Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.5.2014 15:49:25

Odgovor na poslansko vprašanje glede poklicnega zavarovanja

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Odgovor na poslansko vprašanje glede poklicnega zavarovanja Racunovodja.com

Vlada RS je na 58. redni seji, ki je potekala 15. maja 2014, sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje Andreja Vizjaka, poslanca Državnega zbora Republike Slovenije v zvezi z uredbo, s katero se določijo merila in kriteriji ter način financiranja ugotavljanja delovnih mest, za katera so delodajalci dolžni plačevati prispevke za poklicno zavarovanje.

V zvezi s pisnim poslanskim vprašanjem poslanca mag. Andreja Vizjaka pojasnjujemo, da na področju poklicnega zavarovanja trenutno še vedno potekajo pogajanja s socialnimi partnerji. Gre za vprašanje, ki zahteva celostno rešitev, kar pomeni, da se sočasno spreminja in dopolnjuje ter sprejema več pravnih predpisov.

Pri sprejemanju nove zakonodaje se zasleduje osnovni namen, zaradi katerega je bil vpeljan institut poklicnega zavarovanja, tj. poklicno upokojevanje. Institut poklicnega upokojevanja je potrebno okrepiti, da bo (poklicna pokojnina) absolutna prioriteta pred prenosom zbranih sredstev v sistem dodatnega pokojninskega zavarovanja in prav tako prioriteta pred dvigom teh sredstev. Za krepitev instituta je pomembno, da se zavarovancem zagotovi primerna višina poklicne pokojnine.

Zaradi navedenega spreminjamo in dopolnjujemo Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, katerega predlog sprememb se osredotoča na oblikovanje solidarnostnega sklada in na spremembe določb o poklicnem zavarovanju, ki bodo prispevale k jasnejši uporabi določb ZPIZ-2 o poklicnem zavarovanju, brez posegov v dogovorjene pravice, ter dostojnim poklicnim pokojninam za vse zavarovance.

Prav tako znotraj delovne skupine, katere člani so predstavniki socialnih partnerjev, Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije ter Kapitalske družbe pokojninskega in invalidskega zavarovanja d.d., potekajo aktivnosti, da se sprejeme Uredba o merilih in kriterijih poklicnega zavarovanja ter o načinu in financiranju ugotavljanja delovnih mest poklicnega zavarovanja in hkrati prečisti ter v Uradnem listu RS objavi Seznam delovnih mest za katere je obvezna vključitev v poklicno zavarovanje. Veljavni seznam delovnih mest poklicnega zavarovanja je glede na zdajšnje delovne razmere na določenih delovnih mestih, katerih delavci so vključeni v poklicno zavarovanje, zastarel, saj naj bi vseboval kar eno tretjino delovnih mest za katere danes ne bi bilo več potrebno plačevati prispevka za poklicno zavarovanje, ker so se delovni pogoji v tem času spremenili (težko fizično delo delavcev je delno nadomestila in s tem olajšala napredna mehanizacija, zmanjšala se je škodljivost na delovnem mestu, zaradi boljše zaščite (delo radiologov), izboljšali so se zunanji dejavniki, ki vplivajo na sam proces dela (boljše ceste, poleg visoko ergonomičnih sedežev voznikov) itd.). Prav tako naj bi se z uredbo zagotovila pravna podlaga za dodatno revizijo delovnih mest za katere bi predlagatelj smatral, da je oz. ni več potrebno, da so uvrščeni na seznam.

Nadalje pojasnjujemo, da pogajanja še vedno potekajo, ker gre za zelo široko in zahtevno tematiko, ki zahteva ustrezno znanje, finančna sredstva in ustrezen čas, da institucija oz. organ z ustreznim znanjem s področja medicine dela in drugi, pripravi kvaliteten seznam delovnih mest, za katere je potrebna obvezna vključitev v poklicno zavarovanje. Seveda pa je pred tem potrebno v soglasju s socialnimi partnerji določiti merila in kriterije, ki bodo takšen seznam določala, in so sestavni del uredbe.

Vir: MDDSZ

Zadnji članki iz rubrike:

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

21.9.2020 15:54:04:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

Najnovejši članki:

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

21.9.2020 16:46:17:
Prevoz na delo - negospodarstvo

21.9.2020 16:27:25:
Obdavčevanje dohodkov iz zaposlitve po mednarodnih pogodbah

21.9.2020 15:11:33:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za avgust 2020

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT