Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.1.2015 12:41:02

Določitev načina izračuna akontacije dohodnine za osebno dopolnilno delo - Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku (24. 10. 2014)

Rubrika: Osebno dopolnilno deloprint Natisni

Določitev načina izračuna akontacije dohodnine za osebno dopolnilno delo - Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku (24. 10. 2014)

V predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku se za dohodke iz ODD ureja način izračuna akontacije dohodnine, in sicer jo ugotovi davčni organ z odločbo na podlagi napovedi davčnega zavezanca (izvajalca ODD).

S sistemom vrednotnic, urejenim v Zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanju na črno, se uvaja specifičen sistem plačevanja in določanja prispevkov za socialno varnost, ki je popolna novost. Prispevki se plačujejo preko nakupa vrednotnice, pri čemer so določeni v pavšalnem znesku 9 evrov na vrednotnico, brez vezave na dejansko opravljeno ODD oziroma dosežen dohodek iz ODD. Dohodek od ODD se v skladu z Zakonom o dohodnini šteje za dohodek iz zaposlitve, in sicer za dohodek iz drugega pogodbenega razmerja. Davčna osnova od tega dohodka je vsak posamezni dohodek, zmanjšan med drugim tudi za obvezne prispevke za socialno varnost, ki jih je na podlagi posebnih predpisov dolžan plačati delojemalec (oseba, ki opravlja osebno dopolnilno delo). V predlogu zakona se za dohodke iz ODD uredi samo način izračuna akontacije dohodnine, in sicer jo ugotovi davčni organ z odločbo na podlagi napovedi davčnega zavezanca (izvajalca ODD).

Besedilo člena

6. člen

V 285. členu ZDavP-2 se za drugim odstavkom doda nov tretji odstavek, ki se glasi:

»(3) Ne glede na prvi in drugi odstavek tega člena akontacijo dohodnine od dohodka od osebnega dopolnilnega dela, po zakonu, ki ureja preprečevanje zaposlovanja in dela na črno, ugotovi davčni organ na podlagi napovedi davčnega zavezanca.«

Obrazložitev

K 6. členu

Dohodek od osebnega dopolnilnega dela (ODD) se v skladu z Zakonom o dohodnini (ZDoh-2) šteje za dohodek iz zaposlitve, in sicer za dohodek iz drugega pogodbenega razmerja. Davčna osnova od tega dohodka je vsak posamezni dohodek, zmanjšan med drugim tudi za obvezne prispevke za socialno varnost, ki jih je na podlagi posebnih predpisov dolžan plačati delojemalec (oseba, ki opravlja osebno dopolnilno delo).

Za dohodke iz ODD dopolnilnega dela se uveljavi samo način izračuna akontacije dohodnine z odločbo davčnega organa na podlagi napovedi davčnega zavezanca (izvajalca ODD).

S sistemom vrednotnic, urejenih v Zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanju na črno, se uvaja specifičen sistem plačevanja in določanja prispevkov za socialno varnost, ki je popolna novost. Prispevki se plačujejo preko nakupa vrednotnice, pri čemer so določeni v pavšalnem znesku 9 evrov na vrednotnico, brez vezave na dejansko opravljeno ODD oziroma dosežen dohodek iz ODD.

Akontacijo dohodnine od ODD izračuna:

- izplačevalec dohodka, če je pravna oseba ali fizična oseba, ki opravlja dejavnost, (plačnik davka) v obračunu davčnega odtegljaja ob izplačilu posameznega dohodka od ODD ali

- davčni organ z odločbo na podlagi mesečne napovedi prejemnika dohodka iz ODD (izvajalca osebnega dopolnilnega dela).

V primeru, ko je dolžan akontacijo dohodnine izračunati plačnik davka v obračunu davčnega odtegljaja, nastane zaradi specifičnega sistema plačevanja in določanja prispevkov za socialno varnost v sistemu vrednotnic problem upoštevanja prispevkov za socialno varnost pri izračunu akontacije dohodnine. Plačnik davka ne razpolaga s podatkom o plačanih prispevkih, saj se ne obračunavajo oziroma določajo od posameznega dohodka ODD in jih ni dolžan on obračunati, niti podatka ne more pridobiti od prejemnika dohodka od ODD (izvajalca ODD), saj pavšalno določen znesek prispevkov ni vezan na posamezno izplačilo oziroma prejem dohodka od ODD.

Navedena problematika se ne nanaša na vse zavezance, ki bodo dosegali dohodke iz ODD, temveč samo na tiste, ki bodo sami zavezanci za prispevke. To bodo le posamezniki, ki izdelujejo izdelke domače in umetnostne obrti, druge izdelke, ki se izdelujejo na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih in jih prodajajo, ali kadar nabirajo in prodajajo gozdne sadeže in zelišča1.

Navedeni zavezanci kupijo vrednotnico (s tem plačajo prispevke), ki velja za en koledarski mesec. To pomeni, da v davčnem letu maksimalno posamezni zavezanec kupi 12 vrednotnic, in s tem plača maksimalno za 108 evrov prispevkov letno.

Po podatkih pridobljenih od FURS je bilo za leto 2014 do sedaj evidentiranih 1.048 različnih izplačevalcev dohodkov od ODD, ki so plačniki davka, pri čemer so izplačali dohodke od ODD 3.161 različnim fizičnim osebam, izvajalcem ODD.

S tem odstopamo od sedaj veljavnega sistema, po katerem akontacijo obračuna in odtegne plačnik davka (izplačevalec pravna oseba ali fizična oseba, ki opravlja dejavnost) ob izplačilu dohodka, izvajalec osebnega ODD (izdelovalci izdelkov domače in umetnosti obriti, nabiralci gob in gozdnih sadežev, ...) pa nima obveznosti z napovedovanjem dohodkov FURS.

S predlogom se obveznost plačnika prenese na izvajalca ODD, s tem se izenači vse izvajalce ODD, izplačevalca dohodka pa razbremeni obračunavanja in plačevanja akontacije dohodnine ob izplačilu. S tem ne izgubimo kontrolnega mehanizma preko izplačevalca dohodka, saj bo v tem primeru moral izplačevalec tega dohodka, ki bo pravna oseba ali fizična oseba, ki opravlja dejavnost, avtomatično dostavljati podatke po 337. členu ZDavP-2, kar pa bo zahtevalo prilagoditev pravilnika o dostavi podatkov in programsko podporo na FURS.

Navedeni predlog pomeni tudi možnost priznavanja prispevkov za socialno varnost že pri izračunu akontacije dohodnine, kar zagotavlja enako obravnavo rezidentov in nerezidentov pri določanju davčne osnove. Nadalje, predlog zasleduje enako obravnavo vseh oseb, ki opravljajo ODD z vidika izračuna akontacije dohodnine, kar bi posledično omogočilo ukinitev poročanja dohodkov iz ODD po ZPDZC-1 za namene preverjanja dohodkovnega pogoja za opravljanje ODD, kar za izvajalce ODD lahko pomeni tudi administrativno poenostavitev.

1 Posamezniki, ki bodo opravljali drugo ODD, niso zavezanci za prispevke, temveč je zavezanec naročnik dela, torej v teh primerih izvajalce ODD (prejemnike dohodka od tega dela) prispevki ne bremenijo.

Ključne besede:
ODD
osebno dopolnilno delo
vrednotnice
dohodnina
ZDavP-2

Zadnji članki iz rubrike:

31.5.2019 13:49:16:
Nasvet tedna: ODD - prihodki, obdavčitev

18.5.2017 13:18:01:
Odredba o višini prispevkov za osebno dopolnilno delo

1.6.2019 9:05:53:
Osebno dopolnilno delo - Postopek pridobitve vrednotnice - višina prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter za zdravstveno zavarovanje

23.8.2016 14:32:29:
Nova višina prispevkov za vrednotnico

1.7.2016 13:27:03:
Katere obrazce mora izvajalec ODD predlagati finančni upravi?

Najnovejši članki:

23.10.2019 13:27:58:
Obrestne mere za obresti na posojila med povezanimi osebami - oktober 2019

23.10.2019 13:19:38:
Dajanje posojil družbenikom

23.10.2019 7:22:24:
Odločba o ugotovitvi, da tretji odstavek 116. člena ter četrti in peti odstavek 406. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter prvi in drugi odstavek 37. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju niso v neskladju z Ustavo

23.10.2019 6:57:29:
Obstoj delovnega razmerja - študentsko delo - elementi delovnega razmerja - volja

22.10.2019 15:56:14:
Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT