 • 15 litrov na 1 hektar gozda (skupina 5).

Kot površina kmetijskih zemljišč v uporabi se upošteva površina GERK pod posamezno vrsto dejanske rabe, kakor je za posamezno kmetijsko gospodarstvo evidentirana v registru kmetijskih gospodarstev pri ministrstvu, pristojnem za kmetijstvo.

Kot površina za gozd v uporabi se upošteva površina zemljišč, ki je po dejanski rabi v zemljiškem katastru opredeljena kot gozd in je:

 • v lasti ali uporabi kmetijskega gospodarstva, ki je pravna oseba, agrarna skupnost ali samostojni podjetnik posameznik oziroma v lasti ali uporabi nosilca in članov kmetijskega gospodarstva – kmetije,
 • v lasti ali uporabi osebe, ki ni kmetijsko gospodarstvo in je pravna oseba, agrarna skupnost, samostojni podjetnik posameznik ali fizična oseba – član kmečkega gospodinjstva.

Za kmečko gospodinjstvo se šteje kmečko gospodinjstvo, kot je opredeljeno s predpisi o dohodnini (69. člen ZDoh-2).

Za odločanje o vračilu trošarine se pridobijo podatki:

 • o nosilcu in članih njegovega kmetijskega gospodarstva ter o površini kmetijskih zemljišč od ministrstva, pristojnega za kmetijstvo;
 • o lastniku ali uporabniku gozda, članih kmečkega gospodinjstva in o površini gozda iz evidenc FURS.

Dokazila

Za uveljavitev vračila fizičnim osebam se upoštevajo izvirniki računov o nabavi goriva, ki pa jih ni treba priložiti zahtevku. Predložijo se samo na zahtevo pristojnega organa.

Upravičenec lahko kot račun za gorivo upošteva tudi račun za strojno storitev, ki mu jo je izvajalec opravil na kmetijskem zemljišču ali gozdu v uporabi  upravičenca. Izvajalec storitev mora na izdanem računu navesti količino porabljenega goriva in dati izjavo, da sam za to količino goriva ne bo uveljavljal vračila trošarine.

Upravičenci do vračila trošarine morajo hraniti listine (račune), na podlagi katerih jim je bila vrnjena trošarina, 10 let po izteku leta, na katero se listine nanašajo, in jih predložiti na zahtevo pristojnega organa.

Način uveljavljanja vračila trošarine

Upravičenci, ki so fizične osebe in niso upravičenci kot samostojni podjetniki posamezniki, zahtevek za vračilo trošarine predložijo pri finančnem uradu glede na stalno prebivališče vlagatelja zahtevka kot letni zahtevek do 30. junija 2017 na obrazcu TRO-A.

Vračilo trošarine

Za energente, dokazljivo porabljene za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije, se vrne 70% povprečnega zneska trošarine, ki je predpisana za plinsko olje za pogonski namen v obdobju, za katero se zahteva vračilo trošarine. Za vračilo trošarine za leto 2016 se upošteva povprečni znesek trošarine za plinsko olje za pogonski namen v letu 2016, ki ga ugotovi minister za finance in bo objavljen v Uradnem listu RS.

Pristojni organ vrne trošarino v 30. dneh od dneva vročitve odločbe o vračilu. Šteje se, da je vročitev opravljena 15. dan po dnevu odpreme odločbe, kar pomeni, da se vračilo trošarine izvede do 45. dne po dnevu odpreme odločbe. Vračilo trošarine se vložniku zahtevka izplača na njegov transakcijski račun.

Vir: FURS

Ključne besede:
trošarine
vračilo trošarine
trošarina za energente
kmetijska mehanizacija
gozdarska mehanizacija
ZTro-1

Zadnji članki iz rubrike:

8.5.2023 12:46:18:
1. maja 2023 zvišanje trošarine za tobačne izdelke in obveznost za obračun razlike trošarine za drobno rezani tobak in cigarete

27.3.2023 15:28:01:
Gorivo za kmetijstvo - Podrobnejši opis

22.12.2022 16:35:24:
1. januarja 2023 zvišanje trošarine za tobačne izdelke in obveznost za obračun razlike trošarine za drobno rezani tobak in cigarete

5.12.2022 13:49:31:
Od 13. 2. 2023 obvezna uporaba elektronskega poenostavljenega trošarinskega dokumenta za gibanja trošarinskih izdelkov za dobavo za komercialni namen in popolnoma denaturiranega alkohola med Slovenijo in državami članicami

15.11.2022 16:54:08:
Novosti v Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o trošarinah (ZTro-1C)

Najnovejši članki:

22.9.2023 16:34:12:
Zaposlitveni oglas: Računovodja (m/ž), Podravska regija

20.9.2023 17:38:19:
Hitrejše zaposlovanje tujih delavcev za odpravo posledic poplav in plazov

20.9.2023 14:37:31:
Dodatna pojasnila o začasnem odlogu bančnih posojil

20.9.2023 14:32:53:
Letni dopust zavarovanca v času odobrenega bolniškega staleža ni mogoč

20.9.2023 10:28:39:
Zvišanje dovoljenega obsega začasnega in občasnega dela - do 31. 12. 2023