Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.12.2005 20:28:30

Nekatere obveznosti zasebnikov pred vstopom v novo leto

mag. Mateja Drobež

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Nekatere obveznosti zasebnikov[1] pred vstopom v novo leto 2006

Oddaja zahtevka za ugotavljanje dohodka iz dejavnosti z upoštevanjem normiranih odhodkov

Določeni zasebniki, ki izpolnjujete pogoje, zapisane v zakonu o dohodnini, smete ugotavljati davčno osnovo (dohodek iz dejavnosti) z upoštevanjem normiranih odhodkov. Če ugotavljate davčno osnovo na takšen način, potem od ustvarjenih prihodkov (prihodke upoštevate ob njihovem plačilu) odštejete 25 % tako ustvarjenih prihodkov. Takšno možnost ste lahko uporabili že v letu 2005. Zahtevek za leto 2006 je bilo potrebno posredovati davčnemu organu do konca novembra leta 2005 za leto 2006. Obrazec (zahtevek) je bil objavljen v Pravilniku o obrazcu zahtevka za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov (Uradni list RS, št. 130/2004).

  • Sedaj veljavni zakon o gospodarskih družbah je nekaterim samostojnim podjetnikom omogočil, da jim ni bilo potrebno voditi poslovnih knjig, vendar je ta rešitev veljala le za leto 2005. Napovedane spremembe zakona o gospodarskih družbah (sprejete naj bi bile do konca tega leta) kažejo na to, da bodo samostojni podjetniki dobili možnost, da jim v letu 2006 ne bo potrebno voditi poslovnih knjig, če bodo izpolnjevali ostale pogoje za predložitev takšnega zahtevka in bodo želeli ugotavljati davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov. Brez sprejetja te spremembe bi bili vsi samostojni podjetniki dolžni voditi poslovne knjige, zaradi česar ne bi izpolnjevali enega izmed pogojev za takšen način ugotavljanja davčne osnove. Če pa bo predlog sprejet, potem bodo tisti samostojni podjetniki, ki ne zaposlujejo delavcev in ne presegajo višine prihodkov iz dohodninskega zakona in izpolnjujejo pogoj glede preteklega načina ugotavljanja davčne osnove, izpolnili tudi prvi pogoj za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov (na tak način bodo izpolnili vse predpisane pogoje).
  • Kot drug problem pa lahko navedeno dejstvo, da napovedane spremembe zakona o dohodnini (predvsem zvišanje višine letnih prihodkov kot enega izmed pogojev) niso bile pravočasno objavljene, da bi lahko nekateri zasebniki pravočasno oddali omenjen zahtevek (velja za tiste, ki so dosegli več kot 3,9 in manj kot 6 mio tolarjev prihodkov v obdobju od novembra 2004 do oktobra 2005).

Katere pogoje ste dolžni izpolnjevati, da lahko predložite zahtevek za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov?

Pogoji v trenutno veljavni zakonodaji (normirani odhodki v višini 25 % ustvarjenih prihodkov):

Predvidene spremembe:

1. zanj ne obstaja obveznost vodenja poslovnih knjig in evidenc po drugih predpisih

1. Enako kot do sedaj,

2. njegovi prihodki iz dejavnosti v zadnjih zaporednih 12 mesecih, z vključno mesecem oktobrom tekočega leta, ne presegajo 3,9 milijonov tolarjev,

2.njegovi prihodki iz dejavnosti v zadnjih zaporednih 12 mesecih, z vključno mesecem oktobrom tekočega leta, ne presegajo 6 milijonov tolarjev,

3. ne zaposluje delavcev,

3. enako kot do sedaj,

4. v preteklem davčnem letu ni ugotavljal davčne osnove od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti, na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov ali je ugotavljal davčno osnovo od dohodkov, doseženih z opravljanjem dejavnosti, na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov v zadnjih zaporednih treh davčnih letih in je na koncu triletnega obdobja dvakrat zaporedoma izpolnjeval pogoj iz 1., 2. in 3. točke, sme pri ugotavljanju davčne osnove naslednjega davčnega leta zahteva upoštevanje normiranih odhodkov.[2]

Normirani odhodki znašajo 25 % ustvarjenih prihodkov. Pri takšnem načinu ugotavljanja davčne osnove se upoštevajo prihodki ob njihovem plačilu.

4. enako kot do sedaj.

Naj omenimo še to, da je za prihodnje leto 2006 za določene zasebnike predviden tudi višji odstotek normiranih odhodkov pri ugotavljanju davčne osnove na ta način (za zavezance, ki dosegajo dohodek z opravljanjem kmetijske in dopolnilne dejavnosti na kmetiji ter za zavezance, ki dosegajo dohodek z izdelavo in pridelavo izdelkov domače in umetnostne obrti, za katere imajo veljavno pozitivno mnenje pristojne komisije Obrtne zbornice).

Glede na vse do sedaj povedano lahko pričakujemo, da bo Davčna uprava sprejemala zahtevke samostojnih podjetnikov vse do konca leta (ne le do konca novembra). Problem pa je nastal tudi pri tistih zasebnikih, ki niso izpolnili vseh pogojev po sedaj veljavnem zakonu o dohodnini, vendar bi bili pogoji (6 mio tolarjev prihodkov) izpolnjeni, če bi bile pravočasno (torej do konca novembra tega leta) sprejete spremembe zakona o dohodnini. Le upamo lahko, da bo davčna uprava razumna pri sprejemanju zahtevkov tistih zasebnikov, ki bodo izpolnjevali pogoje šele po sprejetju sprememb zakona o dohodnini (6 mio tolarjev prihodkov), glede na situacijo, v kateri so se znašli ti zasebniki.

Oddaja obvestila o načinu vodenja poslovnih knjig

Do 31.12.2005 ste zasebniki dolžni davčnemu organu sporočiti, na kakšen način boste vodili poslovne knjige v letu 2006. S tem obvestilom davčnemu organu sporočite, ali boste vodili poslovne knjige po sistemu enostavnega ali dvostavnega knjigovodstva. Oblika tega sporočila ni predpisana, zato lahko sami pripravite takšno obvestilo.

Primer obvestila[3]:

Ministrstvo za finance

Davčna uprava Republike Slovenije

Davčni urad .............

Izpostava...............

Datum:

Ime in sedež:

Poslovne enote v drugih občinah:

Številka TRR:

Davčna številka:

Skladno z določbami 3. odstavka 1. člena Pravilnika o poslovnih knjiga in drugih davčnih evidencah (Uradni list RS, št. 114/02) vam prilagam

Obvestilo

o načinu vodenja poslovnih knjig v letu 2006

Iz podatkov moje odmerne odločbe davka od dohodkov iz dejavnosti za leto 2004 in bilance stanja za leti 2003 in 2004 oziroma zadnje odmere odločbe, ugotavljam, da (ustrezno obkrožite):

a)     presegam

b)     ne presegam

vsaj dveh spodaj navedenih meril:

·         povprečno število zaposlenih ne presega 3,

·         imam letne prihodke nižje od 10.000.000 tolarjev,

·         povprečna vrednost aktive na začetku in na koncu leta 2004 ne presega 6.000,000 tolarjev.

V poslovnem letu 2006 bom poslovne knjige vodil-a (ustrezno obkrožite):

a)     po sistemu enostavnega knjigovodstva

b)     po sistemu dvostavnega knjigovodstva.

Poslovne knjige vodim:

a)     na sedežu obratovalnice

b) ____________________

Podpis______________________________________

Sistem enostavnega knjigovodstva lahko izberete le tisti, ki izpolnjujete vsaj dve izmed meril (če imate v povprečju manj kot 3 zaposlene, če znašajo vaši letni prihodki manj kot 10 mio tolarjev in če vaša povprečna vrednost aktive na začetku in na koncu leta ne presega 6 mio tolarjev). Tisti zasebniki, ki izpolnjujete vsaj dve od navedenih meril (in bi lahko izbrali sistem enostavnega knjigovodstva), pa se lahko kljub temu odločite, da boste vodili poslovne knjige po sistemu dvostavnega knjigovodstva.

Pripravila:

mag. Mateja Drobež[1] Opomba: V prispevku uporabljamo pojem zasebnikov za vse fizične osebe, ki opravljajo dejavnost po Zakonu o dohodnini.

[2] Ne glede na navedeno, lahko zasebnik, ki je na novo začel z opravljanjem dejavnosti in izpolnjuje pogoja iz 1. in 3. točke, pri ugotavljanju davčne osnove v prvem davčnem letu in drugem davčnem letu, če je začel z opravljanjem dejavnosti v zadnjih šestih mesecih prvega davčnega leta, zahteva upoštevanje normiranih odhodkov.

[3] Vir: Svetovalec Obrtnika, priloga Obrtniku, št. 12, 5.12.2005

Zadnji članki iz rubrike:

26.9.2023 12:53:47:
Nadzor nad vračanjem ukrepa za gospodarstvo za odpravo posledic dviga cen energentov

25.9.2023 14:49:18:
Sprejeta novela insolvenčnega zakona

20.9.2023 14:37:31:
Dodatna pojasnila o začasnem odlogu bančnih posojil

19.9.2023 12:54:23:
Nov podzakonski predpis s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma

18.9.2023 15:01:44:
Iztekanje roka za uveljavljanje povračila izplačanih plač zaradi odstranjevanja posledic poplav

Najnovejši članki:

27.9.2023 16:04:42:
Izpolnjevanje REK obrazcev za izplačila na podlagi novele Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč - ZOPNN-F ter Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 - ZIUOPZP

26.9.2023 11:32:31:
Prispevek ob tednu požarne varnosti

25.9.2023 16:13:36:
Informacija o nadomestilu plač prostovoljcem za pomoč pri odpravljanju posledic poplav v avgustu

25.9.2023 11:50:06:
Izjava za izplačilo pomoči samozaposlenim zaradi poplav in plazov v avgustu 2023 je na voljo

24.9.2023 22:58:10:
Zaposlitveni oglas: Računovodja (m/ž), Podravska regija

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress