Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 22.4.2016 13:01:13

Vlada potrdila besedilo predloga Zakona o trošarinah

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada potrdila besedilo predloga Zakona o trošarinah Racunovodja.com

Vlada RS je na svoji 85. redni seji, ki je potekala 20. aprila 2016, določila besedilo predloga Zakona o trošarinah in ga posredovala v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru RS po rednem postopku.

V Republiki Sloveniji je obdavčevanje alkohola in alkoholnih pijač, tobačnih izdelkov ter energentov in električne energije (trošarinski izdelki) urejeno z Zakonom o trošarinah, ki ga je Državni zbor sprejel decembra 1998, uveljavljen pa je bil s 1. julijem 1999. S tem zakonom je Slovenija uredila obdavčevanje izdelkov, proizvedenih na ozemlju Slovenije in pri uvozu izdelkov s tujih davčnih območij na slovensko davčno območje. Zakon o trošarinah je bil doslej spremenjen štirinajstkrat.

Cilji predloga zakona so posodobitev ter vsebinska prenova in uskladitev določb z evropskimi direktivami, odprava administrativnih ovir ter odprava nejasnosti, ki so se pokazale pri izvajanju predpisa v praksi.

Določbe zakona so prenovljene z namenom zasledovanja cilja preglednega, jasnega, enostavnega davčnega sistema, ki je učinkovitejši z vidika pobiranja davkov, zagotavlja lažjo uporabo predpisa in večjo pravno varnost zavezancev, tako da manj obremenjuje gospodarstvo, zato vpliva na konkurenčnost, prispeva k prostovoljnemu plačevanju davkov ter zmanjšuje stroške in administrativne obveznosti za zavezance in davčni organ.

Zakon odpravlja administrativne obveznosti na področju, kjer so ocenjena tveganja za nedovoljena ravnanja nizka (odprava rednega mesečna vlaganja obračunov trošarine, odprava poročanja o vnosu in uvozu za trošarinske izdelke, za katere ne nastane obveznost za obračun trošarine, odprava obveznosti pečatenja tovorkov, odprava obveznosti vlaganja obračunov za cigarete za zneske popisa do 10 evrov, odprava nadzora nad gibanjem in rabo energentov, ki se ne uporabljajo za pogon ali ogrevanje, vlaganje zahtevkov za vračilo trošarine v elektronski obliki, opustitev obveznosti prijave opreme za proizvodnjo žganja za male proizvajalce žganja in prijave v evidenco trošarinskih zavezancev, opustitev pečatenja kotlov, ukinitev obveznosti vodenja evidence kupcev opreme za proizvodnjo žganja, uvedba oprostitve za priložnostne male pošiljke trošarinskih izdelkov, ki niso komercialne narave, poenostavitev prijave in odjave v evidenco trošarinskih zavezancev). Hkrati pa se uvajajo novi postopki za zavezance, kjer so ugotovljena visoka tveganja za nedovoljena ravnanja, ki lahko potencialno zmanjšujejo prihodke iz naslova trošarin (uvedba nadzora za energente, za katere ne velja nazor nad gibanjem in se porabljajo za pogon ali ogrevanje, širitev uporabe dovoljenja za pooblaščenega uvoznika tudi pri gibanju trošarinskih izdelkov v režimu odloga znotraj Slovenije, določitev novih kategorij tobačnih izdelkov, uvedba obveznosti plačila razlike trošarine za drobno rezani tobak in možnost določitve zavarovanja plačila trošarine za dobavitelje električne energije in zemeljskega plina ter proizvajalce trošarinskih izdelkov izven režima odloga).

Z zakonom se v nacionalni pravni red prenašajo nekatere določbe evropskih direktiv (ureditev za male proizvajalce žganja, uvedba pošiljanja vina v režimu odloga za male proizvajalce vina, lastna raba proizvodnje piva za fizične osebe, ureditev statusa pooblaščenega uvoznika, odprava oprostitve rabe energenta za proizvodnjo netrošarinskih izdelkov).

Zakon prinaša tudi nove ureditve, ki poenostavljajo postopke in so ugodnejši za davčne zavezance (ureditev za davka prosto prodajalno, določitev vrste rabe energenta v napravah za kogeneracijo in rabe energenta za proizvodnjo električne energije, nova ureditev načina določitve trošarine za električno energijo po količinskih razredih odjema, raba energentov za energetsko intenzivna podjetja, odprava omejitve uveljavljanja vračila trošarine za komercialni prevoz blaga in potnikov, ki gorivo kupijo z gotovino).

Zakon prenavlja kazenske določbe in določa uskladitev izdanih dovoljenj, izdanih po veljavnem zakonu, z dejanskim stanjem.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

5.8.2020 16:05:26:
Podatki za obračun plač za julij 2020

5.8.2020 15:58:40:
Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov (znesek regresa za prehrano med delom za obdobje julij–december 2020)

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT