Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.4.2015 16:31:29

M-4 - najpogostejša vprašanja

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Kako vstopiti v spletno aplikacijo za posredovanje podatkov na obrazcih M-4?

Vsi dajalci podatkov, ki so po evidenci zavoda dolžni posredovati podatke na obrazcih M-4 za določene kategorije zavarovancev, prejmejo obvestilo z navodilom za prijavo v spletno aplikacijo in avtentikacijsko kodo za prvo prijavo v spletno aplikacijo. Obvestilo vsebuje poleg avtentikacijske kode z datumom izteka veljavnosti te kode tudi registrsko številko in naziv dajalca podatkov. Prva prijava z dodeljeno avtentikacijsko kodo mora biti izvedena do izteka veljavnosti te kode, ki praviloma preteče v treh mesecih od dodelitve kode. Pridobiti je potrebno tudi kvalificirano digitalno potrdilo pri enem od pooblaščenih overiteljev v Republiki Sloveniji (Haicom, NLB, POŠTA in SI-GEN). Odgovorna oseba dajalca podatkov, ki je pooblaščena za posredovanje obrazcev M-4 opravi prijavo s svojim kvalificiranim digitalnim potrdilom in postane uporabnik spletne aplikacije M-4. Ob prvi prijavi odgovorne osebe je poleg registrske številke dajalca podatkov potreben vnos avtentikacijske kode za prvo prijavo in podatkov, ki jih zahteva spletni obrazec. Aplikacija ob prvi prijavi registrira digitalno potrdilo uporabnika. Do aplikacije se dostopa le s tistim digitalnim potrdilom ob prvi prijavi oziroma na katerega so prenesene pravice predhodnega digitalnega potrdila. Kot datum začetka veljavnosti prijave uporabnika se šteje sistemski datum izvedene prijave v aplikaciji.

Brez veljavnega kvalificiranega digitalnega potrdila in avtentikacijske kode, oddaja elektronskega obrazca ni možna.

Postopek zamenjave kvalificiranega digitalnega potrdila

Uporabnik, ki želi pred potekom veljavnosti kvalificiranega digitalnega potrdila prenesti vsa obstoječa pooblastila za vse dajalce (kar vključuje tudi vse nezaključene aktivnosti in postopke), vstopi v aplikacijo z obstoječim potrdilom ter z ustrezno izbiro opcij, od aplikacije zahteva dodelitev nove avtentikacijske kode za prenos pooblastil. Aplikacija ustvari novo avtentikacijsko kodo, ki jo bo uporabnik uporabil pri prvi prijavi z novim digitalnim potrdilom. S tem se na novo digitalno potrdilo prenesejo vse pravice uporabnika, ki so bile vezane na predhodno digitalno potrdilo.

Če je uporabniku že potekla veljavnost kvalificiranega digitalnega potrdila, zaprosi zavod za dodelitev nove avtentikacijske kode. Dodeljeno avtentikacijsko kodo, zavod vroči osebno ali pošlje po pošti in uporabnik opravi zamenjavo kvalificiranega digitalnega potrdila na zgoraj opisani način. Zahtevo za dodelitev avtentikacijske kode dobite na naslednji povezavi.

Kako se pooblasti posredovalca?

Če dajalec podatkov sam nima možnosti ali sam ne namerava posredovati podatkov v elektronski obliki, mora za izpolnitev te dolžnosti pooblastiti drugo fizično ali pravno osebo (pooblaščenega posredovalca), da v njegovem imenu posreduje podatke. Izpolnjen in s strani zakonitega zastopnika dajalca podpisan obrazec pooblastila, dajalec podatkov pošlje zavodu. Obrazec pisnega pooblastila za posredovanje podatkov na obrazcu M-4 je dostopen na spletni strani zavoda. Pooblastilo posredovalcu podatkov dobite na naslednji povezavi.

Kaj storiti, da mi bo omogočen podpis paketa pripravljenih obrazcev M-4 za posredovanje?

Uporabnik lahko izbere opcijo za vnos podatkov za posameznega zavarovanca neposredno v obrazec, ki ga vsebuje aplikacija. Zbir obrazcev za zavarovance istega dajalca podatkov tvori paket, ki ga uporabnik po zaključenem vnosu in preverjanju pravilnosti ( kontrole) digitalno podpiše in pošlje.

Dajalcem podatkov, ki posredujejo za večje število zavarovancev, aplikacija omogoča uvoz pred-pripravljenih obrazcev v predpisani XML obliki in sicer v aplikaciji na strani »Uvoz obrazcev M-4«. Vnos paketa se zaključi, ko ga uporabnik podpiše z digitalnim potrdilom.

Kako izpolniti obrazec, če je delavec celo leto na bolniški?

V polje 13 se NE vpisuje zneskov nadomestil iz 3. alineje prvega odstavka 32. člena ZPIZ-2, ki se za izračun pokojninske osnove upoštevajo v skladu z drugim odstavkom 32. člena ZPIZ-2 in se vpisujejo v polje 15 ali 17 v rubriki C.

V polju 15 je potrebno vpisati število ur izplačanega nadomestila plače za čas zadržanosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe po predpisih o delovnih razmerjih in zdravstvenem zavarovanju.

V polje 16 je potrebno vpisati koledarsko leto pred pričetkom prejemanja nadomestila. Če zavarovanec v letu pred pričetkom prejemanja nadomestila ni imel plače, je treba vpisati tekoče leto pričetka prejemanja nadomestila.

Kadar je zavarovanec v letu, za katero se sporočajo podatki, prejemal nadomestila iz 3. alineje prvega odstavka 32. člena ZPIZ-2, ki se za izračun pokojninske osnove upoštevajo v skladu z drugim odstavkom 32. člena ZPIZ-2, s prekinitvami in začetek njihovega prejemanja ni v istem koledarskem letu (prvo nadomestilo je zavarovanec začel prejemati pred koledarskim letom, za katero se sporočajo podatki, drugo pa v tem letu), se za zavarovanca upošteva osnovo iz dveh koledarskih let. V takem primeru je treba podatke o številu ur nadomestila, za katero se upošteva drugo leto osnove, vpisati v polje 17. Če je v polju 17 vpisano število ur nadomestila, za katero se upošteva drugo leto osnove, se to leto osnove vpiše v polje 18.

Kako se vpišejo ure, če ima delavka pravico do dela s krajšim delovnim časom od polnega zaradi nege svojega otroka, nima pa pravice po ZSDP?

Za zavarovance, ki zaradi nege svojega otroka delajo s krajšim delovnim časom od polnega in niso uveljavili pravic po Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, je treba v polje 11 vpisati le število ur, ki so jih dejansko prebili na delu s krajšim delovnim časom.

Kako izpolniti obrazec v primeru, ko ima zavarovanec pravico do očetovskega dopusta brez pravice do očetovskega nadomestila?

V polje 11 se vpiše število ur očetovskega dopusta za čas, ko ima zavarovanec pravico do očetovskega dopusta brez pravice do očetovskega nadomestila. Opozarjamo, da CSD sporoča podatke o znesku osnove in znesku prispevka.

V katero rubriko se vpišejo ure, če ima delavka pravico do porodniškega dopusta in tudi pravico do porodniškega nadomestila?

V polje 15.

Kako vpisati ure v obrazec, za invalida, ki dela skrajšani delovni čas?

Za invalide II. kategorije, ki imajo pravico do dela s skrajšanim delovnim časom po ZPIZ-92 (se je uporabljal do 31. 12. 2002) in za invalide II. in III. kategorije, ki imajo pravico do dela s krajšim delovnim časom po ZPIZ-1 ali ZPIZ-2, je potrebno v polje 11 vpisati število ur, ki so jih dejansko prebili na delu s krajšim delovnim časom od polnega.

Sprememba delovnega časa med letom

Če je bil zavarovanec v koledarskem letu za katerega se podatki posredujejo, zavarovan z različnim delovnim časom, mora zavezanec (delodajalec) vložiti odjavo M-2 (zaključek obdobja prejšnjega delovnega časa) in novo prijavo M-1 (začetek obdobja novega delovnega časa).. V tem primeru se tudi obrazec M-4 izpolni za vsako obdobje zavarovanja, za katero je bila vložena prijava-toliko obrazcev M-4, kolikor je bilo obdobij zavarovanja.

Kako vpisati zneske prispevkov, če je zavezanec oproščen plačila dela prispevkov oz. je upravičen do vračila dela prispevkov?

Za zavarovance v invalidskih podjetjih in drugih organizacijah za zaposlovanje invalidov je treba vpisati znesek prispevka za PIZ, ki ga podjetja, zavodi in druge organizacije za zaposlovanje invalidov v skladu s 155.

Za zavarovance, za katere je bil delodajalec oproščen plačila dela prispevkov v skladu s 156. členom ZPIZ-2, je treba vpisati znesek prispevka za PIZ, ki je bil obračunan in vključuje plačani in oproščeni del prispevka.

Za zavarovance, za katere lahko delodajalec uveljavlja vračilo dela prispevkov v skladu s 157. členom ZPIZ-2, je treba vpisati celotni znesek prispevka, ki je bil plačan, ne glede na vračilo.

Za zavarovance, za katere lahko delodajalec uveljavlja oprostitev plačila prispevkov v skladu z 2. členom Zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva (Uradni list RS, št. 63/13), je treba vpisati znesek prispevka za PIZ, ki je bil obračunan in vključuje plačani in oproščeni del prispevka.

Kako se vpisujejo zneski izplačanih plač, nižjih od minimalne plače in plačani prispevki v tem času?

V polje 13 se vpiše znesek izplačane plače.

V polje 14 pa je treba vpisati znesek plačanega prispevka za PIZ od seštevka izplačane plače in osnove v višini razlike do najnižje predpisane osnove.

Pojasnjujemo, da določba 4. odstavka 144. člena ZPIZ-2 določa, da je najnižja osnova za obračun prispevkov od plače in nadomestila plače znesek 60 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v RS, preračunane na mesec.

Kako z M-4 sporočiti podatke za obdobje v koledarskem letu, v katerem ni delovnih dni in osnove za obračun prispevkov?

Če se z obrazcem M-4 sporočajo podatki le za obdobja v koledarskem letu, v katerem ni delovnih dni in po posebnih predpisih ni osnove za obračun prispevkov, je treba v polje 13 in 14 vpisati znesek 0,02 EUR.

Vir: ZPIZ

Ključne besede:
obrazec m4
m4
m-4
spletna aplikacija m-4
prijava podatkov o obdobju zavarovanja in plači

Zadnji članki iz rubrike:

24.5.2023 16:18:01:
Podatki za obračun plač za maj 2023

19.5.2023 14:14:35:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT-D)

18.5.2023 12:14:45:
Pričetek veljavnosti Zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1)

16.5.2023 16:50:02:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A)

16.5.2023 15:21:39:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

Najnovejši članki:

25.5.2023 11:27:02:
Ključne novosti ZVOP-2

22.5.2023 14:35:56:
Zaposlitveni oglas: Samostojni računovodja (m/ž), Borovnica

19.5.2023 15:07:59:
Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1)

19.5.2023 14:29:35:
Stališče 1 Revizorjev pregled in poročanje o letnem poročilu

19.5.2023 13:53:22:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2023

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress