Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 15.12.2005 16:14:06

Vlada sprejela predlog zakona o kolektivnih pogodbah

uvi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog zakona o kolektivnih pogodbah

Vlada RS je na seji 14. decembra sprejela predlog zakona o kolektivnih pogodbah in ga bo poslala v obravnavo državnemu zboru.

Predlog zakona o kolektivnih pogodbah, ki je v procesu usklajevanja s socialnimi partnerji dosegel visoko stopnjo usklajenosti, ureja stranke, vsebino, hierarhijo kolektivnih pogodb in postopek sklenitve ter naknadnega pristopa h kolektivni pogodbi, njeno obliko, splošno in razširjeno veljavnost ter prenehanje kolektivne pogodbe, mirno reševanje kolektivnih delovnih sporov ter evidenco in objavo kolektivnih pogodb.

Zakon izhaja iz temeljnega načela, da naj bo sklepanje kolektivnih pogodb svobodno in prostovoljno. To načelo vsebuje tudi konvencija Mednarodne organizacije dela št. 98 o uporabi načel o pravicah organiziranja in kolektivnega dogovarjanja, ki jo je naša država ratificirala. Zato zakon ne predpisuje obveznega sklepanja kolektivnih pogodb, ne predpisuje obvezne vsebine kolektivnih pogodb, niti ne določa vrst kolektivnih pogodb in ravni, na katerih naj bi se te sklepale. Vse to bi namreč posegalo v voljo strank in preprečevalo, da do sklenitve kolektivne pogodbe pride vedno in povsod, pa tudi le takrat, kadar je takšna volja in interes obeh strank. Avtonomija strank je eno osnovnih vodil nove pravne ureditve tega področja.

Upoštevaje načelo prostovoljnosti naj bi imela pravico biti stranka kolektivne pogodbe le tista združenja, ki so prostovoljna, torej ne temeljijo na načelih obveznega članstva. Zaradi specifičnega stanja prostovoljnih delodajalskih asociacij v državi, pa zakon predvideva triletno prehodno obdobje, ko bi poleg teh asociacij kolektivne pogodbe še vedno lahko sklepale tudi asociacije z obveznim članstvom.

Nova pravna ureditev uveljavlja načelo, da kolektivna pogodba velja le za stranke, ki so jo sklenile. Ob izpolnjevanju določenih pogojev pa se predvideva tudi splošna in razširjena veljavnost sklenjenih kolektivnih pogodb. Pri tem izraz splošna veljavnost kolektivne pogodbe pomeni, da kolektivna pogodba velja za vse delavce pri delodajalcu za katerega ta pogodba velja, ne glede na njihovo članstvo v sindikatu. V primeru razširjene veljavnosti pa kolektivna pogodba velja za vse delodajalce in pri njih zaposlene delavce v določeni dejavnosti, ne glede na članstvo delavcev v sindikatu ali članstvo delodajalcev v združenju delodajalcev.

Zakon ureja tudi hierarhijo pravnih aktov in kot novost predvideva izjemo od splošnega načela, da lahko kolektivna pogodba na ožji ravni določa le ugodnejše pravice za delavce kot kolektivna pogodba na širši ravni. Predvidena je namreč možnost, da se s kolektivno pogodbo na širši ravni določi pogoje, pod katerimi se s kolektivno pogodbo na ožji ravni lahko določijo pravice in delovni pogoji, ki so za delavca drugačni ali manj ugodni.

V zvezi z reševanjem kolektivnih sporov, za razliko od sedaj veljavne zakonske ureditve, zakonski predlog predvideva celovito in natančno ureditev mirnega reševanja kolektivnih delovnih sporov kamor sodijo pogajanja, posredovanje in arbitraža, hkrati pa ob upoštevanju temeljnega načela zakona o svobodi kolektivnega dogovarjanja omogoči tudi, da se stranki v kolektivni pogodbi lahko na drugačen način dogovorita o reševanju teh sporov.

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

17.2.2020 13:51:55:
Spodbude za trajno zaposlovanje mladih v vzhodni regiji

14.2.2020 16:33:43:
Koliko znaša neto minimalna plača brez dodatkov?

12.2.2020 17:38:00:
Davčne evidence normirancev v letu 2019

12.2.2020 17:15:30:
Pogoji za normirance

12.2.2020 16:50:27:
Davčni obračun za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost - DDD

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT