Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 21.3.2014 15:57:01

Informacija o stanju projekta prenove Pravno-informacijskega sistema Republike Slovenije

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Informacija o stanju projekta prenove Pravno-informacijskega sistema Republike Slovenije

Vlada RS se je na 50. redni seji, ki je potekala 19. marca 2014, seznanila s stanjem projekta prenove Pravno-informacijskega sistema Republike Slovenije (PIS). Prenovljen enoten državni spletni portal PIS, ki ponuja brezplačen dostop do zakonodajnih in drugih javnih dokumentov državnih organov in nosilcev javnih pooblastil v Republiki Sloveniji ter dokumentov, ki jih izdajo institucije Evropske unije in Sveta Evrope, je javnosti na voljo od 15. januarja 2014.

Ključne novosti v primerjavi s prejšnjim spletiščem so večja zanesljivost, kakovost in opremljenost (hiperpovezave) neuradnih prečiščenih besedil predpisov, ki se v prenovljenem PIS zagotavljajo le še iz dveh virov (Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora Republike Slovenije in Službe Vlade Republike Slovenije za zakonodajo). V vseh treh pogledih posameznega predpisa, torej v osnovnem, strokovnem in v analitičnem pogledu, je v PIS razvidna zgodovina predpisa s kronološko navedenimi posegi v besedilo predpisa in z njegovimi neuradnimi prečiščenimi besedili. Zakoni so povezani tudi s sodno prakso na način, da se preko gumba »Sodna praksa« uporabniku omogoči vpogled v odločitve slovenskih sodišč v zvezi z danim zakonom. Pomembna novost je tudi bistveno večja količina prikazanih podatkov, saj je omogočeno iskanje po mednarodnih pogodbenih in nepogodbenih aktih, ki jih je Republika Slovenija ratificirala oziroma nasledila, po zgodovinski sodni praksi Sodišča Evropskih skupnosti in Sodišča prve stopnje, po odločbah Evropskega sodišča za človekove pravice, izdanih na podlagi vlog slovenskih državljanov, po primarni in sekundarni zakonodaji Evropske unije, ki je predmet prenosa v pravni red Republike Slovenije. Omogočeno je tudi posredovanje poizvedb o odločitvah Ustavnega sodišča in o predpisih samoupravnih lokalnih skupnosti neposredno iz PIS na spletne strani Ustavnega sodišča Republike Slovenije in Uradnega lista Republike Slovenije, izdelane pa so povezave tudi do številnih drugih koristnih informacij, povezanih s pravnim redom Republike Slovenije in Evropske unije (npr. povezave do normodajalcev v Republiki Sloveniji, ki so na voljo v obliki spustnega seznama, povezave do zakonodajno-pravnih spletnih strani Evropske unije, kot sta EUR-Lex in Pre-Lex, Evropska pravosodna mreža ipd.).

Služba Vlade RS za zakonodajo bo v vlogi upravljavca PIS še v tem letu uvedla nekatere dodatne funkcionalnosti (npr. možnost tiskanja strani) in PIS nadgradila tako, da bo ponujal dostop do zbirke pravnih mnenj in stališč, katere skrbnik je Vrhovno sodišče Republike Slovenije, in do osnovnih informacij o strokovnih člankih.

Vir: SZ

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

19.2.2020 16:08:38:
Brošura o dohodku iz dejavnosti - Podrobnejši opis

19.2.2020 14:08:06:
Napoved za odmero dohodnine od drugih obresti

19.2.2020 14:02:33:
Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

19.2.2020 13:57:12:
Napoved dohodnine od dividend

19.2.2020 13:48:10:
Obdavčitev obresti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT