Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.11.2015 15:53:29

Vlada določila besedilo Predloga Zakona o poračunavanju finančnih obveznosti Republike Slovenije iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo Predloga Zakona o poračunavanju finančnih obveznosti Republike Slovenije iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja

Vlada RS je na svoji 61. redni seji, ki je potekala 5. novembra, določila besedilo Predloga Zakona o poračunavanju finančnih obveznosti Republike Slovenije iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja (ZPFOPIZ-1) ter ga pošlje Državnemu zboru RS v sprejem po rednem postopku.

S predlaganim zakonom se:

  • na novo ureja področje poračunavanja finančnih obveznosti Republike Slovenije iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja v skladu z določbami novega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je bil sprejet v decembru 2012.
  • na novo ureja tudi poračunavanje finančnih obveznosti Republike Slovenije iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja Skladu obrtnikov in podjetnikov.
  • ureja tehnična izvedba pravice iz 17. člena UZITUL (Ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije)

Uskladitev z novo pokojninsko in invalidsko zakonodajo

Z uveljavitvijo nove pokojninske reforme v letu 2012 je prišlo do nekaterih sprememb, ki se nanašajo na poračunavanje finančne obveznosti Republike Slovenije, in sicer se npr. poračunavanje ne predvideva za del pokojnine v višini zmanjšanja pokojnine zaradi upokojitve pred dopolnitvijo polne starosti.

Novi ZPIZ-2 je prinesel spremembe še na področju ureditve posebnih olajšav za samostojne podjetnike in za delodajalce, ki zaposlujejo starejše delavce oziroma delodajalce, ki prvič zaposlujejo delavca, prav tako na področju prispevkov za zaposlene invalide v invalidskih podjetjih in zaposlitvenih centrih, kar tudi vpliva na ureditev poračunavanja finančne obveznosti Republike Slovenije.

Vse te sistemske spremembe je potrebno tudi prilagoditi s terminološkega oziroma izvedbenega vidika poračunavanja finančne obveznosti iz državnega proračuna.

Spremembe na področju poračunavanja finančnih obveznosti Republike Slovenije iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja Skladu obrtnikov in podjetnikov

S predlaganim zakonom se na novo ureja višina obveznosti Republike Slovenije iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja Skladu obrtnikov in podjetnikov, ki se nanaša na izplačevanje pokojnin do 26 odstotkov najnižje pokojninske osnove, določene po ZPIZ-2, za upokojence Sklada obrtnikov in podjetnikov,ki so vstopili v zavarovanje do 1. 1. 1983. Obveznost države članu sklada obrtnikov traja, dokler član ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne, predčasne ali invalidske pokojnine iz zakona, ki ureja obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Sklad obrtnikov in podjetnikov je dolžan po uradni dolžnosti pri Zavodu ugotoviti, kdaj so izpolnjeni pogoji za pridobitev pravice do starostne, predčasne ali invalidske pokojnine.

Ob tem pa se določa tudi pavšalni znesek za stroške izplačevanja pokojnin v višini 1% dejansko ugotovljene obveznosti države do Sklada obrtnikov in podjetnikov.

Tehnična izvedba pravice iz 17. člena UZITUL (Ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije)

Na podlagi zahteve Ministrstva za zunanje zadeve tekom medresorskega usklajevanja je v predlogu zakona urejena tudi pravica do dela pokojnine v obliki dodatka v višini razlike med pokojnino, odmerjeno po veljavnih predpisih v Republiki Sloveniji ob upoštevanju dobe dopolnjene v organu SFRJ ter seštevkom obeh starostnih pokojnin, priznanih po določbah Sporazuma med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo o socialnem zavarovanju, ki je bil ratificiran z Zakonom o ratifikaciji Sporazuma med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo o socialnem zavarovanju ter Administrativnim dogovorom o izvajanju Sporazuma med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo o socialnem zavarovanju.

Vir: MDDSZ

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

17.2.2020 13:51:55:
Spodbude za trajno zaposlovanje mladih v vzhodni regiji

14.2.2020 16:33:43:
Koliko znaša neto minimalna plača brez dodatkov?

12.2.2020 17:38:00:
Davčne evidence normirancev v letu 2019

12.2.2020 17:15:30:
Pogoji za normirance

12.2.2020 16:50:27:
Davčni obračun za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost - DDD

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT