Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 27.11.2014 12:49:54

Za koga in zakaj eRačun?

Mag. Tanja Urbanija

Rubrika: eRačunprint Natisni

Za koga in zakaj eRačun? Racunovodja.com

Obveznost izdajanja in prejemanja eRačunov je uvedel Zakon o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (ZOPSPU) v 26. členu. eRačun ne bo obvezen le za proračunske uporabnike, saj bo vplival na širok krog (tudi na gospodarstvo). V praksi bo zato zelo pomembno, da bomo ugotovili status našega kupca in da bomo to ustrezno označili v svojem računovodskem programu. Večina programov je takšnih, da se oblika računa (eRačun ali papirnati račun) definira na kupcu. Zato je pomembno, da vemo, kdo je proračunski uporabnik. Proračunski uporabniki so tisti, ki imajo šifro posrednega ali neposrednega proračunskega uporabnika, za katere je register dostopen na http://www.ujp.gov.si/dokumenti/dokument.asp?id=316. Proračunski uporabniki so na primer šole, vrtci … Ni pa proračunski uporabnik na primer društvo, javno komunalno podjetje …

Izdajatelj računa je proračunski uporabnik:

Proračunski uporabniki bodo morali od 1. 1. 2015 načelno prejemati račune samo še v e-obliki. Izjema bodo računi iz tujine in poenostavljeno gotovinski računi pri potnih nalogih.[1] Proračunski uporabniki  bodo morali med seboj od 1. 1. 2015 dalje obvezno izstavljati in prejemati izključno eRačune. Pri izdanih računih bo prihajalo do dveh oblik. Kot že rečeno bodo morali biti izdani računi drugim proračunskim uporabnikom v e-obliki. Za vse ostale prejemnike (fizične osebe in vse tiste, ki niso proračunski uporabniki) velja, da je račun lahko ali v e-obliki ali pa v papirnati obliki. Kadar je kupec proračunskega uporabnika fizična oseba, se lahko izdajatelj in prejemnik dogovorita v kakšni obliki naj bo račun. Pri šolah, vrtcih bodo to računi za šolnine, oskrbnine, katerih prejemniki so starši, ki niso proračunski uporabniki in je zato račun lahko v papirnati obliki. Lahko pa bo tak račun izdan tudi v elektronski obliki. V tem primeru se mora prejemnik (velja enako za fizično osebo ali za npr. d.o.o.) strinjati s prejemom eRačuna in mora izdajatelju računa sporočiti, kam naj mu pošlje eRačun. Ker elektronski račun prinaša prihranke, bodo gotovo izdajatelji, ki so proračunski uporabniki, želeli, da čim več kupcev, ki so na primer fizične osebe (niso proračunski uporabniki), dobi račun v elektronski obliki. Najlažje je to definirati pri vpisu oziroma v fazi, ko k vam pride nova stranka. Zaradi tega vam svetujem, da pregledate svoje obrazce in dodate ustrezne podatke za elektronski račun in polje (za odkljukat), da se prejemnik strinja s prejemom eRačuna, ter kam želi dostavo eRačuna (v e-banko …).

»Gospodarski sektor«:

V ta sklop sodijo vsi, ki niso proračunski uporabniki in ki dobavljajo blago ali opravljajo storitve. Ti izdajatelji bodo morali nujno izdati eRačun, če bo prejemnik računa proračunski uporabnik (ali je ali ni zavezanec za DDV, na to ne vpliva). To jasno kaže na to, da bo od 1. 1. 2015 zaveza za eRačune vplivala na širši krog, kot samo na proračunske uporabnike. Če pa bo prejemnik računa nekdo, ki ni proračunski uporabnik (gospodarski sektor ali fizična oseba), bo lahko račun ali v e-obliki ali pa v papirnati obliki. To pomeni, da bo imel tudi gospodarski sektor dva tipa izdanih računov. Del računov bo v e-obliki, del pa v papirnati obliki. Enako bo veljalo za prejete račune. Če prejemnik ne bo želel prejemati eRačunov (za gospodarski sektor namreč ni zakonske obveze, da bi morali prejeti samo eRačun), bo imel lahko  vse prejete račune v papirnati obliki.

V spodnji preglednici je prikaz napisanega.

 

prejemnik računa

 

izdajatelj računa

PU

GS

PU

eRačun

lahko papirnati, lahko eRačun

GS

eRačun

lahko papirnati, lahko eRačun

Okrajšave:

PU – proračunski uporabnik

GS – gospodarski sektor


[1] za ta del ni jasne zakonske podlage in je trenutna razlaga v tej smeri

Iz gradiva Praktični napotki za eRačun od 1. 1. 2015 dalje

Naročilo gradiva Praktični napotki za eRačun od 1. 1. 2015 dalje

Ključne besede:
eRačun
e-račun
Zakon o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike
ZOPSPU

Zadnji članki iz rubrike:

20.6.2016 17:28:59:
Nova različica standarda e-Slog 1.6.1 in prenehanje uporabe standarda e-Slog 1.5

28.10.2015 16:15:48:
Spremenjen pravilnik v zvezi z izmenjavo e-računov

12.10.2015 15:53:14:
Dopolnjen spletni portal UJPeRačun

28.9.2015 16:08:19:
Brezplačen posvet za proračunske uporabnike in razvijalce njihovih računalniških rešitev

9.4.2015 16:15:31:
Dopolnjen spletni portal UJPeRačun

Najnovejši članki:

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 15:00:42:
Poročilo o gibanju plač za maj 2020

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 13:19:43:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT