Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.7.2015 15:28:54

Vlada določila besedilo predloga novele Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo predloga novele Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb

Vlada RS je na 47. redni seji, ki je potekala 23. julija 2015, določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in ga na podlagi prvega odstavka 142. člena Poslovnika državnega zbora pošilja Državnemu zboru v sprejetje po rednem zakonodajnem postopku. Predlog zakona prenaša EU direktivi o obdavčitvi matičnih in odvisnih družb ter ureja oziroma nadgrajuje institut zakona zaradi sprememb v nedavčnem pravnem okviru, ki je pomemben za obdavčenje po zakonu.

Predlog zakona določa, da se ne dopusti izvzem dividend in dohodkov, podobnih dividendam, iz davčne osnove prejemnika v obsegu, v katerem so ti dohodki pri ugotavljanju davčne osnove izplačevalca odhodek oziroma izdatek. Tako se zagotavlja enkratna obdavčitev. Gre za okoliščine pri t. i. hibridnih posojilih, ko izplačevalec in prejemnik različno obravnavata dohodek ter je pri njima deležen tudi različne davčne obravnave. V 24. členu ZDDPO-2 je urejen izvzem dividend za vse okoliščine in ne samo za tiste, ki jih ureja direktiva o skupnem sistemu obdavčitve matičnih družb in odvisnih družb iz različnih držav članic, in sicer za okoliščine znotraj Slovenije, za okoliščine med državami članicami EU in tiste s tretjimi državami, pri tem pa izvzem ni mogoč za prejeta plačila iz t. i. držav na seznamu z nižjimi obdavčitvami. Zato je tudi predlagana rešitev, da se ne dopusti izvzem dividend iz davčne osnove prejemnika v obsegu, v katerem so ti dohodki pri izplačevalcu odhodek oziroma izdatek, določena za vse navedene okoliščine.

Predlog zakona določa pravilo za preprečevanje zlorab pri izvzemu dividend in dohodkov, ki so podobni dividendam, ter pri obdavčenju na viru, ki velja za matične družbe in odvisne družbe iz različnih držav članic EU. Predlagano pravilo dopolnjuje in nadgrajuje veljavni 74. člen zakona, ki ureja davčni postopek. Navedeni 74. člen določa pravilo »vsebina pred obliko« in »ekonomsko vsebino«. Predlog opredeljuje zadeve, izhajajoče iz ureditve v direktivi EU in ne pokrite s 74. členom zakona, ki določa davčni postopek. V predlog je vključeno merilo »poglavitni ali eden od poglavitnih namenov je pridobitev davčne ugodnosti, to je določene prednosti«, ker je to merilo, določeno v ZDDPO-2 že za izvajanje davčnih združitev in delitev, ki jih obravnava pravo EU, preneseno v slovenski pravni red, na področju podjetniškega obdavčevanja.

Predlog zakona določa pravno podlago za vključitev učinkov ponovnih meritev čistih obveznosti za pozaposlitvene zaslužke zaposlencev, ki sodijo pod programe z določenimi zaslužki (to je ponovnih meritev rezervacij za odpravnine ob upokojitvi in rezervacij za pokojnine), v davčno osnovo. Navedeni učinki pri popravkih na sedanjo vrednost predvidenih bodočih izdatkov oziroma ob porabi oziroma odpravi rezervacij se bodo v davčno osnovo vključili na smiselno enak način, kot je določen v 20. členu ZDDPO-2.

Ocenjuje se, da bo skupni učinek vseh sprememb zakona prinesel okoli 1 mio evrov višje prihodke proračuna na letni ravni. Zaradi načina obračunavanja davka (obračun za preteklo leto) se bo ta učinek prvič pokazal kot višji prihodki državnega proračuna za leto 2017.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

17.2.2020 13:51:55:
Spodbude za trajno zaposlovanje mladih v vzhodni regiji

14.2.2020 16:33:43:
Koliko znaša neto minimalna plača brez dodatkov?

12.2.2020 17:38:00:
Davčne evidence normirancev v letu 2019

12.2.2020 17:15:30:
Pogoji za normirance

12.2.2020 16:50:27:
Davčni obračun za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost - DDD

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT