Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 8.12.2014 14:05:08

Vlada začela obravnavo predloga Zakona o fiskalnem pravilu

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada začela obravnavo predloga Zakona o fiskalnem pravilu Racunovodja.com

Vlada RS je na svoji 11. redni seji, ki je potekala 27. novembra 2014, začela obravnavo predloga Zakona o fiskalnem pravilu. Dokončno sprejetje predloga zakona je predvideno na eni izmed prihodnjih sej vlade, po opravljenih usklajevanjih s poslanskimi skupinami.

Osnovni cilj predlaganega zakona je zagotoviti vzdržno javnofinančno politiko, ki je sestavni del skupnih usmeritev za ekonomski razvoj v okviru EU že od leta 1997 dalje, ko so države članice EU sprejele Pakt za stabilnost in rast. Tega so države članice EU kasneje večkrat dopolnjevale in nadgrajevale, ta prizadevanja pa so v letu 2012 pripeljala k pripravi in potrditvi Fiskalnega pakta kot posebne mednarodne pogodbe, ki ureja temeljna vprašanja izvajanja javnofinančnih politik v državah članicah EU, posebej tistih, ki so se odločile za vključitev v monetarno unijo. Republika Slovenija je Fiskalni pakt podpisala 2. marca 2012, zakon o ratifikaciji pa je bil potrjen v Državnem zboru RS 19. aprila 2012 in uveljavljen 15. maja 2012. V skladu z drugim odstavkom 3. člena Fiskalnega pakta so države pogodbenice dolžne v enem letu od začetka veljavnosti te pogodbe (t.j. od 1.1.2013), v svojo zakonodajo vključiti ustrezna fiskalna pravila za krepitev fiskalne discipline. Slovenija je načelo srednjeročne uravnoteženosti proračunov vključila v Ustavo Republike Slovenije leta 2013. Pri tem je pomembno tudi to, da mora Vlada RS že v skladu z usmeritvami EU sprejemati takšne rešitve, ki srednjeročno zagotavljajo makroekonomsko stabilnost in ravnovesje.

Prav tako se s predlaganim zakonom želi zagotoviti redno spremljanje javnih financ, ki omogoča hitro ukrepanje v primeru nepričakovanih javnofinančnih gibanj. Ker redno, nepristransko in celovito ocenjevanje na podlagi objektivnih meril občutno izboljša kakovost javnofinančne politike, se s predlaganim zakonom podeljuje Fiskalnemu svetu, kot neodvisnemu in samostojnemu državnemu organu, pristojnost za neodvisno oceno vzdržnosti javnih financ, oceno upoštevanja načela srednjeročne uravnoteženosti proračunov države, vključno z oceno ali so okoliščine, zaradi katerih se predlaga odmik od načela srednjeročne uravnoteženosti javnih financ, skladne s kriteriji predlaganega zakona.

Ključni cilj zakonskih določil o delovanju ekonomskih politik je večja blaginja ljudi, ki je nujno povezana z makroekonomsko stabilnostjo.

Najpomembnejši specifični cilji predlaganega zakona so:

- zagotoviti dolgoročno vzdržne javne finance;
- zagotoviti čvrstejši zakonski okvir za učinkovito upravljanje z javnimi financami;
- zagotoviti okvirne pogoje za makroekonomsko stabilnost ter trajen in stabilen gospodarski razvoj;
- oblikovati pravno močnejša pravila za večjo fiskalno disciplino.

Predlagani zakon vsebuje tri splošna načela in sicer:
- načelo srednjeročne uravnoteženosti proračunov države brez zadolževanja,
- načelo previdnosti pri načrtovanju in ocenjevanju obsega javno finančnih prihodkov in
- načelo neodvisnega nadzora nad javnofinančno politiko države.

Z načelom srednjeročne uravnoteženosti brez zadolževanja, ki zajema sektorja država kot celoto, se določa izhodišče, po katerem mora biti strukturni saldo sektorja država višji ali največ enak srednjeročnemu fiskalnemu cilju, kot ga določi Vlada RS skladno z evropskimi in mednarodnimi obveznostmi. Na ta način je zagotovljena tudi skladnost z ustavnim načelom srednjeročne uravnoteženosti prihodkov in izdatkov proračunov države.

Z načelom previdnosti, pri načrtovanju in ocenjevanju obsega prihodkov in izdatkov, se določa obveznost upoštevanja tveganj, ki vplivajo na rast BDP, dolgoročno vzdržnost javnega financiranja in obseg javnega dolga, s tem pa tudi na obseg prihodkov in izdatkov.

Z načelom neodvisnega nadzora nad javnofinančno politiko države se krepi odgovornost za vodenje vzdržne javnofinančne politike. Za izvedbo tega načela se na novo uredi institut Fiskalnega sveta, določijo se mu nove pristojnosti in določi nov institucionalni položaj Fiskalnega sveta glede na tistega, ki izvira iz trenutno še veljavne, vendar neučinkovite, ureditve po ZJF.

S predlaganim zakonom se določajo pravila s katerimi se krepi proračunska disciplina, omejuje se srednjeročno zadolževanje države za tekočo porabo in s tem zagotavlja dolgoročna vzdržnost javnih financ.

Kvaliteto javnih financ je potrebno zagotoviti že v fazi načrtovanja, zato predlog zakona posebno pozornost posveča tej fazi. Predlagani zakon za namen vzpostavitve vzdržne javnofinančne politike določa:

- fiskalno pravilo oziroma obveznost srednjeročne uravnoteženosti proračunov države,
- načelo previdnosti,
- način porabe presežkov prihodkov nad izdatki,
- način upoštevanja načela uravnoteženosti proračunov države,
- ustanovitev in vlogo Fiskalnega sveta s statusom samostojnega in neodvisnega državnega organa za neodvisno oceno vzdržnosti javnofinančne politike,
- korekcijski mehanizem v primeru odstopanja od pravil,
- okoliščine, v katerih se lahko odstopi od načela srednjeročne uravnoteženosti proračunov države,
- način določanja obsega dopustnih odstopanj v primeru nastanka izjemnih okoliščin,
- možnost postopnega odpravljanja odklonov od srednjeročnega cilja v prehodnem obdobju.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

5.8.2020 16:05:26:
Podatki za obračun plač za julij 2020

5.8.2020 15:58:40:
Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov (znesek regresa za prehrano med delom za obdobje julij–december 2020)

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT