Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 15.12.2005 16:14:06

Vlada sprejela predlog zakona o kolektivnih pogodbah

uvi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog zakona o kolektivnih pogodbah Racunovodja.com

Vlada RS je na seji 14. decembra sprejela predlog zakona o kolektivnih pogodbah in ga bo poslala v obravnavo državnemu zboru.

Predlog zakona o kolektivnih pogodbah, ki je v procesu usklajevanja s socialnimi partnerji dosegel visoko stopnjo usklajenosti, ureja stranke, vsebino, hierarhijo kolektivnih pogodb in postopek sklenitve ter naknadnega pristopa h kolektivni pogodbi, njeno obliko, splošno in razširjeno veljavnost ter prenehanje kolektivne pogodbe, mirno reševanje kolektivnih delovnih sporov ter evidenco in objavo kolektivnih pogodb.

Zakon izhaja iz temeljnega načela, da naj bo sklepanje kolektivnih pogodb svobodno in prostovoljno. To načelo vsebuje tudi konvencija Mednarodne organizacije dela št. 98 o uporabi načel o pravicah organiziranja in kolektivnega dogovarjanja, ki jo je naša država ratificirala. Zato zakon ne predpisuje obveznega sklepanja kolektivnih pogodb, ne predpisuje obvezne vsebine kolektivnih pogodb, niti ne določa vrst kolektivnih pogodb in ravni, na katerih naj bi se te sklepale. Vse to bi namreč posegalo v voljo strank in preprečevalo, da do sklenitve kolektivne pogodbe pride vedno in povsod, pa tudi le takrat, kadar je takšna volja in interes obeh strank. Avtonomija strank je eno osnovnih vodil nove pravne ureditve tega področja.

Upoštevaje načelo prostovoljnosti naj bi imela pravico biti stranka kolektivne pogodbe le tista združenja, ki so prostovoljna, torej ne temeljijo na načelih obveznega članstva. Zaradi specifičnega stanja prostovoljnih delodajalskih asociacij v državi, pa zakon predvideva triletno prehodno obdobje, ko bi poleg teh asociacij kolektivne pogodbe še vedno lahko sklepale tudi asociacije z obveznim članstvom.

Nova pravna ureditev uveljavlja načelo, da kolektivna pogodba velja le za stranke, ki so jo sklenile. Ob izpolnjevanju določenih pogojev pa se predvideva tudi splošna in razširjena veljavnost sklenjenih kolektivnih pogodb. Pri tem izraz splošna veljavnost kolektivne pogodbe pomeni, da kolektivna pogodba velja za vse delavce pri delodajalcu za katerega ta pogodba velja, ne glede na njihovo članstvo v sindikatu. V primeru razširjene veljavnosti pa kolektivna pogodba velja za vse delodajalce in pri njih zaposlene delavce v določeni dejavnosti, ne glede na članstvo delavcev v sindikatu ali članstvo delodajalcev v združenju delodajalcev.

Zakon ureja tudi hierarhijo pravnih aktov in kot novost predvideva izjemo od splošnega načela, da lahko kolektivna pogodba na ožji ravni določa le ugodnejše pravice za delavce kot kolektivna pogodba na širši ravni. Predvidena je namreč možnost, da se s kolektivno pogodbo na širši ravni določi pogoje, pod katerimi se s kolektivno pogodbo na ožji ravni lahko določijo pravice in delovni pogoji, ki so za delavca drugačni ali manj ugodni.

V zvezi z reševanjem kolektivnih sporov, za razliko od sedaj veljavne zakonske ureditve, zakonski predlog predvideva celovito in natančno ureditev mirnega reševanja kolektivnih delovnih sporov kamor sodijo pogajanja, posredovanje in arbitraža, hkrati pa ob upoštevanju temeljnega načela zakona o svobodi kolektivnega dogovarjanja omogoči tudi, da se stranki v kolektivni pogodbi lahko na drugačen način dogovorita o reševanju teh sporov.

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

5.8.2020 16:05:26:
Podatki za obračun plač za julij 2020

5.8.2020 15:58:40:
Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov (znesek regresa za prehrano med delom za obdobje julij–december 2020)

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT