Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 8.7.2014 12:55:12

eRačun - pogosta vprašanja

Rubrika: eRačunprint Natisni

eRačun - pogosta vprašanja Racunovodja.com

Na spletni strani UJP so pripravili odgovore na pogosta vprašanja, povezana z eRačuni.

Ali lahko proračunski uporabniki pošiljajo račune v pdf obliki na elektronske naslove prejemnikov?

Proračunski uporabnik izdajatelj lahko izdaja eRačune izključno prek enotne vstopne in izstopne točke za eRačune, ki je vzpostavljena pri UJP, skladno s 26. členom Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (Uradni list RS, št. 59/10 in 111/13, v nadaljevanju ZOPSPU) in Pravilnikom o standardih in pogojih izmenjave elektronskih računov prek enotne vstopne in izstopne točke pri Upravi Republike Slovenije za javna plačila (Uradni list RS, št. 9/11 in 109/12, v nadaljevanju Pravilnik MF) ter pogoji, ki so objavljeni na spletni strani UJP.

Pravilnik MF v 3. členu določa, da morajo biti eRačuni podpisani z elektronskim podpisom in v obliki e-SLOG, ki je enotna standardizirana oblika eRačuna in ga je definirala Gospodarska zbornica Slovenije. Pravilnik MF dovoljuje priloge eRačunom, ki so lahko tudi v pdf obliki, medtem ko pošiljanja oziroma prejemanja računov izključno v pdf obliki na elektronski naslov ne dovoljuje.

Navedeno pomeni, da proračunski uporabniki ne smejo pošiljati eRačunov mimo enotne vstopne in izstopne točke pri UJP npr. prek drugih ponudnikov elektronske poti, ki niso vključeni v sistem UJP, ali neposredno do fizičnih in pravnih oseb na elektronske naslove. Kršitev te prepovedi oziroma izmenjava eRačunov zunaj enotne vstopne in izstopne točke pri UJP se šteje za prekršek po četrti alineji prvega odstavka 31. člena ZOPSPU.

Nekateri izdajatelji omogočajo pošiljanje eRačunov v spletno banko prejemnika in na elektronski naslov prejemnika. Ali lahko proračunski uporabniki od teh izdajateljev prejemajo eRačune na elektronske naslove?

Ne, proračunski uporabniki lahko prejemajo eRačune samo prek UJP in sicer prek spletne aplikacije UJPnet. Prejemanje eRačunov na elektronske naslove za proračunske uporabnike ni dovoljeno in se šteje za prekršek po četrti alineji prvega odstavka 31. člena ZOPSPU.

Ali so glede imena ovojnice eRačuna kakšne posebne zahteve?

Ovojnica mora vsebovati samo končnico .env.

Ali je mogoče pripraviti eno ovojnico, ki vsebuje več eRačunov?

Ne, vsak eRačun mora imeti svojo ovojnico.

Ali je v ovojnico eRačuna treba vpisati davčno številko prejemnika, če je prejemnik eRačuna proračunski uporabnik?

V primeru, da je prejemnik eRačuna proračunski uporabnik, se v polje Značke »receiver_identifier« obvezno vpiše davčna številka prejemnika. V nasprotnem primeru UJP eRačun zavrne.

Katera BIC koda se uporablja v ovojnici eRačuna, kadar je prejemnik ali izdajatelj eRačuna proračunski uporabnik?

V primeru, da je izdajatelj eRačuna proračunski uporabnik, se v polje Značke »sender_agent« obvezno vpiše BIC koda UJPLSI2DICL. V primeru, da je prejemnik eRačuna proračunski uporabnik, se v polje značke »receiver_agent« obvezno vpiše BIC koda UJPLSI2DICL. V nasprotnih primerih UJP eRačun zavrne.

BIC koda Banke Slovenije BSLJSI2XXXX se v ovojnici eRačuna uporablja samo v sklopu podatkov za plačilo (polji »creditor_agent«/«debtor_agent«), če je banka plačnika oziroma banka prejemnika plačila UJP.

Podrobnejša pojasnila glede zahtevanih in opcijskih podatkov v strukturi ovojnice eRačuna so dostopna na http://www.ujp.gov.si/DocDir/e-racuni/Struktura%20ovojnice%20ICL%20%20Bankart.doc

Na kakšen način lahko proračunski uporabnik sam pripravi eRačun?

UJP bo za proračunske uporabnike, ki nimajo zagotovljene tehnične podpore za pripravo eRačuna v spletni aplikaciji UJPnet omogočil ročni vnos podatkov eRačuna na podlagi katerih se bo kreirala datoteka eRačuna (ovojnica in eSLOG). UJPnet bo z navedeno možnostjo nadgrajen predvidoma v drugi polovici 2014.

Ali je storitev prejemanja eRačunov plačljiva? Ali je mogoče eRačune prejete v UJPnet izvažati?

Storitev prejemanja eRačunov prek UJPnet je za proračunske uporabnike brezplačna. eRačune prejete prek UJPnet je mogoče izvoziti v zaledne aplikacije. Proračunski uporabniki se pri svojih ponudnikih IT podpore pozanimajo, če jim že omogočajo izvažanje prejetih eRačunov v njihove zaledne aplikacije.

Ali je prejemniku proračunskemu uporabniku prek UJPnet omogočeno potrjevanje oziroma zavračanje prejetih eRačunov?

V UJPnet je proračunskim uporabnikom omogočena elektronska potrditev in zavrnitev prejetega eRačuna, če je izdajatelj eRačuna proračunski uporabnik. Če je izdajatelj eRačuna pravna ali fizična oseba, elektronska potrditev oziroma zavrnitev ni mogoča, saj prenosa elektronske potrditve oziroma zavrnitve ne omogočajo vse banke in ponudniki elektronske poti, vključeni v izmenjavo eRačunov.

Ali bodo morali vsi dobavitelji proračunskih uporabnikov od 1. 1. 2015 dalje za opravljene storitve in dobavljeno blago pošiljati eRačune (tudi npr. kmetje, samostojni podjetniki) oziroma kako jih bodo lahko pošiljali?

Od 1. 1. 2015 dalje morajo vsi proračunski uporabniki obvezno prejemati račune v elektronski obliki. Navedeno pomeni, da morajo vsi, ki poslujejo s proračunskimi uporabniki za opravljene storitve in dobavljeno blago pošiljati eRačune. Izdajatelji lahko eRačune pošiljajo proračunskim uporabnikov prek bank vključenih v medbančno izmenjavo eRačunov ali prek ponudnikov elektronske poti s katerimi ima UJP sklenjene pogodbe (seznam bank vključenih v medbančno izmenjavo eRačunov in seznam ponudnikov elektronske poti) ali prek spletnega portala UJP, ki bo namenjen manjšim izdajateljem, ki na letni ravni v javni sektor pošljejo do največ 200 računov.

Kdaj se bo lahko začelo s pošiljanjem eRačunov prek portala UJP in kdo bo lahko pošiljal eRačune prek tega portala?

Prek portala UJP bodo lahko izdajatelji pošiljali eRačune neposredno v javni sektor oziroma proračunskim uporabnikom. Portal UJP bo dostopen prek spletne strani UJP od 1. 1. 2015 dalje in bo omogočal ročni vnos eRačunov. Portal UJP bo podpiral pošiljanje eRačunov za manjše izdajatelje, ki v javni sektor na letni ravni posredujejo majhno število eRačunov in ne bo podpiral masovnega pošiljanja eRačunov.

Ali se obveza pošiljanja eRačunov proračunskim uporabnikom od 1. 1. 2015 dalje nanaša tudi na spremljajoče dokumente računa (npr. dobavnice, naročilnice, specifikacije)?

V skladu s 26. členom ZOPSPU morajo proračunski uporabniki od 1. 1. 2015 dalje prejemati račune in spremljajoče dokumente izključno v elektronski obliki. Izmenjava spremljajoče dokumentacije eRačuna se pošilja kot priloga eRačuna.

Ali morajo od 1. 1. 2015 dalje pošiljati eRačune proračunskim uporabnikom tudi tuje pravne osebe?

ZOPSPU velja na ozemlju Republike Slovenije, kar posledično pomeni, da obveznost pošiljanja eRačunov v javni sektor velja izključno:

  • za domače pravne in fizične osebe ter
  • za tuje pravne in fizične osebe, ki opravijo storitev ali dobavijo blago na ozemlju Republike Slovenije, če imajo sedež ali stalno poslovno enoto (podružnico) na ozemlju Republike Slovenije.

Določbe ZOPSPU ne veljajo v primeru, da je dobava blaga ali storitev opravljena v tujini, ali če dobavitelj/izvajalec nima sedeža, poslovalnice ali podružnice na ozemlju RS, razen če se proračunski uporabnik in izvajalec/dobavitelj izrecno dogovorita, da se računi pošiljajo v elektronski obliki. V tem primeru proračunski uporabnik od svojih tujih dobaviteljev/izvajalcev zahtevajo izdajanje in pošiljanje eRačunov prek UJP.

Proračunski uporabnik, ki želi prejemati eRačune se mora za prejemanje eRačunov naročiti pri posameznem izdajatelju. Kako bo po 1. 1. 2015, ko bo prejemanje eRačunov za proračunske uporabnike obvezno, ali se bodo morali še naročati na prejemanje eRačunov?

Po 1. 1. 2015 naročanje na prejemanje eRačunov za proračunske uporabnike ne bo več potrebno saj bodo vsi proračunski uporabniki avtomatsko upoštevani kot prejemniki eRačunov. To pomeni, da bodo proračunski uporabniki prejeli vse eRačune, ki jih bodo izdajatelji poslali prek bank ali ponudnikov elektronske poti ali portala UJP.

Kako se dobavitelj proračunskega uporabnika oziroma poslovni subjekt vključi v seznam izdajateljev eRačunov?

Poslovni subjekt, ki želi izdajati eRačune, izpolni izjavo pri banki pri kateri ima odprt transakcijski račun ali pri ponudniku elektronske poti s katerim ima sklenjeno poslovno razmerje. Na podlagi izjave vključi banka ali ponudnik elektronske poti izdajatelja v seznam izdajateljev eRačunov. Ko je izdajatelj vključen v seznam izdajateljev eRačunov se lahko njegovi prejemniki (proračunski uporabniki ali fizične in pravne osebe) naročijo na prejemanje njegovih eRačunov.

Ali mora biti eRačun podpisan? Podpis po XMLDsig ali podpis po eSLOG-u (XADES)?

eRačun mora biti podpisan v skladu z W3C standardi in shemami. Lahko se uporabi tudi XADES. UJP zna preveriti katerikoli podpis XADES ali detached ali enveloped ali enveloping signature. Torej izdajatelj lahko pošlje karkoli. Na UJPnet podpisani računi so vedno podpisani enveloped.

Ključne besede:
eRačun
elektronski račun
UJP
izdajanje eRačunov

Zadnji članki iz rubrike:

20.6.2016 17:28:59:
Nova različica standarda e-Slog 1.6.1 in prenehanje uporabe standarda e-Slog 1.5

28.10.2015 16:15:48:
Spremenjen pravilnik v zvezi z izmenjavo e-računov

12.10.2015 15:53:14:
Dopolnjen spletni portal UJPeRačun

28.9.2015 16:08:19:
Brezplačen posvet za proračunske uporabnike in razvijalce njihovih računalniških rešitev

9.4.2015 16:15:31:
Dopolnjen spletni portal UJPeRačun

Najnovejši članki:

5.8.2020 16:05:26:
Podatki za obračun plač za julij 2020

5.8.2020 15:58:40:
Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov (znesek regresa za prehrano med delom za obdobje julij–december 2020)

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT