Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 27.2.2014 15:43:43

Ugotovitve in ukrepi vlade na področju davka na nepremičnine

Rubrika: Nepremičnineprint Natisni

Ugotovitve in ukrepi vlade na področju davka na nepremičnine

Vlada RS se je na seji 27. februarja 2014 seznanila s stanjem na področju evidentiranja podatkov o nepremičninah in izdaje informativnih izračunov za odmero davka na nepremičnine po novem zakonu o davku na nepremičnine.

Ključne ugotovitve so naslednje:
• Na podlagi Zakona o davku na nepremičnine se je tudi formalno začel pomemben proces uvajanja projekta nepremičninskega davka v Sloveniji.

• Gre za kompleksno in zahtevno materijo, ki pri izvajanju zahteva učinkovito sodelovanje številnih deležnikov in zagotovitev ustreznih evidenc za izdajo odločb za odmero nepremičninskega davka.• Po prvih aktivnostih so se pokazale določene težave, ki smo jih analizirali in pripravili ukrepe za njihovo odpravo; kratkoročne ukrepe in trajne ukrepe.

• Ob uveljavitvi zakona in informativnih izračunih so se pokazale tudi številne neurejenosti evidenc/neustreznost podatkov, ki bi morale biti urejene že na podlagi druge veljavne zakonodaje, ne le/šele ob uvedbi Zakona o davku na nepremičnine - npr. ureditev stalnega/začasnega bivališča; ureditev stvarnih pravi na nepremičnini, ipd..• Velik problem je informiranost in razumevanje: zagotoviti je potrebno ustrezno/zadostno informiranje – pomoč pri razumevanju informativnih izračunov; posameznih kategorij podatkov, pristojnih institucij za urejanje posameznih podatkov idr.; gre strokovno zahtevno področje, zato je potreben poseben dodaten angažma vseh institucij, ki sodelujejo tem projektu.

Pri izvajanju dosedanjih aktivnosti na področju evidentiranja podatkov o nepremičninah in izdaje informativnih izračunov za odmero davka na nepremičnine na podlagi Zakona o davku na nepremičnine so bile doslej zaznane naslednje ključne (vsebinske) težave:


1. velika večina pripomb lastnikov se nanaša na urejanje podatkov o stanovanjskih nepremičninah v zvezi z opredelitvijo (ne)rezidenčnosti tovrstnih nepremičnin;

2. večji obseg težav je zaznan pri prenosu podatkov iz zemljiške knjige (v nadaljevanju besedila: ZK) v register nepremičnin, kjer določeni podatki iz ZK niso preneseni;

3. občine so v zadnjem času večje število parcel opredelile kot zemljišča za gradnjo stavb, katerih vrednost je neprimerno višja od vrednosti nezazidanih stavbnih zemljišč, kar se odrazi tudi na davčni osnovi in višini davčne obveznosti;


Glede na ključne ugotovitve je Vlada RS sprejela naslednje ukrepe:


Kratkoročni ukrepi Vlade RS:


• Za zagotovitev učinkovitega izvajanja Zakona o davku na nepremičnine in projekta uvajanja nepremičninskega davka se ustanovi operativna skupina, ki jo vodi Ministrstvo za finance.• Za zagotovitev boljše informiranosti lastnikov in davčnih zavezancev ter hitrejše usmerjanje na lokacije, kjer lahko dejansko uredijo podatke, Ministrstvo za notranje zadeve na upravnih enotah v sodelovanju z Geodetsko upravo Republike Slovenije zagotovi delovanje informacijskih točk.• Geodetska uprava bo za uslužbence, ki bi delali na info točkah na upravnih enotah, organizirala krajše izobraževanje, ter po potrebi zagotavljala dodatne informacije.


• Zaradi pospešitve odziva Geodetske uprave Republike Slovenije na posredovane pripombe v zvezi z urejanjem podatkom o nepremičninah ter za ročni vnos podatkov iz cca. 11.331 sklepov o spremembi lastništva na zemljiški knjigi, ki se nanašajo na spremembo lastništva cca. 105.000 parcel in delov stavb in ki po vpisu v zemljiški knjigi še niso bili posredovani Geodetski upravi Republike Slovenije.


• Zagotovi se kadrovsko okrepitev Geodetske uprave Republike Slovenije ter podaljša čas poslovanja med delovnimi dnevi ter ob sobotah.


• Okrepljena bo skupina za naročanje strank na brezplačni telefonski številki – od 26. februarja 2014 dalje bo podaljšan delovni čas za naročanje do 19.30 ure, v petkih do 18.30 ure, v marcu 2014 bo desetim linijam dodano še pet linij.


• V Ljubljani bo poleg lokacije na Cankarjevi 1 vzpostavljen še en center za sprejem strank na Zemljemerski ulici 12.


Trajni ukrepi Vlade RS:


• Zaradi težav, povezanih s stalnim bivališčem, Ministrstvo za finance pripravi spremembo Zakona o davku na nepremičnine, s katero se določi enotna nižja stopnja davka (0,15%) za rezidenčne in nerezidenčne nepremičnine.


• Zaradi težav pri opredelitvi zemljišč za gradnjo stavb s strani občin, se s spremembo Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin določi, da se v letu 2014 zemljišča za gradnjo stavb vrednotijo kot vsa nezazidana stavbna zemljišča.


Vir: MZIP

Ključne besede:
davek na nepremičnine
nepremičninski davek
enotna stopnja davka na nepremičnine
rezidenčne nepremičnine
nerezidenčne nepremičnine
nižja stopnja nerezidenčne nepremičnine

Zadnji članki iz rubrike:

28.8.2018 15:08:30:
Pravilnik o obrazcu za napoved za odmero davka na promet nepremičnin

23.7.2018 15:09:24:
Uredba o razvrščanju objektov in Pravilnik o podrobnejši vsebini dokumentacije in obrazcih, povezanih z graditvijo objektov - obvestilo MOP

2.2.2018 14:03:57:
Novosti pri poročanju o najemnih poslih v letu 2018

12.1.2018 11:11:58:
Obvestilo za fizične osebe, ki oddajajo premoženje v najem podjetnikom ali podjetjem

6.1.2016 13:36:27:
Napoved dohodkov iz najemnin - do 15. 1. 2016

Najnovejši članki:

14.12.2018 17:04:04:
Pravilnik o spremembi Pravilnika o obrazcih za napovedi za odmero akontacije dohodnine ter obrazcih za napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz kapitala in dohodka iz oddajanja premoženja v najem

14.12.2018 16:03:40:
Minimalna plača od 1. januarja 2019

14.12.2018 14:01:16:
OPOZORILO: Goljufi se tokrat predstavljajo kot FURS in obljubljajo božičnico

13.12.2018 14:20:27:
Nasvet tedna: Pravne podlage za nagrajevanje delavcev glede na uspešnost (božičnica, 13. plača)

13.12.2018 17:39:53:
Božičnica, nagrajevanja in obdarovanja ob koncu leta (2018)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT