Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.10.2014 13:37:55

Predlaganje popravkov in umik predloženih REK obrazcev

Rubrika: Davkiprint Natisni

Pojasnilo FURS, št. 4210-34/2014-2, 8. 10. 2014

Po določbi 57. člena Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2 (Uradni list RS, št. 13/11 UPB4, 32/12, 94/12 in 111/13) izplačevalec dohodka, ki je plačnik davka, izračuna davčni odtegljaj v obračunu davčnega odtegljaja (v nadaljevanju: REK obrazec). V REK obrazcu se opravi tudi izračun prispevkov za socialno varnost po drugem in tretjem odstavku 352. člena ZDavP-2. Plačnik davka izračuna, odtegne in plača davčni odtegljaj in prispevke za socialno varnost po stopnjah, ki veljajo na dan nastanka davčne obveznosti.

Vrsto, obliko in način predložitve podatkov v REK obrazcih podrobneje določa Pravilnik o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu – pravilnik (Uradni list RS, št. 37/08 s spremembami). Zavezanci za predložitev REK obrazcev so: plačniki davka, ki izplačujejo obdavčljive dohodke fizičnim osebam. Obveznost predložitve REK obrazca nastane najkasneje na dan izplačila dohodka.

Zavezanec, ki opravlja dejavnost, mora obračun davčnega odtegljaja, skladno z devetim odstavkom 57. člena ZDavP-2, predložiti v elektronski obliki. Tehnična navodila za predlaganje REK obrazcev so objavljena na sistemu eDavki, na naslednjem naslovu:

(http://datoteke.durs.gov.si/eDavki/Tehnična_navodila_za_predložitev_REK_v_elektronski_obliki.pdf)

Glede na vrsto dohodka (Seznam vrst dohodkov je objavljen na spletnih straneh Finančne uprave RS) plačnik davka prek sistema eDavki predloži ustrezen REK obrazec najkasneje na dan izplačila dohodka, in sicer

 • Obračun davčnih odtegljajev od dohodkov iz delovnega razmerja – REK-1 obrazec,
 • Obračun davčnih odtegljajev od plačil vajencem, dijakom in študentom za obvezno praktično delo – REK-1a obrazec,
 • Obračun davčnih odtegljajev od pokojnin, nadomestil in drugih dohodkov iz naslova obveznega socialnega zavarovanja – REK-1b obrazec,
 • Obračun davčnih odtegljajev za dohodke po ZDoh-2, ki niso dohodki iz delovnega razmerja – REK-2 obrazec,
 • Obračun prispevkov za socialno varnost za delodajalce, ki niso plačniki davka – PNiPD.

Vsak REK obrazec je sestavljen iz:

 • zbirnih podatkov iz obračuna davčnih odtegljajev ter
 • podatkov iz obračuna davčnih odtegljajev, ki so izkazani individualno po davčnem zavezancu.

Ob oddaji REK obrazca plačnik davka ustrezno označi tudi vrsto dokumenta, in sicer pri prvi oddaji REK obrazca označi:

 • O – original,
 • R – original po roku (po 52. čl. ZDavP-2) s sklepom,
 • I – samoprijava.

Davčnemu zavezancu, ki iz opravičljivih razlogov ne more predložiti REK obrazca v predpisanem roku, davčni organ, skladno z 52. členom ZDavP-2, na njegov predlog dovoli predložitev REK obrazca po izteku predpisanega roka. Tako predložen REK obrazec se šteje za pravočasno vloženega. Pri oddaji REK obrazca plačnik davka označi vrsto dokumenta R.

Po določbi 55. člena ZDavP-2 lahko davčni zavezanec najpozneje do začetka davčnega inšpekcijskega nadzora oziroma do vročitve odmerne odločbe oziroma do začetka postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka predloži REK obrazec oziroma popravljen REK obrazec na podlagi samoprijave. Sestavni del tako predloženega davčnega obračuna je posebna priloga, na kateri prikaže tudi premalo obračunane davke, skupaj z obrestmi iz tretjega odstavka 55. člena ZDavP-2, in hkrati plača tako izkazan davek. Pri oddaji REK obrazca plačnik davka označi vrsto dokumenta I.

Ob oddaji popravka REK obrazca plačnik davka prav tako ustrezno označi vrsto dokumenta, in sicer:

 • P – popravek do 60 dni po datumu predložitve (po 53. čl. ZDavP-2),
 • I – samoprijava,
 • V – popravek s povečanjem oz. znižanjem obveznosti,
 • Z – po 54. čl. ZDavP-2 popravek do 12 mesecev (pri znižanju),
 • A – popravek analitičnega dela.

Po določbi 53. člena ZDavP-2 lahko davčni zavezanec v 60 dneh po predložitvi davčnega obračuna, zaradi formalnih pomanjkljivosti oziroma pomot v imenih in številkah, pisnih ali računskih pomot, predloži popravek davčnega obračuna. S popravkom davčnega obračuna davčni zavezanec odpravlja predhodno predloženi davčni obračun v delu, v katerem ga spreminja. Plačnik davka lahko predloži popravek REK obrazca večkrat, če se popravki nanašajo na različne prejemnike dohodkov. Pri oddaji REK obrazca plačnik davka označi vrsto dokumenta P.

Po določbi 54. člena ZDavP-2 lahko davčni zavezanec v 12 mesecih od poteka roka za predložitev davčnega obračuna predloži popravek davčnega obračuna, če pozneje ugotovi, da je v predloženem davčnem obračunu davčno obveznost izkazal previsoko glede na obveznost, ki bi jo moral izkazati na podlagi zakona o obdavčenju. S popravkom davčnega obračuna davčni zavezanec odpravlja predhodno predloženi davčni obračun v delu, v katerem ga spreminja. Popravljenemu REK obrazcu mora davčni zavezanec priložiti obrazložitev o razlogih, zaradi katerih je davčno obveznost izkazal previsoko. Podrobno pojasnilo je objavljeno na spletnih straneh FURS (Vračilo dohodka). Pri oddaji REK obrazca plačnik davka označi vrsto dokumenta Z.

ZDavP-2 v določilih v zvezi s predlaganjem in popravljanjem REK obrazcev ne vsebuje določb glede stornacije, ampak je primere stornacije oziroma umika REK obrazcev potrebno obravnavati po določilih 54. člena ZDavP-2. Storno REK obrazca pomeni zmanjšanje davčne obveznosti, ki jo mora davčni zavezanec, skladno z določili ZDavP-2, tudi pojasniti, zato mora ob stornaciji oziroma umiku predloženega REK obrazca davčnemu organu predložiti obrazložitev o razlogih, zaradi katerih razveljavlja predhodno predložen REK obrazec.

Storno REK obrazca (oznaka dokumenta S) se lahko odda le v izjemnih primerih, ki so navedeni v nadaljevanju, v ostalih primerih mora plačnik davka uporabiti ustrezno oznako popravka. Storno dokumenta se lahko uporabi le v primerih:

 • sprememba datuma izplačila (če je plačnik davka na predloženem REK obrazcu v polju 012 napačno navedel datum izplačila dohodka),
 • sprememba obdobja izplačila (če je plačnik davka na predloženem REK obrazcu v polju 011 napačno navedel obdobje, na katerega se izplačilo dohodka nanaša),
 • sprememba vrste dohodka (če je plačnik davka na predloženem REK obrazcu v polju 010 napačno navedel vrsto dohodka, za katerega predlaga REK obrazec),
 • napačna izbira zavezanca (če je pooblaščena oseba za predlaganje REK obrazca v polju 003 navedla napačnega plačnika davka),
 • napačna oznaka invalidskega podjetja (če je plačnik davka napačno označil polje 004),
 • napačna izbira povprečenja.

Davčni zavezanec mora REK obrazec predložiti na predpisan način in v predpisanih rokih. Pri izpolnjevanju REK obrazca je treba predpisane podatke izpolniti točno, pravilno in popolno. Poudarjamo, da davčni zavezanec ob oddaji REK obrazca prek sistema eDavki s podpisom potrdi resničnost podatkov na predloženem REK obrazcu.

Ključne besede:
REK
REK-obrazci
REK obrazci
ZDavP-2
davčni odtegljaj
eDavki
pojasnilo FURS
pojasnila FURS

Zadnji članki iz rubrike:

17.2.2023 14:32:25:
Informacija o novostih, ki jih prinaša novela Zakona o finančni upravi (ZFU-B)

15.2.2023 9:45:35:
Napoved za odmero dohodnine od obresti in Napoved za odmero dohodnine od dividend za leto 2022

15.2.2023 9:46:40:
Napoved za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Republiki Sloveniji ter v drugih državah članicah EU za leto 2022

2.2.2023 16:35:16:
Podjetniki pozor: po novem je rok za plačilo akontacije dohodnine 20. v mesecu

26.1.2023 12:31:25:
Spremembe davčne obravnave rezervacij na podlagi novele ZDDPO-2S

Najnovejši članki:

30.3.2023 15:54:31:
Podatki za obračun plač za marec 2023

29.3.2023 16:06:27:
S spremembo zakona do hitrejšega zaposlovanja tujcev

29.3.2023 16:01:29:
S spremembami Zakona o tujcih naj bi se odpravljale administrativne ovire

29.3.2023 14:59:56:
Sprejeta podlaga za spremembo izvajanja makrobonitetnih ukrepov za kreditiranja prebivalstva

29.3.2023 11:02:07:
Koledar poročanja - april 2023

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress