Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.6.2015 11:59:50

Vlada poslala predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence Državnemu zboru v obravnavo in sprejetje po rednem postopku

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada RS je na 42. redni seji, ki je potekala 17. junija 2015, določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence ter ga poslala Državnemu zboru RS v obravnavo in sprejetje po rednem zakonodajnem postopku.

Področje nelojalne konkurence ureja Zakon o varstvu konkurence (ZVK), ki je bil sprejet že leta 1993 in bil v večini že razveljavljen. V veljavi so ostali ureditev nelojalne konkurence v 13. členu, upravno in prekrškovno varstvo, ki ju izvaja Tržni inšpektorat Republike Slovenije (TIRS) ter dampinški in subvencionirani uvoz.

Praksa, ki je pokazala nekatere pomanjkljivosti upravnega in prekrškovnega varstva glede dejanj nelojalne konkurence, zahteva spremembo sedanje ureditve.

S tem predlogom zakona se ohranja enaka opredelitev nelojalne konkurence kakor v sedanjem ZVK. To je tako dejanje podjetja pri nastopanju na trgu, ki je v nasprotju z dobrimi poslovnimi običaji in s katerim se povzroči ali utegne povzročiti škoda drugim udeležencem na trgu. Ravno tako se ohranjajo ponazoritveno navedeni primeri nelojalne konkurence podjetja v razmerju do podjetja.

V nasprotju z dosedanjo ureditvijo področja nelojalne konkurence pa se ukinjata upravno in prekrškovno varstvo. Na podlagi novejše sodne prakse TIRS pri izdaji začasne prepovedi ni pristojen ugotavljati zakonskih elementov nelojalne konkurence, temveč je vložena tožba zadostna podlaga za izrek začasne prepovedi. To lahko povzroči absurden položaj, kadar TIRS kot prekrškovni organ ugotovi, da zakonski elementi nelojalne konkurence niso izpolnjeni, a mora kljub temu izdati začasno prepoved ravnanja podjetja do dokončanja civilnega sodnega postopka. Izdana začasna prepoved pa pomeni, da podjetje ne sme več opravljati določene dejavnosti, kar mu povzroči nepopravljivo škodo, če sodišče ugotovi, da ni šlo za dejanje nelojalne konkurence. Ker so civilni sodni postopki dolgotrajni, nekritično izdana začasna prepoved lahko povzroči likvidacijo ali stečaj podjetja, ki se mu očita dejanje nelojalne konkurence.

Kljub črtanju začasne prepovedi v upravnem postopku ima podjetje še vedno možnost, da pri pristojnem sodišču zahteva izdajo začasne odredbe, s katero bo lahko doseglo začasno prepoved dejanj nelojalne konkurence.

Po črtanju določb upravnega in prekrškovnega varstva bodo podjetja spore zaradi dejanj nelojalne konkurence reševala v civilnem postopku pred sodišči.

Ker se je z vstopom RS v Evropsko unijo pristojnost glede dampinškega in subvencioniranega uvoza prenesla na raven EU, določbe dampinškega in subvencioniranega uvoza na nacionalni ravni niso več potrebne.

Predlaga se tudi razveljavitev ZVK, ker se s predlogom tega zakona področje nelojalne konkurence prenaša v ta zakon, določbe o dampinškem in subvencioniranem uvozu pa so nepotrebne, zaradi prenosa pristojnosti na raven EU.

Vir: MGRT

Ključne besede:
Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence
Zakon o varstvu konkurence
ZVK
konkurenca

Zadnji članki iz rubrike:

27.3.2023 15:20:07:
Izvajanje plačilnih storitev na dan 7. 4. 2023

27.2.2023 12:48:42:
Ponovno obvezno izročanje računov

20.2.2023 17:02:08:
Dnevno nadomestilo za bolniško odsotnost samozaposlenih v kulturi se bo povečalo za 50 odstotkov

27.1.2023 11:51:37:
Preglednejše označevanje cen blaga tudi ob znižanjih

12.1.2023 11:52:04:
Pomembno obvestilo za upravičence do pomoči zaradi visokih cen energentov za leto 2022

Najnovejši članki:

27.3.2023 15:35:05:
Pravilnik o načinu označevanja cen blaga, digitalnih vsebin in storitev ter objavi znižanja cene blaga

27.3.2023 15:28:01:
Gorivo za kmetijstvo - Podrobnejši opis

27.3.2023 15:16:43:
Vzorec: Pravilnik o izvajanju videonadzora (e-gradivo)

24.3.2023 16:00:51:
Vlada je sprejela predlog novele Zakona o gospodarskih družbah in ga posredovala v Državni zbor

24.3.2023 15:29:46:
Zaposlitveni oglas: Vodja računovodstva (M/Ž), Ljubljana ali Dolenjska

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress