Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.6.2015 15:30:11

Vlada določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini Racunovodja.com

Vlada Republike Slovenije je na 39. redni seji, ki je potekala 4. junija 2015, določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini.

Predlog zakona uvaja spremembe, ki so potrebne zaradi uskladitev določb zakona z novimi predpisi s področja kmetijstva in z zakonodajo EU, zlasti z določbami o prostem gibanju oseb in delavcev ter pravico do ustanavljanja, in sicer zaradi diskriminatornega obdavčenja dobička iz kapitala od prodaje glavnega prebivališča ter zaradi neobstoja posebne osebne olajšave za rezidente držav članic EU in EGP s statusom dijaka ali študenta, ki glavni del obdavčljivega dohodka dosežejo v Sloveniji. Poleg tega se nekatere določbe, ki urejajo oprostitev za nekatere vrste dohodkov, povezane z osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnostjo, usklajujejo s predpisi o kmetijstvu.

Predlog ZDoh-2P vsebuje naslednje spremembe in dopolnitve:

1. v 26. členu, ki ureja oprostitve za nekatere vrste dohodkov, kadar so doseženi v povezavi z osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnostjo, katere dohodek je obdavčen na podlagi pavšalne davčne osnove, se 1. in 2. točka usklajujeta s predpisi o kmetijstvu tako, da se jasneje določijo pravila za oprostitev dohodkov, doseženih v okviru strojnih skupnosti, ter uskladi terminologija oprostitev za plačila, namenjena pokrivanju dodatnih stroškov ob izvajanju nadstandardnih kmetijskih praks, s terminologijo iz novih pravnih podlag za izplačevanje teh plačil v novi finančni perspektivi skupne kmetijske politike od 2015 do 2020, med oprostitve pa se uvrstijo nekatera na novo določena plačila, ki imajo enako naravo kakor do zdaj oproščena; s spremembo 3. točke 26. člena se ohranja oprostitev dohodnine za vse investicijske podpore, vezane na osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost, katere dohodek je obdavčen na podlagi katastrskega dohodka, odpravlja pa se oprostitev za te dohodke za kmetijsko in gozdarsko dejavnost, za katero se davčna osnova ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, saj taka dejavnost skladno z veljavno ureditvijo določanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov po novem lahko prihodek od investicijskih podpor časovno razmeji in tako prihodke realneje razporedi na leta uporabe posamezne investicije; v druge določbe se le vnaša redakcijsko uskladitev z novim napovednim stavkom 26. člena;

2. drugi odstavek 49. člena se preoblikuje tako, da se za vse vrste prehodov med posameznimi načini ugotavljanja davčne osnove - prehoda s pavšalne obdavčitve dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti na podlagi katastrskega dohodka na sistem ugotavljanja dohodka na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih stroškov oziroma dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, pa tudi prehodov drugih dejavnosti med sistemoma dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov ter dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov - ureja enotno davčno pravilo, po katerem se morajo prihodki in odhodki upoštevati tako, da ne pride do njihovega neupoštevanja ali dvakratnega upoštevanja.

3. dopolnjuje se 96. člen ZDoh-2, ki določa oprostitev dohodnine od dobička iz kapitala, in sicer tako, da se doda nov četrti odstavek, po katerem se v čas prijavljenega stalnega prebivališča iz 2. točke drugega odstavka 96. člena pri državljanu države članice EU oziroma EGP, ki ni Slovenija, šteje tudi čas prijavljenega začasnega prebivališča v stanovanju ali stanovanjski hiši;

4. spreminja se 116. člen ZDoh-2 z določitvijo olajšave za rezidente držav članic EU in EGP, ki najmanj 90 % aktivnega dohodka dosegajo v Sloveniji, in sicer tako, da se med navedene olajšave uvrsti tudi posebna osebna olajšava, določena v skladu s tretjim odstavkom 113. člena ZDoh-2 za dohodke od študentskega dela.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT