Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.8.2005 8:37:42

Davčna olajšava za šolnine, učbenike in strokovno literaturo ...

sigov.si/durs

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Davčna olajšava za šolnine, učbenike in strokovno literaturo tudi za vzdrževanega otroka davčnega zavezanca

Po novem dohodninskem zakonu lahko zavezanec zmanjšuje osnovo za dohodnino za plačane šolnine in zneske za nakup učbenikov in strokovne literature v zvezi z izobraževanjem po javno priznanih izobraževalnih programih ne le v zvezi z lastnim izobraževanjem, temveč tudi v zvezi z izobraževanjem vzdrževanih otrok.

Osnova se zmanjša za plačane zneske šolnine javnim in zasebnim šolam ter zasebnikom, ki imajo koncesijo za pridobivanje katerekoli stopnje izobrazbe za izpopolnjevanje izobrazbe in pridobivanje novega znanja. Osnova se zmanjša tudi za plačilo šolnine za dodiplomsko in podiplomsko izobraževanje visokošolskim zavodom.

Osnova se lahko zmanjšuje tudi za znesek plačane storitve avtošoli za pridobitev vozniškega dovoljenja. Zavezanec lahko uveljavlja te stroške zase oziroma za vzdrževanega otroka.

Zmanjšanje davčne osnove za sredstva, porabljena za nakup učbenikov in strokovne literature, uveljavlja zavezanec na podlagi dokazila o sredstvih, vloženih v ta namen. To so učbeniki, delovni zvezki, zbirke nalog, atlasi in geografske karte ter učna sredstva, ki obsegajo večji del učnega načrta ali kataloga znanja in so bodisi sestavni del učbenika ali njegovo nujno dopolnilo. Kot dokazilo mora zavezanec na zahtevo davčnega organa predložiti potrdilo o plačani šolnini, storitvi oziroma sredstvih, vloženih v nakup učbenikov in strokovne literature, ki se glasi na njegovo ime.

Novost, ki jo je prinesel novi dohodninski zakon, je tudi ta, da se lahko letna davčna osnova zavezanca, ki je rezident Slovenije, iz naslova olajšav za različne namene zmanjša le za 2 % in ne več za 3 %, kakor je to veljalo za pretekla leta.

Sicer pa se lahko letna davčna osnova zavezanca iz naslova olajšave za različne namene zmanjša za sredstva, vložena v nekatere vrednostne papirje, za plačane zneske samoprispevka, za premije za prostovoljno dodatno zdravstveno zavarovanje in nakup zdravil, zdravstvenih in ortopedskih pripomočkov, za prostovoljne denarne prispevke in vrednost daril v naravi za različne namene (humanitarne itd.), za nakup ali gradnjo stanovanjske hiše ali stanovanja za rešitev stanovanjskega problema zavezanca, vzdrževanje stanovanja ali stanovanjske hiše ali odpravo arhitekturnih in komunikacijskih ovir v teh objektih, za nakup likovnih del, leposlovnih knjig, nosilcev avdio-video vsebin, obnovo kulturnega spomenika, za plačane šolnine in nakup učbenikov in strokovne literature v zvezi z izobraževanjem po javno priznanih izobraževalnih programih in plačane članarine političnim strankam in sindikatom, med novostmi je možnost zmanjšanja davčne osnove za plačane zneske za priklop na internet in nakup ustrezne terminalne opreme. Za olajšavo pa ne veljajo več sredstva, vložena v nakup energetsko varčnih gospodinjskih aparatov.

Zmanjšanje davčne osnove se zavezancu prizna za sredstva, ki jih je za posamezne namene porabil v letu, za katero se dohodnina odmerja, in pod pogojem, da so bila sredstva porabljena osebno za zavezanca, razen za sredstva, porabljena za plačane šolnine in za nakup učbenikov in strokovne literature v zvezi z izobraževanjem po javno priznanih izobraževalnih programih, ki se priznajo tudi za vzdrževane otroke.

Resničnost navedb v napovedi se dokazuje z dokumenti, ki se glasijo na zavezančevo ime. Zavezanec jih praviloma ne prilaga k napovedi, temveč jih mora na zahtevo davčnega organa predložiti v odmernem postopku

Objavljeno na strani: http://www.gov.si/durs/arhiv.php#20050818123620 18.08.2005

Ključne besede:
šolnina
učbenik
strokovna literatura
davčna olajšava
otrok

Zadnji članki iz rubrike:

7.6.2023 19:14:56:
Dodatno zmanjšanje letne davčne osnove na podlagi Zakona o dohodnini

2.6.2023 15:57:21:
Finančna uprava izdala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

19.4.2023 13:34:52:
3. maja 2023 se izteče rok za ugovor in za oddajo soglasja za direktno obremenitev

3.4.2023 13:53:48:
Finančna uprava izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

6.3.2023 12:36:48:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za leto 2022 za regres za letni dopust in poslovno uspešnost

Najnovejši članki:

7.6.2023 14:17:08:
Prilagoditev ukrepa na področju kreditiranja potrošnikov

5.6.2023 20:11:43:
Predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

5.6.2023 19:42:05:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru

5.6.2023 16:07:39:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2023

5.6.2023 14:03:23:
Od 1. 7. 2023 bodo podatki za obračun nadomestila plače na voljo na portalu SPOT

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress