Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.4.2008 15:47:48

Odškodnina za neizkoriščeni letni dopust (Sodba Upravnega sodišča Republike Slovenije, št. U 249/2005, z dne 26. 1. 2007)

Davčni bilten (sodna praksa); jan-feb 2007

Rubrika: Sodna praksa - DURS (davčni bilten)print Natisni

Odločitev o pritožbi

Z izpodbijano odločbo je tožena stranka zavrnila pritožbo tožnika zoper sklep DURS, s katerim je bil pritožniku po uradni dolžnosti obnovljen postopek odmere dohodnine za leto 2002. Tožena stranka v svoji odločbi pojasnjuje, da je davčni organ po tem, ko je postala pritožnikova odločba o odmeri dohodnine za leto 2002 dokončna, izvedel za naslednja nova dejstva: opravljen je bil inšpekcijski pregled davkov in prispevkov pri pravni osebi X. Ugotovljeno je bilo, da je pravna oseba na račun zavezanca nakazala sredstva iz naslova odškodnine za neizkoriščeni letni dopust, od katerih pa ni plačala ustreznih davkov in prispevkov. Odškodnina za letni dopust šteje za druge prejemke iz delovnega razmerja, saj gre v tem primeru dejansko za opravljanje dela v delovnem času, ki je za delavca manj ugoden (kot delo ob nedeljah, delo prek delovnega časa). V skladu s tem se odškodnina za neizkoriščeni letni dopust po 6. členu Zakona o dohodnini (Uradni list RS, št. 71/93 do 44/96) všteva tudi v osnovo za odmero dohodnine.

Omenjenih prejemkov pritožnik ni vključil v svojo napoved za odmero dohodnine, iz česar izhaja sklep, da bi bila njegova prvotna odločba drugačna, če bi bil davčni organ z omenjenimi prejemki seznanjen že v predhodnem postopku.

Tožbene navedbe

Zoper odločitev drugostopenjskega organa je pritožnik vložil tožbo, v kateri navaja, da mu je delodajalec na podlagi pravnomočne sodbe delovnega sodišča v A izplačal odškodnino za nematerialno škodo, in sicer za neizrabljeni letni dopust za leto 2002. Od tega zneska ne more plačati davka, saj ne gre za plačilo po pogodbi o zaposlitvi, ampak po splošnih civilnopravnih odškodninskih pravilih. Tožnik je v času, ko ni mogel izrabiti letnega dopusta, ves čas delal in so bili od plače, ki jo je prejel, plačani tudi ustrezni davki in prispevki. Tožnik meni, da je davčni organ posegel v sodno pristojnost, ker sodnih odločb po vsebini ne priznava in v bistvu želi ponovno obdavčiti prejeto odškodnino za neizkoriščeni dopust, in še, da gre v tem primeru za dvojno obdavčitev. Do danes ni nihče vložil nobenega pravnega sredstva za razveljavitev zamudne sodbe, na osnovi katere je tožeča stranka prejela odškodnino za neizkoriščeni dopust. Tožnik je prepričan, da je presojanje o verjetno izkazanih novih dejstvih vsebinske narave.

Sodba Upravnega sodišča RS

Tožba ni utemeljena.

Po presoji sodišča je izpodbijana odločba pravilna in skladna z določbami zakona, na katere se tožena stranka v njej sklicuje. Sodišče se strinja z razlogi, ki jih za svojo odločitev v obrazložitvi izpodbijane odločbe navaja tožena stranka, pa tudi z razlogi, s katerimi zavrača pritožbene ugovore. Če so ugovori, ki jih tožeča stranka uveljavlja v tožbi, enaki pritožbenim, jih z istimi razlogi, da se prepreči ponavljanje, zavrača tudi sodišče.

Glede trditve tožnika, da od zneska, nakazanega pritožniku, na podlagi pravnomočne sodbe delovnega sodišča v A ta ne more plačati davka, ker to ni plačilo po pogodbi o zaposlitvi, ampak po splošnih civilnopravnih odškodninskih pravilih, sodišče pripominja: če bi držala navedba tožnika, bi bilo za njegov odškodninski zahtevek pristojno redno sodišče, ne pa specializirano delovno sodišče kakor v danem primeru, ki je pristojno prav za reševanje sporov z delovnega področja. Naloga davčnega organa je presoditi poslovne dogodke po njihovi vsebini in v skladu z davčno zakonodajo, pri tem pa ni vezan na formalnopravno opredelitev poslovnega dogodka. Vsako izvajanje tožnika v tej smeri je tako neutemeljeno.

Sektor za upravni postopek na drugi stopnji na področju carinskih in davčnih zadev, Ministrstvo za finance RS

Ključne besede:
Sodna praksa
delovno pravo
letni dopust
Davčni bilten

Zadnji članki iz rubrike:

6.4.2008 14:51:26:
Obračunavanje DDV po uvedbi evra

6.4.2008 14:50:56:
Popravek odbitka DDV

6.4.2008 14:50:28:
Vsebina izdanih dobropisov

6.4.2008 14:49:56:
Obračunavanje DDV od fotokopiranja uradnih aktov

6.4.2008 14:49:22:
Posredovanje finančnih storitev

Najnovejši članki:

7.6.2023 19:14:56:
Dodatno zmanjšanje letne davčne osnove na podlagi Zakona o dohodnini

7.6.2023 14:17:08:
Prilagoditev ukrepa na področju kreditiranja potrošnikov

5.6.2023 20:11:43:
Predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

5.6.2023 19:42:05:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru

5.6.2023 16:07:39:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2023

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress