Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 21.10.2005 9:49:41

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku

uvi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku Racunovodja.com

Vlada RS je na seji 20. oktobra določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku, ter ga bo posredovala Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo po nujnem postopku.

S predlaganim zakonom se spreminja zakon o davčnem postopku tako, da bo prijaznejši do zavezancev za davek, hkrati pa spodbujal pravočasno in pravilno izpolnjevanje davčnih obveznosti. Spremembe se nanašajo tudi na poenostavitve postopkov pri davčnem organu in tako pomenijo odpravljanje nekaterih administrativnih ovir. Kot izhodišče za pripravo predloga je Vlada upoštevala delovno gradivo, ki ga je pripravila delovna skupina pod vodstvom dr. Kranjca. Glede na željo, da se spremembe uveljavijo že s 1. januarjem 2006, se je vlada odločila, da se pripravi novela zakona in ne povsem nov zakon o davčnem postopku, hkrati pa predlaga Državnemu zboru, da predlog zakona obravnava po nujnem postopku.

Na področju ureditve davčne tajnosti so predvidene dodatne možnosti za razkritje podatkov. Tako je opredeljena možnost razkritja podatkov o pravnomočno določenem davčnem dolgu, določitev novih upravičencev, katerim se smejo razkriti podatki, ki so davčna tajnost ter opredelitev, da davčna številka zavezanca ne predstavlja davčne tajnosti.

Na področju inšpekcijskega nadzora se uvaja institut predhodne najave inšpekcijskega nadzora. Davčni inšpektorji bodo lahko pregledovali dokumentacijo tudi pri pooblaščencih zavezancev za davek (če ti hranijo dokumentacijo v imenu zavezancev), odvzem dokumentacije bo praviloma mogoč le za 30 dni, le v izjemnih primerih za 90 dni. Podaljšuje se rok za izdajo zapisnika o inšpekcijskem nadzoru in ukinja dopolnilni zapisnik.

Na področju izvršbe in zavarovanja davčne obveznosti se izrecno izpostavlja načelo sorazmernosti pri izbiri sredstva za zavarovanje plačila oziroma izpolnitve davčne obveznosti. Odpravlja se obvezno osebno vročanje obvestil o davčnem dolgu ter podrobneje ureja področje davčne izvršbe na vrednostne papirje.
Na področju pravil o ugotavljanju davčne obveznosti iz naslova dohodnine in davka od dohodkov od pravnih oseb, spremembe v Petem delu zakona sledijo spremembam v materialnih predpisih – noveli zakona o dohodnini in noveli zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. Na področju obračunavanja davka od dohodkov pravnih oseb je črtana obveznost poročanja za plačnika davka v zvezi s primeri, ko davek ni bil odtegnjen (ODO-2 obrazec). Na področju plačevanja dohodnine pa se ukinja obveznost davčnega odtegljaja pri dohodkih rezidenta, ki se vštevajo v letno davčno osnovo in od katerih bi plačnik davka sicer moral izračunati, odtegniti in plačati akontacijo dohodnine (razen pri dohodkih iz delovnega razmerja in dohodkih, doseženih z opravljanjem dejavnosti), če izračunana akontacija dohodnine ne presega 5.000 tolarjev.
Predlog zakona uvaja nov institut samoprijave, s katerim se želi zavezance za davek spodbuditi k temu, da bi ob morebitno kasneje ugotovljenih nepravilnostih v davčni napovedi ali obračunu davka, te nepravilnosti razkrili davčnemu organu ter naknadno poravnali davčno obveznost. S tem bi se izognili odgovornosti za prekršek v zvezi s pošiljanjem nepopolnih in napačnih podatkov davčnemu organu. Zakon izrecno določa, da imajo pri izterjavi že vpisane zastavne pravice prednost pred kasnejšimi terjatvami davčnega organa.

Zmanjšuje se stopnja zamudnih obresti, določajo primeri, v katerih se zamudne obresti ne obračunavajo ter pojasnjuje, kako je z obračunavanjem obresti v posebnih primerih. Rok, za katerega je mogoče dovoliti odlog ali obročno plačevanje davka se podaljšuje z 12 na 24 mesecev.

Predlog zakona je pripravljen na podlagi izkušenj v izvajanju nove davčne zakonodaje v letu 2005 in na podlagi predlogov strokovne javnosti ter posameznih davčnih zavezancev. S predlaganim zakonom se bo poskušalo odpraviti nekatere nedoslednosti v izvajanju zakona o davčnem postopku in uvesti nekatere nove institute, ki naj bi spodbudili prostovoljno plačevanje davkov in ustrezno obravnavanje davčnih zavezancev v postopkih pred davčnimi organi. Tako se posamezne rešitve, ki so bile doslej vključene v podzakonske akte prenašajo v zakon. S končno določbo je predvideno, da bo zakon začel veljati 1. januarja 2006.

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 15:00:42:
Poročilo o gibanju plač za maj 2020

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 13:19:43:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT