Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 14.7.2014 14:39:48

Vlada sprejela Predlog mnenja vlade o zahtevi Upravnega sodišča za oceno ustavnosti 137. člena ZUJF

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela Predlog mnenja vlade o zahtevi Upravnega sodišča za oceno ustavnosti 137. člena ZUJF

Vlada RS je sprejela mnenje o zahtevi Upravnega sodišča Republike Slovenije za oceno ustavnosti 137. člena Zakona za uravnoteženje javnih financ in ga pošilja Državnemu zboru Republike Slovenije in Ustavnemu sodišču Republike Slovenije.

147. člen Ustave RS določa, da država z zakonom predpisuje davke, carine in druge dajatve ter da lokalne skupnosti predpisujejo davke in druge dajatve ob pogojih, ki jih določata ustava in zakon.

Vezano na Zakon o davku na nepremičnine (ZDavNepr) je Ustavno sodišče presodilo, da modeli, metode in podatki, ki opredeljujejo davčno osnovo, v Zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin (ZMVN) niso jasno in določno urejeni, zato je odločilo, da so 7., 8. in 15. člen ZMVN oziroma celoten zakon v neskladju z ustavo, kolikor se nanaša na množično vrednotenje nepremičnin zaradi obdavčenja nepremičnin.

Ustavno sodišče je v zvezi z ZMVN očitalo, da je oblikovanje modelov vrednotenja nepremičnin, določitev podatkov, ki se uporabljajo za množično vrednotenje ter določitev metod množičnega vrednotenja in kriterijev in meril kakovosti vrednotenja, v preveliki meri prepuščeno urejanju s podzakonskim predpisom. ZMVN sam po sebi ni davčni predpis, vendar ureja sestavine, ki so temeljne za določitev davčne osnove, na podlagi katere se ugotavlja davčna obveznost. Zato je Ustavno sodišče presodilo, da je s tem v neskladju z Ustavo tudi davčna osnova, določena v 5. členu Zakona o davku na nepremičnine, kot blanketna določba.

Vendar je Ustavno sodišče neustavnost sistema množičnega vrednotenja vezalo na obdavčenje nepremičnin, razumeti je da na obdavčenje nepremičnin kot premoženja, ki se obdavčuje z letno dajatvijo na samo posedovanje. Taka obdavčitev se ne navezuje na konkretno listino ampak praviloma sloni na posplošeni oceni tržne vrednosti, zato v takem primeru ni mogoče davčne osnove enotno vrednotiti na podlagi konkretnih listin. Nasprotno pa gre v primeru 137. člena ZUJF za obdavčitev dobička iz odsvojitve zemljišča, torej za obdavčitev posledice konkretnega pravnega posla, ki sloni na listinah. Pri določanju vrednosti zemljišča ob pridobitvi in odsvojitvi se namreč načeloma izhaja iz pogodbene cene, podatek o PTV pa se upošteva bolj kot pripomoček za preveritev.

Vezano na sistem množičnega vrednotenja nepremičnin pa je tudi pomembno, da Ustavno sodišče ni oporekalo kakovosti in pravilnosti rezultatov vrednotenja. Prav tako določb ZMVN ni razveljavilo, niti ni določilo roka za odpravo neustavnosti. Zato je navedeno odločitev Ustavnega sodišča potrebno razumeti bolj v povezavi z očitano nezmožnostjo pritožbe na davčno osnovo. Kot navaja Ustavno sodišče, naj stranke ne bi imele možnosti navajanja dejstev in predlaganja dokazov za varovanje svojih pravic, ker se PTV in drugi elementi, pomembni za nastanek davčne obveznosti, ugotavljali in spreminjali le na podlagi uradnih evidenc. S tem naj bi bil kršen 22. člen Ustave, ki določa, da je vsakomur zagotovljeno enako varstvo njegovih pravic v postopku pred sodiščem in pred drugimi državnimi organi, organi lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil, ki odločajo o njegovih pravicah, dolžnostih ali pravnih interesih.

Vlada zato meni, da 137. člen ZUJF ni blanketna norma, saj ne glede na sklicevanje na PTV omogoča zavezancem dokazovanje vrednosti na podlagi listin in kot vlada dokazuje v nadaljevanju tudi na podlagi drugih dokazil, zato meni, da je pobuda za presojo ustavnosti 137. člena ZUJF neutemeljena.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

13.12.2019 17:40:51:
Novosti Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb v letu 2020

12.12.2019 11:41:11:
Obveznost kategorizacije in označitve nastanitvenih obratov

12.12.2019 13:15:50:
Dovoljenja za oddajanje nepremičnine v turistične namene

12.12.2019 11:28:03:
Poročanje o gostih in prenočitvah

12.12.2019 11:12:22:
DDV in davčno potrjevanje računov pri oddajanju preko posrednikov (Airbnb, Booking...)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT