Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 10.10.2005 23:31:56

Reforma davčne reforme in posebnosti pri izvajanju nove davčne zakonodaje

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Reforma davčne reforme in posebnosti pri izvajanju nove davčne zakonodaje Racunovodja.com

Na letošnji Davčno-finančni konferenci v organizaciji podjetja GV Izobraževanje na temo davčnih reform, izvajanja davčne zakonodaje in mednarodne davčne konkurenčnosti je Dr. Marko Kranjec orisal zgodovino dograjevanja davčnega sistema v Sloveniji in izpostavil, da v strukturi davkov izstopata predvsem davek na izplačane plače in socialni prispevki.

Meni, da obstajajo rezerve pri obdavčitvi dohodka iz dejavnosti, saj je povprečna davčna osnova zavezancev samo 1,4 miljona sit, povprečni letni davek na zavezanca pa 185 tisoč sit, v gostinstvu pa 119 tisoč sit.

Omenil je tudi, da so bili pri pripravljanju predlogov pod velikim pritiskom interesnih skupin (študenti, kulturniki, športniki in avtorji).

Meni, da bi davčni sistem bilo mogoče poenostaviti in poceniti, saj je veljavni sistem zelo zapleten. Predlaga da naj klasifikacija davkov sledi mednarodni statistiki, naj se odpravi velika količina vplačilnih računov (akontacije davkov, zamudne obresti ipd), ker zmanjšujejo preglednostgi in povzročajo stroške. Zadoščalo bi 5 skupin vplačilnih računov (prihodki proračuna, občin, prihodki ki se delijo med proračunom in obično, ZPIZ, ZZZS). Omenil je tudi da je v primerjavi z Irsko v Sloveniji potrebno evidentirati 20 krat več transakcij.

Med predlogi, ki jih je pripravila strokovna skupina, ki jo je vodil, je vlada sprejela nekatere predloge, ki bodo, če bodo potrjeni v državnem zboru, pričeli veljati v letu 2006.
Pri dohodnini:
- cedularno obdavčevanje dividend, obresti in kapitalskih dobičkov po stopnji 20%
- poenostavitev obdavčevanja dohodkov iz vzajemnih skladov
- izključitev zamudnih obrestih iz davčne osnove
- izključitev parkiranja in telefonov iz bonitet
- priznavanje normiranih stroškov za dopolnilne kmetijske dejavnosti v višini 60%
- povišanje praga za poenostavljeno obračunavanje dohodkov iz dejavnosti od 3,9 na 5 mio sit

Med drugim pa ni bil sprejet predlog cedularne obdavčitve najemnin in povišanja zneska za poenostavljeno ugotavljanje osnove na 12 mio sit.

Pri Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb so med drugim upoštevali predloge:
- priznavanje amortizacije neodvisno od časovnega poteka
- podaljšanje razdobja pokrivanje izgube iz 5 na 7 let
- davčna olajšava za raziskave in razvoj

Pri zakonu o davčnem postopku niso bili sprejeti predlogi, kjer bi bila obvezna razlaga davčnih predpisov, predhodno mnenje dačnega organa, poenostavitve obrazev in poročanja, zaradi česa se ne bodo znižali stroški izpolnjevanja davčne obveznosti (compilance costs).
G. Ivan Simič je predstavil predlagane novosti v še ne sprejetem predlogu Zakona o davčnem postopku:

- natančneje določeni roki za izpolnitev obveznosti, saj se v praksi pojavljajo dvomi, ali se izpolnitev prenese na naslednji delovni dan v primeru da se rok izteče na soboto (drug dela prost dan), po novem bo sobota določena kot dan, ko davčni organ ne dela.

- po novem davčni organ ne bo obvezen dajati pojasnil zakonov

- davčni organ se bo pri malih zavezancih lahko napovedal telefonsko ali z običajno pošto in sicer 8 dni vnaprej, pri velikih zavezancih pa 15 dni

Mag. Andrej Šircelj je predstavil prednosti in slabosti cedularne obdavčitve nekaterih dohodkov fizičnih oseb in prikazal izračune obdavčitve obresti in dividend po veljavni zakonodaji v letu 2006, ter po predlagani obdavčitvi v prihodnjem letu.

V sklopu Posebnosti pri izvajanju nove davčne zakonodaje je gospa Mira Žužek Roppa predavala o problematiki obdavčitve z davčnim odtegljajem pri izplačilih posameznih dohodkov. Zdaj je menda razjasnjeno, da račun Telekoma za naročnino in impulze ni zavezan davčnemu odtegljaju (razen če gre za zakup voda za lastno uporabo ali nadaljne trženje. Enako naj bi veljalo tudi za zakup oglasnega prostora, tako da oglaševanje podjetja doma in v tujini ni podvrženo davčnemu odtegljaju, je pa zakup oglasnega prostora, ki je namenjen nadajnjemu trženju.

Slišali smo tudi, da bo po še ne sprejetih predlogih novih zakonov, odo 2 obrazec po novem letu ukinjen.

Opozorila pa je, da obstaja možnost, da bo davčni odtegljaj kljub pojasnilom, da poročanje in obračun davčnega odtegljaja za s.p. ni potrebno, morda spet postalo obvezno in bi bili s tem samostojni podjetniki (fizične osebe, ki opravljajo dejavnost) izenačeni s pravnimi osebami.

Gospa Petra Mlakar je povzela letos veljavno obdavčitev posameznih dohodkov fizičnih oseb. Opozorila je na razkorak med pravicami zaposlenih po ZGD in kolektivnih pogodbah in tem, koliko so povračila po novi uredbi, ki velja v letošnjem letu davčno priznani za izplačevalca. Da je del plače iz uspešnosti dela in poslovanja davčno priznan strošek za izplačevalca je pomembno, da podjetje to ustrezno opredeli v internih aktih. Podobno velja tudi za izplačilo božičnice kot dodatka za uspešnost poslovanja družbe. Omenila je tudi, da letos za darila v višini do 5.000 sit dajalcu ne bo potrebno obračunati in plačati akontacije dohodnine, naj bi pa moral od prejemnika pridobiti davčno številko in o tem poročati davčni upravi, saj veljavni Zakon o davčnem postopku v 319. členu določa da je treba dostaviti tudi podatke, ki se nanašajo na dohodke, ki so oproščeni dohodnine.

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

7.7.2020 13:30:34:
Poročilo o gibanju plač za april 2020

7.7.2020 13:27:34:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, maj 2020

7.7.2020 13:22:52:
Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti od 1. julija 2020

7.7.2020 13:10:47:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davkov po 20. 6. 2020

6.7.2020 15:52:52:
Podatki za obračun plač za junij 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT