Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 5.12.2014 10:06:07

Nov sveženj ukrepov za obvladovanje sive ekonomije v Republiki Sloveniji

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Vlada Republike Slovenije je na svoji 12. redni seji, ki je potekala 4. decembra 2014, sprejela nov sveženj ukrepov obvladovanja sive ekonomije in med drugim sprejela sklep o uvedbi davčnih blagajn ter se zavezala k popravkom zakona o gospodarskih družbah, katere cilj je med drugim preprečiti veriženje podjetij.

Dopolnjeni in novi predlogi dokumenta Obvladovanje sive ekonomije v Republiki Sloveniji, ki je bil v osnovni obliki sprejet 12. septembra 2013, so še naprej usmerjeni v izboljšanje odkrivanja sive ekonomije, zaostritev kaznovalne politike, vlada pa želi obenem tudi s preventivo in kurativo ter spodbujanjem občutka zavezanosti še naprej apelirati na zavedanje vseh državljanov o pomenu sive ekonomije in o posledicah dejanj le-te.

Različne oblike prikrivanja ali izogibanja obveznostim namreč niso le ekonomski, temveč tudi družbeni pojav, se pa vlada ob tem zaveda, da je ključna tudi okrepitev v zaupanje kakovosti javnih storitev, integriteto države in institucij in nenazadnje tudi okrepitev zavedanja, da so bremena v družbi pravično porazdeljena.

Davčne blagajne

Vlada RS je na današnji seji sprejela sklep, da bo nadgradila sistem t.i. virtualnih davčnih blagajn, ki je že uveljavljen in že prinaša rezultate. Cilj vlade je, se uvedejo davčne blagajne za vse subjekte, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, s čimer bo dosežena širitev davčne osnove zaradi zajetja celotnega prometa posameznega zavezanca in da so te davčne blagajne posredno in v realnem času povezane s centralnim informacijskim sistemom Finančne uprave RS.

Po oceni vlade bi se tako povečala preglednost poslovanja davčnih zavezancev in otežila skrivanje dejanskega prometa, ki ga dosegajo s prodajo blaga in storitev.

Pri nadgradnji sistema in izboru primernega sistema bo poudarek dan tudi oceni stroškov vzpostavitve sistema tako za zavezance kot davčni organ. Zavezancem bo v izjemnih primerih, ko uporaba blagajn ni mogoča (terensko delo, izpad vira energije…), omogočena možnost beleženja prometa oz. izdajanje računov.

Vlada RS se bo januarja 2015 seznanila z izhodišči uvedbe davčnih blagajn in na tej podlagi pripravila novelo zakona. Ob upoštevanju ustreznega prehodnega obdobja za prilagoditev zavezancev na novo ureditev se uveljavitev zakona načrtuje s 1. septembrom 2015 oziroma 1. januarjem 2016.

Vlada bo ob podpori aktivnosti uveljavitve davčnih blagajn določila tudi aktivnosti za spodbujanje izdajanja računov.

Novela zakona za preprečevanje nepoštenih praks

V prvi polovici leta 2015 bodo pripravljene strokovne in zakonske podlage za odpravo zlorab pri ustanavljanju in poslovanju pravnih oseb. Namen je preprečiti pojave, kot je veriženje in ustanavljanje gospodarskih družb na zalogo, poslovanje brez odprtih transakcijskih računov, zlorabe ustanavljanja gospodarskih družb s strani tujcev z namenom pridobitve dovoljenj za zaposlitev, izogibanje plačilu glob, izrečenih v prekrškovnih postopkih.

Novela bo posegla tudi v prakso dvigovanja najnižjega dovoljenega osnovnega kapitala s transakcijskih računov novo ustanovljenih družb z namenom ustanavljanja novih družb in njihovo prodajo fizičnim in pravnim osebam za nekaj 100 evrov.

Vlada bo pristopila tudi k spremembi drugih predpisov, kot npr. Zakona o društvih, Zakona o zavodih, Zakona o ustanovah, saj tudi te pravno-organizacijske oblike lahko izvajajo del svoje dejavnosti kot pridobitno dejavnost, takšna oblika pa je nemalokrat namenjena izogibanju omejitev Zakona o gospodarskih družbah.

Drugi ukrepi za obvladovanje sive ekonomije Finančne uprava bo nadaljevala s poudarjanjem prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti ter spodbujanjem občutka zavezanosti ter tudi projektom davčnega opismenjevanja mladih.

Nadaljnje aktivnosti v zvezi z obvladovanjem sive ekonomije bodo povezane tudi s predvidenimi uveljavitvami knjige vezanih računov.

Pripravljen je že nov pravilnik (sprejem do konca leta) na podlagi novega zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki bo vzpostavil vavčerski sistem (vrednotnica) in razširil nabor del v okviru osebnega dopolnilnega dela ter poenostavil priglasitev osebnega dopolnilnega dela.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo na področju pekarstva opredelilo enotni postopek za registracijo vseh nosilcev dejavnosti, ki so povezane z proizvodnjo, predelavo in distribucijo živil in nadaljevalo z inšpekcijskimi pregledi.

Spomladi je predvideno sprejetje zakona o spodbujanju razvoja turizma (medresorsko usklajevanje je zaključeno), katerega namen vzpostavitev enotne vstopne točke za potrebe poročanja poslovnih subjektov, dosegljivostjo vseh relevantnih informacij glede poročanja na enem mestu in elektronsko podprtim postopkom poročanja.

Načrtuje se uvedba t.i. "prevoznice" za prevoz mineralne surovine za preprečitev odvažanja in trgovanja z mineralno surovino iz dovoljenih pridobivalnih prostorov brez evidentiranja.

V letu 2015 bo vlada prenovila pravne podlage za ukrepanje gradbene inšpekcije in sankcioniranje nezakonitih gradenj z namenom učinkovitejšega odkrivanja in ukrepanja v zvezi z nezakonitimi gradnjami, vključno s finančnimi bremeni.

Na področju zdravstva bo izvedena jasna razmejitev, tudi računovodske, javne zdravstvene dejavnosti od zasebne oziroma dopolnilne zdravstvene dejavnosti in lažji nadzor, določeni bodo jasni pogoji za pridobitev in odvzem dovoljenja za opravljanje zdravstvene dejavnosti, vzpostavljen pa bo register izvajalcev in register zdravstvenih delavcev, ki bo na voljo Ministrstvu za zdravje, pristojnim inšpektorjem in pristojnim zbornicam ter financerju.

Vir: Vlada RS

Ključne besede:
davčne blagajne
novela zakona za preprečevanje nepoštenih praks

Zadnji članki iz rubrike:

3.5.2021 16:15:11:
Izjava za delno povračilo nekritih fiksnih stroškov (NFS) za Q2/2021

29.4.2021 12:40:19:
Dopolnitev gradiva Samozaposleni v času epidemije

26.4.2021 14:48:17:
Pravilnik o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov

22.4.2021 10:45:06:
Dopolnjeno gradivo Samozaposleni v času epidemije in po njej - davki, prispevki in prihodki

22.4.2021 10:27:46:
Pravilnik o dopolnitvah Pravilnika o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov

Najnovejši članki:

13.5.2021 15:46:36:
Dopolnitev gradiva Letni dopust

13.5.2021 12:21:40:
Normiranci: Popravek DDD-DDD zaradi izvzema oproščenih prispevkov

12.5.2021 17:06:55:
Širitev sistema Vse na enem mestu in posebne ureditve za poslovne subjekte – VEM

12.5.2021 16:44:58:
Onemogočena oddaja popravkov napovedi Doh-Div, Doh-Obr in Doh-Dho

12.5.2021 16:40:09:
Ministrstvo za finance pripravilo predloga novel Zakona o finančni upravi in Zakona o davčnem postopku

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT