Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.4.2014 13:41:34

Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z urejanjem statusa gasilcev

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z urejanjem statusa gasilcev

Vlada RS je na 53. redni seji, ki je potekala 3. aprila 2014, sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje dr. Vinka Gorenaka v zvezi z urejanjem statusa gasilcev.

Poslanec dr. Vinko Gorenak je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z urejanjem statusa gasilcev. Poslanec sprašuje vlado, na kakšen način, zlasti pa kdaj namerava predlagati zakonodajo, ki bi uredila status nepoklicnih gasilcev v času, ko ti opravljajo interventne naloge.

Vlada Republike Slovenije v odgovoru na poslansko vprašanje pojasnjuje, da je tudi zadnja naravna nesreča z žledom in poplavami, s katero smo se v Republiki Sloveniji soočili februarja, pokazala na nenadomestljivo vlogo gasilcev ter ostalih prostovoljnih reševalcev v sistemu zaščite in reševanja, hkrati pa je znova izpostavila nekatera vprašanja urejanja njihovega statusa. Vzporedno z izgrajevanjem sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami se je v Republiki Sloveniji postopno urejalo tudi statusna vprašanja tako prostovoljnih gasilcev kot tudi vseh ostalih reševalcev, ki se kot prostovoljci vključujejo v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Vlada Republike Slovenije ocenjuje, da je njihov status urejen primerljivo z državami s podobno razvitim sistemom varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, pri čemer je treba poleg samega statusa gasilcev oziroma prostovoljnih reševalcev upoštevati tudi urejanje odnosa do njihovih delodajalcev ter urejanje statusa prostovoljnih organizacij, ki sodelujejo v sistemu zaščite in reševanja.

Področje nadomestila plač prostovoljnih gasilcev je že urejeno v 25. členu Zakona o gasilstvu ter v 27. členu Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki izenačuje pripadnike Civilne zaščite z državljani, ki prostovoljno in nepoklicno opravljajo naloge zaščite, reševanja in pomoči v enotah, službah in drugih operativnih sestavah društev in nevladnih organizacij. Prostovoljnim gasilcem za čas usposabljanja in za udeležbo na intervenciji pripada nadomestilo plače. Nadomestilo plače z vsemi prispevki in davki, ki bremenijo plačo, izplača delodajalec, povrnitev pa lahko zahteva od pristojnega državnega organa oziroma organa lokalne skupnosti, ki je pripadnika prostovoljnega gasilskega društva vpoklical. Ob tem lahko, poleg samega nadomestila, zahteva tudi povračilo izpada dohodka v višini 20 odstotkov nadomestila plače, vključno s pripadajočimi prispevki in davki, ki ga je izplačal za čas odsotnosti pripadnika ali državljana z dela. Prav tako je z Uredbo o nadomestilu plače in povračilih stroškov med opravljanjem nalog zaščite, reševanja in pomoči urejeno tudi denarno nadomestilo pripadnika, ki prejema pokojnino ali denarno nadomestilo za primer brezposelnosti, pripadnika, ki nima dohodka, in pripadnika, ki samostojno opravlja dejavnost.

Področje zavarovanja prostovoljnih gasilcev je urejeno v 11. a in 26. členu Zakona o gasilstvu, v 28. členu Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ter v 8., 18., 49. in 57. členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

V praksi se navedeno zavarovanje izvaja tako, da Gasilska zveza Slovenije vsako leto januarja z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije določi enoten pavšal in s tem višino zavarovalnine. Na podlagi tega lahko dobi prostovoljni gasilec, ki se pri izvajanju gasilske službe poškoduje ali zboli, 100-odstotno plačano bolniško. V določenih primerih (najmanj 20-odstotna okvara organizma po predpisih o vojnih invalidih) je možna tudi enkratna denarna pomoč. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje posebej zavaruje tudi določeno število operativnih gasilcev in drugih reševalcev, ki jih je mogoče na podlagi državnih in regijskih načrtov zaščite in reševanja oziroma po odločitvi pristojnih organov napotiti z neogroženih območij države na območje, ki ga je prizadela naravna ali druga nesreča.

Ob nesreči z žledom in poplavami februarja letos je bila večkrat izpostavljena predvsem problematika odnosov z delodajalci, še posebej v trenutnih zaostrenih gospodarskih razmerah. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje bo v okviru analize oz. preseka stanja na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki se izdeluje v letošnjem letu, skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije in vodstvi ostalih reševalnih služb statuse prostovoljnih reševalcev znova preverila in predlagala morebitne dopolnitve zakonodaje.

Vir: MO

Zadnji članki iz rubrike:

20.9.2019 15:27:23:
Dvig limita pri brezstičnem poslovanju s 15 evrov na 25 evrov

20.9.2019 13:36:44:
Policija opozarja na (ponovno) povečan pojav spletnih goljufij

12.9.2019 14:47:29:
Novosti pri RTV-prispevku

12.9.2019 9:36:51:
Odgovor na poslansko vprašanje v zvezi z valutami v slovenskih predpisih

12.9.2019 9:31:02:
Vlada sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu

Najnovejši članki:

20.9.2019 10:42:08:
Incoterms mednarodne transportne klavzule

20.9.2019 9:42:34:
Predlog sprememb Zakona o davčnem postopku - ZDavP-2M (19. 09. 2019)

20.9.2019 9:43:02:
Predlog spememb Zakona o dohodnini - ZDoh-2V (19. 09. 2019)

20.9.2019 9:43:33:
Predlog sprememb Zakona o davku o dohodkov pravnih oseb - ZDDPO 2R (19. 09. 2019)

18.9.2019 12:59:06:
Kupon za brezplačno kavo in DDV

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT