Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 3.4.2014 13:32:03

Pojasnila glede 2. člena Zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva – dopolnitev

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 4254-11/2013-3, 4. 12. 2013

Zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva – ZIUPTDSV (Uradni list RS, št. 63/13) v 2. členu določa začasno spodbudo za zaposlovanje mlajših brezposelnih oseb. V zvezi z izvajanjem navedene določbe smo pridobili mnenje Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na dodatno zastavljena vprašanja zavezancev, ki ga povzemamo v nadaljevanju.

1. Ali je treba v primeru prenehanja podjetja (stečaj, smrt samostojnega podjetnika) doplačati prispevke za socialno varnost delodajalca na način kot je določen za doplačilo v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali izredne odpovedi s strani delavca?

V teh primerih delodajalec ni dolžan za nazaj plačati prispevkov, plačila katerih je bil oproščen po ZIUPTDSV. Delodajalcem je obveznost doplačila prispevkov naložena zgolj v primerih odpovedi pogodbe o zaposlitvi po odločitvi delodajalca (poslovni razlog) oziroma po odločitvi delavca zaradi razlogov, ki so na strani delodajalca (izredna odpoved delavca).

2. Ali se v primeru nastopa starševskega dopusta, za čas prejemanja nadomestila za starševsko varstvo, prekine doba dveh let, v katerih je delodajalec upravičen do oprostitev plačila prispevkov delodajalca za socialno varnost?

Obdobje oprostitve plačila prispevkov delodajalca se v primeru nastopa starševskega dopusta in upravičenosti do starševskega nadomestila ne prekine (prav tako ne v primeru nastopa bolniškega staleža, daljšega od 30 dni).

3. Ali je subvencija za zaposlitev mlajše brezposelne osebe, ki jo delodajalec prejme s strani Zavoda za zaposlovanje, nezdružljiva z uveljavljanjem oprostitev plačila prispevkov po 2. členu ZIUPTDSV?

Subvencije za zaposlovanje, ki se podeljujejo v okviru aktivne politike zaposlovanja, niso nezdružljive s spodbudo po ZIUPTDSV, kar pomeni, da delodajalec, ki je prejel takšno subvencijo, lahko uveljavlja spodbudo po 2. členu ZIUPTDSV.

4. Ali lahko novoustanovljeno podjetje uveljavlja spodbude po 2. členu ZIUPTDSV, saj ne more dokazovati izpolnjevanja pogojev po drugem odstavku 2. člena ZIUPTDSV?

Novoustanovljeno podjetje lahko uveljavlja spodbudo po 2. členu ZIUPTDSV ob izpolnjevanju vseh ostalih zakonskih pogojev. ZIUPTDSV namreč podjetij ne izključuje, rangira ali jih kako drugače obravnava glede na obdobje njihovega poslovanja; takšnih določil ne vsebuje niti za primer novo ustanovljenega podjetja, ki pogojev iz drugega odstavka 2. člena ZIUPTDSV zaradi neobstoja preteklega poslovanja sploh ne morejo izpolniti. Pri tem je potrebno pojasniti, da so omenjeni zakonski pogoji na strani delodajalca formulirani v negativni obliki (kot posredne prepovedi), zaradi česar je mogoče neizpolnjevanje katerega izmed teh pogojev ugotoviti le v primeru izpolnitve dejanskega stanu iz navedene zakonske določbe (t.j. v primeru ugotovitve dejanskega neizplačevanja plač, neplačevanja prispevkov, blokade TRR ali odpuščanja iz poslovnih razlogov v relevantnem obdobju).


V kolikor novo ustanovljeno podjetje pred zaposlitvijo mlajše brezposelne osebe ni poslovalo niti en mesec, navedenih zakonskih "prepovedi" seveda ne more kršiti, medtem, ko podjetju zaradi odsotnosti možnosti njihovega ugotavljanja tudi ni mogoče odreči upravičenosti do omenjene olajšave.

5. Ali mora podjetje, ki po preteku dveh let ne more plačevati prispevkov oziroma delojemalcu po dveh letih odpove delovno razmerje iz poslovnih razlogov, vrniti oproščene prispevke?

Tretji odstavek 2. člena ZIUPTDSV določa, da če delodajalec po sklenitvi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas v skladu s prvim odstavkom tega člena delavcu odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali v primeru izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca pred potekom 24 mesecev zaposlitve, je dolžan plačati prispevke delodajalca za socialno varnost za celotno obdobje zaposlitve te osebe. Omejitev se nanaša zgolj na prvih 24 mesecev zaposlitve.

Ključne besede:
ZIUPTDSV
Zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva
začasna spodbuda za zaposlovanje mlajših brezposelnih oseb
pojasnilo DURS
pojasnila DURS

Zadnji članki iz rubrike:

24.5.2023 16:18:01:
Podatki za obračun plač za maj 2023

19.5.2023 14:14:35:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT-D)

18.5.2023 12:14:45:
Pričetek veljavnosti Zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1)

16.5.2023 16:50:02:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A)

16.5.2023 15:21:39:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

Najnovejši članki:

30.5.2023 17:07:02:
Koledar poročanja - junij 2023

29.5.2023 16:23:35:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, marec 2023

29.5.2023 16:18:33:
Poročilo o gibanju plač za februar 2023

29.5.2023 16:15:40:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih (ZTuj-2G)

29.5.2023 15:41:00:
Davčna obravnava prenosov sredstev med podjetjem zavezanca in njegovim gospodinjstvom s poudarkom na prenosu nepremičnin

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress