Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.4.2015 14:15:49

Obrazec M-4 - Pogosta vprašanja 2015

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

1. Ali lahko računovodski servis pripravi XML datoteko za podjetja, za katera pripravlja obrazec M-4?

Da, vendar le na podlagi pisnega pooblastila, ki ga bo vsako podjetje (dajalec podatkov) vložilo za določen računovodski servis in bo na podlagi tega pooblaščeni računovodski servis (posredovalec) registriran v aplikaciji za določenega dajalca podatkov (podjetje). Podatke s pooblastila bo v aplikacijo vnesel delavec Zavoda. Obrazec pooblastila je objavljen v tehničnih navodilih, točka 3.4.2., skupaj s pojasnili o postopku pooblaščanja. Ko je računovodski servis v aplikaciji evidentiran kot posredovalec, se njegov delavec registrira kot uporabnik aplikacije za dajalca podatkov (podjetje) in posreduje podatke normalno s svojim certifikatom. Oseba posredovalca (računovodskega servisa), ki je prva registrirana v aplikaciji, ima enaka pooblastila kot prvo-pooblaščena oseba tistega dajalca, ki podatke posreduje sam. To pomeni, da za posredovanje podatkov za istega dajalca podatkov lahko podrejeno pooblasti tudi drugo osebo, zaposleno pri posredovalcu (računovodskem servisu).

2. Ali se lahko pripravi ena XML datoteka za vse registrske številke za podjetje (npr. centrala podjetja sporoča podatke za vse svoje poslovne enote, ki imajo svojo registrsko številko)?

Da, lahko so v enem paketu, ki mora imeti isto registrsko številko dajalca podatkov (polje 4) in isto leto (polje 2), obrazci za zavarovance pod več registrskimi številkami zavezancev (polje 5). Pri ročnem vnosu v aplikacijo se v istem paketu na naslednji prazen obrazec vedno prenese registrska številka dajalca (polje 4) in leto (polje 2), ki ju uporabnik ne more spreminjati. Hkrati se ponudijo tudi podatki v poljih 2, 4, 6 in 7 iz predhodnega obrazca, ki pa jih uporabnik lahko spreminja in ostanejo v istem paketu. Glede na količino podatkov, ki jih imajo večji dajalci, pa bo verjetno imela aplikacija pri uvozu podatkov omejitve, ki jih bo izvajalec S&T sporočil naknadno. Na tej podlagi bi uporabnikom dali navodilo, da naj podatke za istega dajalca in isto leto razdelijo na več paketov.

3. Ali se dopolnilno delo lahko sporoča skupaj z rednimi podatki?

Da, paziti je treba na šifro vrste prijave (polje 2), v kateri se sedaj ločijo obrazci. Običajni obrazec M-4 ima šifro vrste prijave 0, prijava podatkov o dopolnilnem delu pa ima šifro vrste prijave 2. Vse je lahko v istem paketu, če je isti dajalec podatkov (polje 4) in isto leto (polje 2).

4. Komu je namenjena rubrika E?

Če ima zavarovanec na obrazcih M-1 in M-2 odprto zavarovanje za določeno obdobje (npr. celo leto), prispevki pa so plačani le za del leta (npr. za obdobje od januarja do septembra), se v rubrike od B do D vpisujejo podatki za obdobje, ko so prispevki plačani (januar-september) Za obdobje, ko prispevki niso plačani (oktober-december) pa se podatki vpišejo v rubriko E. Glede na to, da se plača ne upošteva v pokojninsko osnovo, če prispevek ni plačan, zneska plačanega prispevka ni, ostale pravice pa prav tako ne pripadajo brez plačila prispevkov, potrebujemo le podatke o obdobju in številu ur (zaradi kontrole pravilnosti števila ur v rubrikah B-D).

5. Na obrazcu ni več polja Opombe. Kam vpišemo npr. 6 urni delavnik?

Te opombe ni več potrebno vpisovati, ker se bo na drugem nivoju logičnih kontrol v Zavodu primerjal podatek o številu ur dejansko opravljenega dela in podatki na M-1 obrazcu o krajšem delovnem času ali podatki o invalidu, ki mu je priznana pravica do dela s krajšim delovnim časom.

6. Ali se pri zavarovancu vpisuje njegov tedenski in letni sklad ur ali tedenski in letni sklad ur zavezanca?

Pri zavarovancu se vpisuje tedenski in letni sklad ur zavezanca. Tedenski sklad ur predstavlja število ur polnega delovnega časa (PDČ) pri delodajalcu, ki pa je znotraj ene registrske številke dajalca ali celo ene registrske številke zavezanca lahko različno (npr. komercialni oddelek ima PDČ 36 ur, proizvodni oddelek pa 40 ur). Zato se lahko od enega do drugega zavarovanca v istem paketu in celo pod isto RŠ zavezanca tedensko število ur PDČ spreminja. Letni sklad ur pa mora v okviru enega obrazca vedno ustrezati tedenskemu številu ur (npr. za tedenski PDČ 40 ur bo letni sklad 2080 ur, za PDČ 36 ur pa bo letni sklad 1872 ur), torej se spreminja skupaj s tedenskim številom ur PDČ.

7. Primer iz rubrike B, polje 10, kjer je navedeno, da je pri spremembi delovnega časa treba oddati nov obrazec M-4. Možnosti so 3:

  • dodatna XML datoteka,
  • dodatni zapis v datoteki za tega zavarovanca,
  • samo ponovljen blok B znotraj tega zavarovanca?

Če gre za spremembo delovnega časa, se za določeno obdobje spremeni tudi tedenski in letni sklad ur, zato je treba narediti nov obrazec in pri tem tudi ločiti obdobja, na katera se nanaša novi tedenski in letni sklad ur. Je pa ta drugi obrazec M-4 lahko v istem paketu (verjetno je mišljen dodatni zapis v datoteki) in ni treba formirati novega paketa (verjetno ste mislili na dodatno XML datoteko). Če se za celotno leto ne spremenijo podatki v rubriki A, vendar je bilo zavarovanje med letom prekinjeno, se lahko drugo obdobje istega leta po prekinitvi doda na istem obrazcu v novo vrstico v rubriki B (seveda, če so prispevki plačani) in ni treba formirati novega obrazca.

8. Za polje OD DO je v Uradnem listu navedeno DDMM, v XML pa datum!

Zaradi logične kontrole datuma in nadaljnjih logičnih kontrol programi, ki kontrole izvajajo, potrebujejo celoten datum, vključno z letom. Uporabniku, ki podatke ročno vpisuje, je vnos olajšan tako, da aplikacija takrat, ko iz vnesenih podatkov formira XML zapis, sama sestavlja datum iz polj »od-do« in letnice iz polja 2. Pri uvozu podatkov pa mora biti podatek tak, kot ga zahteva XML shema, ker je prenos podatkov direkten.

9. Kaj je identifikacijska oznaka prejemnika, ali je to konstanta (SI85876500000)?

ID prejemnika v sporočilu je konstanta in označuje Zavod kot prejemnika sporočil.

10. Tip podatka za sporočanje ur je »short«, »int« brez decimalk. Kam gredo decimalke pri urah?

Vedno je treba sporočati cele ure. Za decimalke je odločitev dajalca podatkov, ali jih bo zaokroževal ali črtal, vendar mora biti na koncu seštevek ur rednega dela in nadomestila za obdobje plačanih in neplačanih prispevkov (polja 11, 15, 17, 26 in 27), brez nadur (v polju 12) enak letnemu skladu ur v polju 7, brez tolerance.

11. Kdo bo pošiljal podatke za samostojne podjetnike?

Za samostojne podjetnike in za druge samostojne zavezance, ki so vključeni v obvezno zavarovanje po določbah ZPIZ-1 (osebe, ki opravljajo poklicno dejavnost, kmetje, osebe v prostovoljnem zavarovanju idr.), bo obrazce M-4 posredoval DURS kot zakoniti dajalec podatkov. Če ima samostojni podjetnik zaposlene delavce, mora zanje sam posredovati obrazce M-4 ali pa pooblastiti računovodski servis.

12. Kdo izpolni obrazce M-4 za podjetje, ki je v stečajnem postopku od 14.02.2008 in ima zaposlene?

Podjetje je bilo kot dajalec podatkov, ki še posluje, dolžno oddati podatke na obrazcih M-4 za leto 2007 do 30.04.2008. Če je nad podjetjem začet stečajni postopek, vse obveznosti za posredovanje podatkov za tekoče obdobje z dnem začetka stečaja preidejo na stečajnega upravitelja. Po 3. alineji 31. člena ZMEPIZ vloži stečajni oziroma likvidacijski upravitelj prijavo podatkov o zavarovalni dobi, plači, nadomestilih plače in vplačanih prispevkih za vsakega delavca, ki je bil v delovnem razmerju do uvedbe stečajnega oziroma likvidacijskega postopka. To pomeni, da mora podatke za leto 2008 v celoti posredovati stečajni upravitelj. Če je doslej računovodski servis za to podjetje posredoval podatke na obrazcih M-4, je bili le pooblaščeni posredovalec, ne pa dajalec podatkov. Obveznosti računovodskega servisa izvirajo iz pooblastila, ki ga da zakoniti dajalec podatkov, in računovodski servis za svoje delo odgovarja le svojemu pooblastitelju, ne pa Zavodu. Pooblastilo poda podjetje kot pravna oseba, ki do zaključka stečajnega postopka še obstaja, vendar vse njene posle vodi stečajni upravitelj. Po začetku stečajnega postopka stečajni upravitelj kot novi dajalec podatkov pooblastilo lahko potrdi, prekliče ali poda novo pooblastilo računovodskemu servisu. Od njegovega ravnanja je odvisno, ali bo računovodski servis posredoval podatke za delavce tega podjetja tudi za leto 2008. Za posredovanje podatkov na obrazcih M-4 veljajo tudi za podjetja v stečaju splošni roki, to je do 30. aprila v tekočem letu za preteklo leto. Vendar mora stečajni upravitelj ne glede na zakonske roke v primeru, ko je stečaj začet in zaključen v tekočem letu, podatke posredovati pred zaključkom stečaja, v tem primeru torej v tekočem letu.

13. Po pošti še nisem prejel avtentikacijske kode, ki jo potrebujem za vstop v spletno aplikacijo M-4.

Če še niste prejeli začetne avtentikacijske kode, pa ste za prijavljene zavarovance dajalec podatkov, o tem obvestite ustrezno območno enoto Zavoda. Podatki o dajalcu bodo preverjeni in bo poslana koda, če ta še ni bila dodeljena.

14. Pri vnosu podatkov v obrazec želim vpisati podatke za delavca, ki je delal manj kot 8 ur na dan oz. ni delal celo leto. Takrat se mi pojavi opozorilo, da je seštevek ur napačen!

V tem primeru je potrebno opozorilo potrditi tako, da v bel kvadrat ki se nahaja pred opozorilom ustvarite kljukico in potem ponovno potrdite obrazec. To opozorilo je zato, da je uporabnik seznanjen s tem, da seštevek vpisanih ur ni enak letnemu skladu ur iz polja 7. Gre torej za opozorilo in ne za napako.

15. Pri podpisovanju paketa mi aplikacija napiše, da je podpis blokiran zaradi varnostnih nastavitev.

Na nadzorni plošči računalnika odprite Javo ter izberite zavihek Security. Tu izberite gumb Edit site list... V novem oknu kliknite Add. V zgornje okence vpišite naslov http://m4.zpiz.si, kliknite Add, nato Continue, ponovno Add ter vpišete še drugi naslov https://m4.zpiz.si. Potrdite z Add in OK. Spletno stran zaprete, ponovno odprete in lahko boste uspešno podpisali. V kolikor težava ni odpravljena, prosimo uporabite le Javo, ki je na voljo na naslovu: http://goo.gl/pNZ4x

16. Brskalnik mi napiše opozorilo »Forbidden. You don't have permission to access…«

Za vstop v spletno aplikacijo morate imeti ustrezen certifikat. Ustrezne certifikate izdajajo: Halcom, NLB, POŠTA in SI-GEN. V primeru da uporabljate Internet Explorer 11, v dodatnih internetnih možnostih izklopite varnostna mehanizma TLS 1.1 ter TLS 1.2.

17. Ali lahko računovodski servis pripravi XML datoteko za podjetja, za katera pripravlja obrazec M-4?

Da, vendar le na podlagi pisnega pooblastila, ki ga bo vsako podjetje (dajalec podatkov) vložilo za določen računovodski servis in bo na podlagi tega pooblaščeni računovodski servis (posredovalec) registriran v aplikaciji za določenega dajalca podatkov (podjetje). Podatke s pooblastila bo v aplikacijo vnesel delavec Zavoda. Obrazec pooblastila je objavljen v tehničnih navodilih, točka 3.4.2., skupaj s pojasnili o postopku pooblaščanja. Ko je računovodski servis v aplikaciji evidentiran kot posredovalec, se njegov delavec registrira kot uporabnik aplikacije za dajalca podatkov (podjetje) in posreduje podatke normalno s svojim certifikatom. Oseba posredovalca (računovodskega servisa), ki je prva registrirana v aplikaciji, ima enaka pooblastila kot prvo-pooblaščena oseba tistega dajalca, ki podatke posreduje sam. To pomeni, da za posredovanje podatkov za istega dajalca podatkov lahko podrejeno pooblasti tudi drugo osebo, zaposleno pri posredovalcu (računovodskem servisu).

18. Ali se lahko pripravi ena XML datoteka za vse registrske številke za podjetje (npr. centrala podjetja sporoča podatke za vse svoje poslovne enote, ki imajo svojo registrsko številko)?

Da, lahko so v enem paketu, ki mora imeti isto registrsko številko dajalca podatkov (polje 4) in isto leto (polje 2), obrazci za zavarovance pod več registrskimi številkami zavezancev (polje 5). Pri ročnem vnosu v aplikacijo se v istem paketu na naslednji prazen obrazec vedno prenese registrska številka dajalca (polje 4) in leto (polje 2), ki ju uporabnik ne more spreminjati. Hkrati se ponudijo tudi podatki v poljih 2, 4, 6 in 7 iz predhodnega obrazca, ki pa jih uporabnik lahko spreminja in ostanejo v istem paketu. Glede na količino podatkov, ki jih imajo večji dajalci, ima aplikacija pri uvozu podatkov omejitve, in sicer 600 obrazcev v eni uvozni datoteki. Uporabniki naj podatke za istega dajalca in isto leto razdelijo na več datotek. Pri uvozu podatkov iz več uvoznih datotek se podatki iz teh datotek prenesejo v en paket, če je ta odprt in še ni bil poslan. Tako je mogoče podatke iz več uvoznih datotek poslati v enem paketu, v katerem pa število obrazcev ni omejeno.

19. Delavec dela s krajšim delovnim časom 25 ur na teden (podatek v obrazcu M-1), pri delodajalcu je polni delovni čas 40 ur na teden. Kakšno število ur vpišemo v polje 6?

V polje 6 je treba vpisati število ur polnega delovnega časa pri delodajalcu, v opisanem primeru torej 40 ur, ne glede na to, kakšno število ur je za zavarovanca vpisano v obrazcu M-1.

20. Ali je mogoče podaljšati veljavnost avtentikacijske kode, ker podatkov za posredovanje še nismo uspeli pripraviti?

Veljavnosti avtentikacijske kode ni mogoče podaljšati. Če veljavnost kode poteče, dajalec od Zavoda zahteva dodelitev nove kode. Avtentikacijska koda je namenjena registraciji uporabnika v aplikaciji M-4. Z registracijo uporabnika se digitalno potrdilo uporabnika v aplikaciji poveže z določenim dajalcem podatkov. Registracija uporabnika traja, dokler velja njegovo digitalno potrdilo oziroma dokler se kot uporabnik ne odjavi. Ni nujno, da se hkrati z registracijo uporabnika posredujejo tudi podatki. Če za dajalca podatkov še niso pripravljeni podatki do izteka veljavnosti kode, je dovolj, da se do izteka veljavnosti kode registrira uporabnik, ki bo podatke posredoval kasneje, ko bodo pač pripravljeni.

21. Za katero obdobje-leta se podatki lahko oddajo?

Obveščamo vas, da je od 5.5.2013 dalje omogočeno le elektronsko posredovanje podatkov na obrazcih M-4 tudi za obdobja pred letom 2008, torej za vsa obdobja od vključno leta 1970 dalje. Navodila za izpolnjevanje podatkov na obrazcih M-4 najdete na naslednji spletni povezavi: http://m4.zpiz.si.

22. Delavcem smo v skladu s 7. odstavkom 137. člena Zakona o delovnih razmerjih izplačali nadomestilo za čas, ko niso delali iz razlogov na strani delodajalca. Kako se to nadomestilo vpiše v obrazec M-4?

Pojem »začasno nepotrebnega dela«, kot ga je urejal prejšnji zakon o delovnih razmerjih (veljaven do 31.12.2002), se ne uporabi za primere, ko delodajalec v skladu s sedaj veljavnim zakonom o delovnih razmerjih (ZDR) ne more zagotavljati dela. Zato se nadomestila, ki v 2. odstavku 42. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1) niso izrecno navedena, upoštevajo za izračun pokojninske osnove v skladu s 1. odstavkom 41. člena ZPIZ-1. Delavec ki ni delal iz razlogov na strani delodajalca in ima izplačano nadomestilo plače za tisti čas, ko bi v skladu s pogodbo o zaposlitvi moral delati, ter so za ves čas plačani prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ima v obrazcu M-4 v RUBRIKI B za ta čas evidentirano število ur rednega dela (polje 11), nadomestilo plače v polju 13 (znesek plače oz. osnove) in plačane prispevke v polju 14.

23. Tehnično vprašanje. Kako preverim svojo namestitev vmesnika Java, ki se uporablja pri podpisovanju?

Na naslovu http://www.java.com/en/download/help/testvm.xml je test vmesnika Java. Ob uspešnem testu se na strani prikaže animacija.

Vir: ZPIZ

Ključne besede:
M-4
M4
poročanje M-4
obrazec M4
poročanje M4
obrazec M-4

Zadnji članki iz rubrike:

24.5.2023 16:18:01:
Podatki za obračun plač za maj 2023

19.5.2023 14:14:35:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT-D)

18.5.2023 12:14:45:
Pričetek veljavnosti Zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1)

16.5.2023 16:50:02:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A)

16.5.2023 15:21:39:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

Najnovejši članki:

30.5.2023 17:07:02:
Koledar poročanja - junij 2023

29.5.2023 16:23:35:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, marec 2023

29.5.2023 16:18:33:
Poročilo o gibanju plač za februar 2023

29.5.2023 16:15:40:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih (ZTuj-2G)

29.5.2023 15:41:00:
Davčna obravnava prenosov sredstev med podjetjem zavezanca in njegovim gospodinjstvom s poudarkom na prenosu nepremičnin

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress