Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.4.2008 14:37:39

Obdavčevanje pokojnin, ki jih izplačuje Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, v povezavi s konvencijami o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja

Davčni bilten

Rubrika: Sodna praksa - DURS (davčni bilten)print Natisni

Obdavčevanje pokojnin, ki jih izplačuje Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, v povezavi s konvencijami o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja

Pojasnilo MF, št. 429-123/2006/2, 27. 12. 2006

Vprašanje glede obdavčevanja pokojnin, ki jih izplačuje Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje nerezidentom v skladu z določbami konvencij o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja, se nanaša na obdavčevanje v skladu z določbami konvencij, ki so sklenjene z Luksemburgom, Madžarsko, Bolgarijo, Švedsko in ZDA. V zvezi s tem pojasnjujemo:

Konvencija med Republiko Slovenijo in Velikim vojvodstvom Luksemburg o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki od dohodka in premoženja s protokolom (UL RS – MP, št. 6/2002):

Prvi odstavek 19. člena določa, da se pokojnine in drugi podobni prejemki, ki se izplačajo rezidentu na podlagi pretekle zaposlitve, obdavčijo v državi rezidentstva prejemnika pokojnin.

Drugi odstavek določa, da se lahko pokojnine in druga plačila iz obveznega pokojninskega zavarovanja v skladu z zakonodajo o socialni varnosti države pogodbenice obdavčijo v tej državi.

Menimo, da se v skladu s prvim odstavkom obdavčujejo pokojnine in drugi podobni prejemki, ki so izplačani na podlagi redne zaposlitve, vendar glede na drugi odstavek samo tiste pokojnine in drugi podobni prejemki, ki niso izplačani iz naslova obveznega zavarovanja po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1 – UPB4, UL RS, št. 109/06; v nadaljnjem besedilu: ZPIZ-1).

Pokojnine in druga plačila, ki so izplačana v skladu z ZPIZ-1 na podlagi obveznega zavarovanja, so obdavčeni v skladu z drugim odstavkom, to pomeni, da se takšne pokojnine in druga plačila, izplačana rezidentom Luksemburga, obdavčijo v Sloveniji.

Konvencija med Republiko Slovenijo in Republiko Madžarsko o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanja davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja (UL RS – MP, št. 16/2005):

Prvi odstavek 17. člena določa, da se pokojnine in drugi podobni prejemki, ki se izplačajo rezidentu za preteklo zaposlitev, obdavčijo v državi rezidentstva prejemnika pokojnin.

Drugi odstavek določa, da se ne glede na določbe prvega odstavka pokojnine in drugi podobni prejemki, ki se izplačujejo za preteklo zaposlitev v okviru obveznega pokojninskega zavarovanja, obdavčijo samo v državi, ki take pokojnine izplačuje.

Menimo, da se v skladu s prvim odstavkom obdavčujejo pokojnine in drugi podobni prejemki, ki so izplačani na podlagi redne zaposlitve, vendar glede na drugi odstavek samo tiste pokojnine in drugi podobni prejemki, ki niso izplačani v skladu z ZPIZ-1.

V skladu z drugim odstavkom pa se obdavčijo pokojnine in drugi podobni prejemki, ki so izplačani v skladu z ZPIZ-1, vendar samo tiste pokojnine in drugi podobni prejemki, katerih prejemnik je bil vključen v sistem obveznega pokojninskega zavarovanja na podlagi zaposlitve (13. in 14. člen ZPIZ-1). Take pokojnine in drugi podobni prejemki, izplačani rezidentom Madžarske, se obdavčijo v Sloveniji.

Vse druge pokojnine ne glede na to, kdo je njihov izplačevalec, se obdavčijo v skladu s prvim odstavkom 21. člena konvencije (drugi dohodki), to pomeni, da se obdavčijo samo v državi rezidentstva prejemnika pokojnine.

Konvencija med Republiko Slovenijo in Republiko Bolgarijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja (UL RS – MP, št. 12/2004):

Prvi odstavek 18. člena določa, da se pokojnine, rente in drugi podobni prejemki, ki se plačujejo rezidentom države pogodbenice za preteklo zaposlitev, obdavčijo samo v državi rezidentstva prejemnika pokojnine.

Drugi odstavek določa, da se ne glede na določbe prvega odstavka pokojnine in druga podobna plačila na podlagi javnega načrta, ki je del sistema socialne varnosti države pogodbenice, obdavčijo samo v državi, ki take pokojnine izplačuje.

Menimo, da je treba ravnati enako kakor pri sporazumu z Luksemburgom.

Sporazum med SFRJ in Kraljevino Švedsko o izogibanju dvojnemu obdavčevanju dohodka in premoženja (UL SFRJ – MP, št. 7/81):

Prvi odstavek 18. člena določa, da se pokojnine in drugi podobni prejemki obdavčijo le v državi pogodbenici, katere rezident je uživalec takšne pokojnine ali dohodka.

Drugi odstavek določa, da se ne glede na prvi odstavek pokojnina, ki jo fizični osebi izplača država pogodbenica ali njena družbenopolitična skupnost iz proračuna ali posebnih skladov, obdavči le v tej državi. Takšna pokojnina se obdavči le v drugi državi pogodbenici, če je uživalec državljan in rezident te države.

Četrti odstavek določa, da se ne glede na prvi in tretji odstavek lahko plačila, opravljena po sistemu javnega socialnega zavarovanja države pogodbenice, obdavčijo v tej državi.

Prvi odstavek vsebuje splošno določbo, po kateri se pokojnine in drugi podobni prejemki obdavčijo v državi rezidentstva prejemnika pokojnine. Pokojnine, izplačane iz Slovenije rezidentom Švedske, se torej obdavčijo na Švedskem.

Naslednji trije odstavki pomenijo izjeme glede na prvi odstavek.

V skladu z drugim odstavkom so obdavčene na primer pokojninske rente, ki bodo v Sloveniji izplačane iz Zaprtega pokojninskega sklada za javne uslužbence (ustanoviteljica sklada je Vlada Republike Slovenije, upravlja pa ga Kapitalska družba, d. d.). Taka pokojnina, izplačana rezidentu Švedske, se obdavči v Sloveniji, razen če je njen prejemnik rezident in državljan Švedske.

V skladu s tretjim odstavkom se obdavčijo pokojnine, v drugih sporazumih obravnavane v členu, ki zadeva dohodke, izplačane v zvezi z državno službo. Menimo, da v povezavi s slovenskim sistemom pokojninskega in invalidskega zavarovanja navedeni odstavek ni relevanten, saj je obdavčevanje pokojnin, izplačanih upokojenim državnim (javnim) uslužbencem, urejeno z drugim oziroma četrtim odstavkom 18. člena.

Po četrtem odstavku se obdavčijo plačila, ki so izplačana v skladu z ZPIZ-1 na podlagi obveznega zavarovanja, ne glede na to, na kakšni podlagi je bil njihov prejemnik vključen v sistem obveznega pokojninskega zavarovanja. Takšna plačila, izplačana rezidentom Švedske, se obdavčijo v Sloveniji.

Konvencija med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja (UL RS – MP, št. 10/01):

Drugi odstavek določa, da se ne glede na določbe prvega odstavka plačila, ki jih država pogodbenica izplača po določbah zakonodaje o socialni varnosti ali podobne zakonodaje te države rezidentu druge države pogodbenice ali državljanu Združenih držav, obdavčijo samo v državi, ki taka plačila izplačuje.

Plačila, ki so izplačana v skladu z ZPIZ-1 na podlagi obveznega zavarovanja, ne glede na to, na kakšni podlagi je bil njihov prejemnik vključen v sistem obveznega pokojninskega zavarovanja, se obdavčijo v skladu z drugim odstavkom. Taka plačila se obdavčijo v državi vira, torej v Sloveniji.

Ključne besede:
Davčni bilten
pojasnilo DURS
pojasnila DURS
dohodnina
DURS

Zadnji članki iz rubrike:

6.4.2008 14:51:26:
Obračunavanje DDV po uvedbi evra

6.4.2008 14:50:56:
Popravek odbitka DDV

6.4.2008 14:50:28:
Vsebina izdanih dobropisov

6.4.2008 14:49:56:
Obračunavanje DDV od fotokopiranja uradnih aktov

6.4.2008 14:49:22:
Posredovanje finančnih storitev

Najnovejši članki:

16.8.2019 15:14:34:
Poročilo Komisije Vlade Republike Slovenije za preprečevanje dela in zaposlovanja na črno o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno za leto 2018

16.8.2019 15:12:56:
Poročilo o delu delovne skupine za prenovo registrske zakonodaje in spremembe Izhodišč za prenovo registrske zakonodaje v Republiki Sloveniji

16.8.2019 15:12:02:
Vlada spremenila Uredbe o delovnem času v organih državne uprave

16.8.2019 15:11:19:
Ustreznejši normativni okvir za učinkovitejši boj proti korupciji

16.8.2019 15:10:31:
Vlada sprejela novelo Zakona o matičnem registru

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT