Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 29.9.2014 15:41:45

Mednarodna delavnica Forum za enotni trg 2014 – Z optimizmom nad ovire

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Mednarodna delavnica v Ljubljani 20. oktobra 2014

Svet za konkurenčnost je decembra 2013 zaprosil Evropsko komisijo (EK) za analizo ovir, ki še vedno preprečujejo popolno vzpostavitev enotnega evropskega trga storitev in EK se je zavezala pripraviti poročilo.

Da bi pridobili potrebne podatke za poročilo bo organiziranih več mednarodnih delavnic, na katere bodo vabljena podjetja, ki že delajo, ali bi želela nuditi svoje storitve v drugih državah članicah (DČ), zlasti tista, ki pri delovanju na evropskem trgu zaznavajo kakršne koli probleme, ovire.

Za odpravo nesprejemljivih in pretiranih ovir je treba nadaljevati na terenu; tam, kjer problemi in ovire dejansko so in treba jih je identificirati.

Na delavnico v Ljubljani so poleg slovenskih vabljena tudi podjetja in predstavniki nacionalnih organov iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Madžarske in Slovaške. Udeležila se je bosta tudi predstavnika Evropske komisije.

Gre za podjetja, ki pri delovanju v tujini zaznavajo kakršnekoli probleme (regulatorne, administrativne, praktične), nepotrebne ovire (npr. podvajanje postopkov) z vseh relevantnih področij (delovna zakonodaja, področje davkov, bivanja, varnosti in zdravja pri delu, medsebojnega priznavanja poklicnih kvalifikacij, standardov, varstvo potrošnikov, okoljske omejitve, pogodbeno pravo, administrativne ovire - dostop do informacij, dostop do storitev e-vlade, itd.). EK omenja tudi možnost pregleda kulturnih preprek (jezik, odnos potrošnikov, odnos do delovne sile, ipd.).

Vabljena so:

- podjetja, ki delujejo čezmejno v drugi DČ,

- podjetja, ki so se v drugih DČ ustanovila,

- podjetja, ki so kupovala /kupila čezmejne storitve ali želela to storiti in tega niso storila,

- podjetja, ki delujejo po spletu.

Vabljena so tudi

- podjetja, ki so razmišljala in si želela delati v tujini, a so bili pogoji za to zanje prezahtevni.

Storitve, ki naj bi bile predmet obravnave, so s področja gradbeništva, poslovnih storitev in turizma, ki bo obravnavan v okviru poslovnih storitev. Ker je seznam poslovnih storitev zelo širokega obsega (razna svetovanja, upravljanje nepremičnin, regulirani poklici - arhitekti, geodeti, veterinarji, v tujini računovodje, davčni svetovalci, IT storitve, itd.), puščamo izbiro poslovnih storitev odprto za vse.

Delavnice bodo organizirane tudi v drugih državah članicah: (http://ec.europa.eu/internal_market/forum/2014/events/single-market-for-services/index_en.htm).

Teh delavnic se lahko po predhodni registraciji udeležijo tudi slovenska podjetja.

To je priložnost za podjetja, da glasno in direktno v pogovoru s Komisijo, nacionalnimi organi iz Slovenije in drugih držav, z drugimi podjetji izpostavijo vse ovire, ki še vedno vztrajno onemogočajo prosti pretok dotičnih storitev in predlagajo spremembe.

Poleg tega je EK pripravila vprašalnik za podjetja: http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/internal-market-services-businesses, ki ga izpolnite elektronsko in ga pošljete EK. Odgovore bo EK uporabila za pripravo poročila za Svet za konkurenčnost. Informacije bodo služile tudi pri oblikovanju zadevnih politik v prihodnje.

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Zadnji članki iz rubrike:

26.9.2023 12:53:47:
Nadzor nad vračanjem ukrepa za gospodarstvo za odpravo posledic dviga cen energentov

25.9.2023 14:49:18:
Sprejeta novela insolvenčnega zakona

20.9.2023 14:37:31:
Dodatna pojasnila o začasnem odlogu bančnih posojil

19.9.2023 12:54:23:
Nov podzakonski predpis s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma

18.9.2023 15:01:44:
Iztekanje roka za uveljavljanje povračila izplačanih plač zaradi odstranjevanja posledic poplav

Najnovejši članki:

29.9.2023 13:19:50:
Stopnja DDV za sončne elektrarne (29. 9. 2023)

29.9.2023 13:20:18:
Stopnja DDV za zunanje ograje (29. 9. 2023)

29.9.2023 13:10:23:
Koledar poročanja - oktober 2023

27.9.2023 16:04:42:
Izpolnjevanje REK obrazcev za izplačila na podlagi novele Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč - ZOPNN-F ter Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 - ZIUOPZP

26.9.2023 11:32:31:
Prispevek ob tednu požarne varnosti