Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 8.7.2014 12:57:30

eRačun od 1. 1. 2015 dalje

Rubrika: eRačunprint Natisni

eRačun od 1. 1. 2015 dalje Racunovodja.com

Na spletni strani UJP so pripravili predstavitev eRačuna:

eRačun

eRačun je račun, ki ga izdajatelj računa za dobavljeno blago ali izvedene storitve izda svojemu dolžniku oziroma prejemniku računa v elektronski obliki in enakovredno zamenjuje račun v papirni obliki. Izmenjava eRačuna je proces posredovanja eRačuna od izdajatelja do prejemnika eRačuna. Prejemnik eRačuna je proračunski uporabnik ali fizična ali pravna oseba, ki ji je namenjen eRačun. Izdajatelj eRačuna je proračunski uporabnik ali fizična ali pravna oseba, ki eRačun izda.

Seznam izdajateljev eRačunov

Prednosti eRačuna

 • Eko: manjša poraba papirja
 • Varno: pošiljanje podatkov po varni elektronski poti
 • Hitro: avtomatizirana izmenjava računov pohitri poslovanje
 • Pregledno: večja preglednost in nadzor nad delom z računi
 • Natančno:avtomatski prevzem računov zmanjša število napak saj prepisovanje podatkov ni potrebno
 • Enostavno: celoten krog dela z računom je avtomatiziran (prejem računa, knjiženje v dokumentnem sistemu, knjiženje v računovodskem sistemu, priprava naloga za plačilo)
 • Nižji stroški poslovanja: manj papirja, stroškov poštnih storitev, ročnega dela
 • Hranjenje v elektronski obliki

eRačun sestavljajo

 • Ovojnica eRačuna – dokument v xml strukturi namenjen usmerjanju eRačuna
 • e-SLOG, verzija 1.5, e-SLOG, verzija 1.6– enotna standardizirana oblika eRačuna v xml strukturi, ki jo je definirala Gospodarska zbornica Slovenije
 • poljubne priloge (npr. vizualizacija eRačuna v PDF obliki).

UJP enotna vstopna in izstopna točka za izmenjavo eRačunov

V skladu s 26. členom Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (Ur. list RS, št. 59/2010, 111/2013) je UJP enotna vstopna oziroma izstopna točka za izmenjavo računov in spremljajočih dokumentov v elektronski obliki (v nadaljevanju eRačuni), ki jih izdajajo in prejemajo proračunski uporabniki. eRačune morajo proračunski uporabniki prejemati in izdajati le prek UJP.

UJP zagotavlja izmenjavo:

 • eRačunov in zahtevkov med proračunskimi uporabniki ter
 • eRačunov med proračunski uporabniki in fizičnimi ter pravnimi osebami oziroma med javnim in zasebnim sektorjem.

Opomba: Zahtevki so dokumenti, ki imajo enak pomen kot računi ter imajo vse elemente računa in jih proračunski uporabniki lahko izmenjujejo kot eRačune. Proračunski uporabnik izdajatelj zahtevka mora pri pošiljanju zahtevkov v strukturi eRačuna oziroma eSLOGa v polju »Vrsta dokumenta« vpisati oznako 382. Po tej oznaki prejemnik prepozna eRačun kot zahtevek.

Obveznost prejemanja eRačunov

Proračunski uporabniki morajo od 1. 1. 2015 dalje obvezno:

 • prejemati eRačune,
 • izdajati eRačune, če je prejemnik proračunski uporabnik.

Vsi, ki poslujejo s proračunskimi uporabniki bodo morali za dobavljeno blago in izvedene storitve pošiljati eRačune.

Pravne in fizične osebe lahko pošiljajo eRačune proračunskim uporabnikom prek:

 • bank vključenih v medbančno izmenjavo eRačunov prek procesorja Bankart;
 • ponudnikov elektronske poti, s katerimi ima UJP sklenjene pogodbe;
 • portala UJP eRačun, prek katerega bodo lahko izdajatelji pošiljali eRačune neposredno proračunskim uporabnikom. Portal bo podpiral pošiljanje eRačunov za manjše izdajatelje, ki v javni sektor oziroma proračunskim uporabnikom na letni ravni posredujejo manjše število eRačunov. Portal bo omogočal ročni vnos eRačunov in bo dostopen prek spletne strani UJP od 1. 1. 2015 dalje.

Izmenjava eRačunov prek spletne aplikacije UJPnet

Proračunski uporabniki prejemajo in izdajajo eRačune prek spletne aplikacije UJPnet. Poslovanje prek UJPnet je določeno s Pogoji spletnega poslovanja med proračunskimi uporabniki in UJP:

 • dostop do UJPnet za fizične osebe pooblaščene s strani zakonitega zastopnika proračunskega uporabnika - Navodila za delo z UJPnet;
 • dostop do UJPnet prek vmesnika B2B, ki omogoča avtomatizirano izmenjavo podatkov med UJPnet in informacijskim sistemom proračunskega uporabnika (npr. dokumentni sistem, računovodski sistem) - B2B – opis vmesnika.

Kako se vključiti v prejemanje eRačunov

Proračunski uporabnik za vključitev v storitev prejemanja eRačunov na vstopni strani UJPnet izpolni in odda Vlogo za prejemanje in/ali izdajanje eRačunov. Opomba: uporabnik, ki že posluje prek UJPnet, izpolni in odda Vlogo za prejemanje in/ali izdajanje eRačunov prek zavihka Nastavitve/Vloge (eRračuni).

Proračunski uporabnik natisne Vlogo za prejemanje in/ali izdajanje eRačunov jo opremi z žigom in podpisom zakonitega zastopnika ter odda pristojni območni enoti UJP.

Območna enota UJP posreduje uporabniku geslo za dostop do UJPnet oziroma obvestilo o vključitvi proračunskega uporabnika v storitev prejemanja eRačunov

Proračunski uporabnik se v UJPnet prek zavihka »eRračuni/Naročanje na eRračune« naroči na prejemanje eRačunov posameznega izdajatelja. Opomba: Če izdajatelj ne sprejema ePrijav se proračunski uporabnik naroči na prejemanje eRačunov še neposredno pri izdajatelju.

Seznam izdajateljev eRačunov

Izdajatelj po prejemu naročila za prejemanje eRačunov vključi proračunskega uporabnika med prejemnike eRačunov ter mu ob naslednjem obračunu posreduje eRačun.

Proračunski uporabnik prejema eRačune v UJPnet prek zavihka »eRačuni/Prejeti eRačuni«.

POSEBNOST: Neposredni proračunski uporabniki države se naročijo na prejemanje eRačunov posameznega izdajatelja prek sistema MFERAC. Postopek naročanja na prejemanje eRačunov prek sistema MFERAC https://e-prijava.mf-rs.org/ePrijava.aspx?mode=insert&aplikacija=DPS-eRac-nar

Kako se vključiti v izdajanje eRačunov

Proračunski uporabnik za vključitev v storitev izdajanja eRačunov izpolni Vlogo za posredovanje izdanih eRačunov ter jo opremi z žigom in podpisom zakonitega zastopnika in odda pristojni območni enoti UJP Opomba: vloga je namenjena vpisu proračunskega uporabnika v evidenco izdajateljev eRačunov..

UJP vpiše proračunskega uporabnika v evidenco izdajateljev eRačunov

Proračunski uporabnik na vstopni strani UJPnet izpolni in odda Vlogo za prejemanje in/ali izdajanje eRačunov. Opomba: uporabnik, ki že posluje prek UJPnet, izpolni in odda Vlogo za prejemanje in/ali izdajanje eRačunov prek zavihka »Nastavitve/Vloge (eRačuni)«.

Proračunski uporabnik natisne Vlogo za prejemanje in/ali izdajanje eRačunov jo opremi z žigom in podpisom zakonitega zastopnika ter odda pristojni območni enoti UJP.

Območna enota UJP posreduje geslo za dostop do UJPnet oziroma obvestilo o vključitvi proračunskega uporabnika v storitev izdajanja eRačunov.

Po vključitvi proračunskega uporabnika v storitev izdajanja eRačunov se bodo lahko pravne in fizične osebe ter proračunski uporabniki naročili na prejemanje njegovih eRačunov. Proračunski uporabniki, ki sprejemajo ePrijave le-te prejemajo prek UJPnet v zavihku eRračuni/Moji prejemniki.

Proračunski uporabnik v UJPnet prek zavihka »eRačuni/Izdani eRračuni« pošilja eRačune prejemnikom, ki so se naročili na prejemanje njegovih eRačunov.

Nadomestila in stroški izmenjave eRačunov

Nadomestila in stroške izdanih eRačunov, ki jih zaračunavajo banke in drugi ponudniki elektronske poti, krijejo z direktno obremenitvijo podračuna proračunski uporabniki izdajatelji eRačunov.

Prejemanje eRačunov je za proračunske uporabnike brezplačno.

Cenik izmenjave e-računov

Obvezno testiranje izmenjave eRačunov prek vmesnika B2B v testnem okolju BETA UJPnet

Proračunski uporabniki, ki bodo eRačune prejemali in/ali izdajali prek vmesnika B2B morajo pred vključitvijo v produkcijsko okolje UJPnet opraviti testiranje izmenjave eRačunov prek vmesnika B2B v testnem okolju BETA UJPnet. Postopki vključitve v testno okolje BETA UJPnet so enaki postopkom vključitve v produkcijsko okolje UJPnet.

Preverjanje pravilnosti strukture eRačuna

Preverjanje pravilnosti strukture eRačuna oziroma eSLOGa in ovojnice eRačuna v Kotičku za razvijalce IT http://www.ujp.gov.si/struktura.asp?id=321.

Elektronska hramba eRačunov

UJP bo omogočil vlaganje eRačunov v elektronsko hrambo vsem proračunskim uporabnikom, ki ne bodo imeli zagotovljene svoje elektronske hrambe.

Tehnična podpora za eRačune

Kontaktne informacije

Javni poziv ponudnikom elektronske poti za izmenjavo eRačunov z UJP

Javni poziv k izmenjavi eRačunov prek enotne vstopne in izstopne točke pri Upravi Republike Slovenije za javna plačila

Vir, dodatne informacije: UJP

Ključne besede:
eRačun
UJP
izmenjava elektronskih računov
elektronski račun

Zadnji članki iz rubrike:

20.6.2016 17:28:59:
Nova različica standarda e-Slog 1.6.1 in prenehanje uporabe standarda e-Slog 1.5

28.10.2015 16:15:48:
Spremenjen pravilnik v zvezi z izmenjavo e-računov

12.10.2015 15:53:14:
Dopolnjen spletni portal UJPeRačun

28.9.2015 16:08:19:
Brezplačen posvet za proračunske uporabnike in razvijalce njihovih računalniških rešitev

9.4.2015 16:15:31:
Dopolnjen spletni portal UJPeRačun

Najnovejši članki:

1.4.2020 16:48:49:
Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela – epidemija COVID-19 - javni sektor

1.4.2020 16:30:12:
Podatki za obračun plač za marec 2020

1.4.2020 15:55:24:
Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga (v luči epidemije koronavirusa) - kratko e-gradivo

1.4.2020 16:24:36:
Kako oddati vlogo za povračilo nadomestil plače zaposlenim, ki so na čakanju ali v karanteni zaradi epidemije

1.4.2020 17:02:54:
Odgovori na najpogostejša vprašanja - delovna razmerja v času epidemije koronavirusa

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT