Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 22.8.2016 15:35:25

Zaposlovanje državljanov Bosne in Hercegovine v Sloveniji na podlagi Sporazuma o zaposlovanju

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Zaposlovanje državljanov Bosne in Hercegovine v Sloveniji na podlagi Sporazuma o zaposlovanju

Sporazum med Vlado RS in Svetom ministrov BiH o zaposlovanju državljanov BiH v RS (Uradni list RS, štev. 92/2012, v nadaljevanju: Sporazum) določa pogoje zaposlovanja državljanov BiH in postopke za izdajo delovnih dovoljenj, ne vključuje pa pravice do prebivanja v Republiki Sloveniji.

Sporazum določa, da se lahko državljani BiH zaposlijo v Sloveniji, če:

  • so prijavljeni pri pristojnih javnih službah za zaposlovanje v Bosni in Hercegovini kot brezposelna oseba najmanj 30 dni in so starejši od 18 let,
  • na trgu dela v Sloveniji ni ustreznih domačih kandidatov za ponujeno prosto delovno mesto,
  • delodajalec izpolnjuje zakonske pogoje za zaposlitev tujca.

Sporazum se ne uporablja za tiste, ki:

  • so na dan uveljavitve Sporazuma (1.3.2013) zakonito zaposleni pri slovenskem delodajalcu,
  • v primeru sezonske zaposlitve,
  • za zastopnike ali samostojne podjetnike posameznike v svoji gospodarski družbi,
  • za zaposlene oz. za tiste, ki prostovoljno delajo zaradi usposabljanja in izpopolnjevanja na področju medicine,
  • za imetnike dovoljenje za stalno prebivanje v RS oz. dovoljenje za prebivanje na podlagi združevanja družine ali na podlagi zakona, ki ureja mednarodno zaščito,
  • imajo priznan status raziskovalca,
  • imajo zaključeno visoko šolanje v Republiki Sloveniji in so izpolnili pogoj za pridobitev osebnega delovnega dovoljenja,
  • za visokokvalificirane zaposlitve (vlagajo vlogo za pridobitev modre karte).

Delodajalec vloži vlogo za izdajo dovoljenja na Zavod RS za zaposlovanje. Dovoljenje se izda z veljavnostjo treh let. Prvo leto zaposlitve mora biti delavec zaposlen pri delodajalcu, ki je pridobil delovno dovoljenje oziroma pri njegovem pravnem nasledniku. V preostalem obdobju veljavnosti dovoljenja pa se lahko zaposli pri drugih delodajalcih (prost dostop na slovenski trg dela). Dovoljenje dobi delodajalec in po prihodu v Slovenijo tudi delavec migrant.

Državljani Bosne in Hercegovine, ki so delovna dovoljenja in dovoljenja za prebivanje pridobili na podlagi Sporazuma, najprej pri Zavodu RS za zaposlovanje uredijo podaljšanje dovoljenja, ki potem v postopku za pridobitev enotnega dovoljenja za prebivanje in delo velja kot soglasje.

Pred iztekom dovoljenja na podlagi Sporazuma lahko delavec zaprosi za podaljšanje dovoljenja. Vlogo za podaljšanje dovoljenja vloži pri Zavodu RS za zaposlovanje. Priložiti je potrebno: pogodbo o zaposlitvi in potrdilo o plačilu takse za delovno dovoljenje.

Dovoljenje se lahko podaljša za nadaljnja 3 leta, če so izpolnjeni eni od navedenih pogojev:

  • sklenjena pogodba o zaposlitvi še najmanj za 1 leto in je bila v državi zaposlitve priznana pravica do združevanja družine v skladu z zakonodajo;
  • je bil BiH državljan pred potekom veljavnosti dovoljenja najmanj 1 leto zaposlen in je imel sklenjeno pogodbo o zaposlitvi še najmanj za 1 leto;
  • je med veljavnostjo dovoljenja opravljal strokovno zaposlitev najmanj 1 leto in ima sklenjeno pogodbo za strokovno zaposlitev še najmanj za 1 leto;
  • je med veljavnostjo dovoljenja pridobil dodatna znanja oziroma poklicne kvalifikacije in na podlagi tega opravljal strokovno zaposlitev najmanj 6 mesecev ter ima sklenjeno pogodbo za strokovno zaposlitev še najmanj za 1 leto.

Za izdajo in podaljšanje enotnega dovoljenja za prebivanje in delo je pristojna upravna enota na območju katere tujec namerava prebivati oz. prebiva, kot tudi upravna enota, kjer je sedež delodajalca ali kjer se opravlja dejavnost.

Prošnji za izdajo enotnega dovoljenja je potrebno priložiti: overjeno kopijo veljavnega potnega lista, dokazilo o ustreznem zdravstvenem zavarovanju, dokazilo o zadostnih sredstvih za preživljanje, pogodbo o zaposlitvi ali opravljanju dela, potrdilo o nekaznovanju in ostala dokazila v skladu z Zakonom o tujcih (Uradni list RS, št. 45/2014-UPB1, 90/2014, 19/2015 in 47/15 – ZZSDT, ZTuj-2).

Več informacij glede pridobitve delovnega dovoljenja po Sporazumu je objavljenih na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje.

Vir: Upravna enota Kranj

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 13:51:12:
Podatki za obračun plač za november 2019

20.11.2019 16:02:38:
Obmejni delavci ter obrazec S1 (E 121)

19.11.2019 13:50:20:
Minimalna plača od 1. januarja 2019

14.11.2019 13:13:02:
Novosti pri KIDO (konvencijah o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka)

13.11.2019 14:10:38:
Info točka za tujce

Najnovejši članki:

7.12.2019 13:07:06:
Zakon o spremembah in dopolnitvi Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1L)

7.12.2019 12:46:18:
Poročilo o gibanju plač za september 2019

7.12.2019 12:44:00:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, oktober 2019

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

4.12.2019 17:41:47:
Kaj zajema MSRP 16 - Najemi (2019)?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT