Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.2.2014 16:05:35

Vlada sprejela mnenje o predlogu novele Zakona o davku na nepremičnine

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela mnenje o predlogu novele Zakona o davku na nepremičnine Racunovodja.com

Vlada Republike Slovenije je na 46. redni seji, ki je potekala 20. februarja 2014, sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o davku na nepremičnine, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev (prvopodpisani Jožef Horvat) in ga pošilja Državnemu zboru Republike Slovenije.

Skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Jožetom Horvatom je Državnemu zboru Republike Slovenije predložila v obravnavo Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o davku na nepremičnine (ZDavNepr), s katerim predlaga, da se izrecno med oprostitve davka na nepremičnine v 8. člen umestijo tudi nepremičnine v lasti gasilskih organizacij. Predlagatelj navaja, da je gasilstvo humanitarna dejavnost, ki se opravlja v javnem interesu, vendar nimajo vse gasilske organizacije statusa humanitarne organizacije, saj je tega treba pridobiti po predhodnem izvedenem postopku v skladu z Zakonom o humanitarnih organizacijah. Nadalje navaja, da je Gasilska zveza Slovenije v letu 2010 pridobila status humanitarne organizacije, medtem ko številne druge gasilske organizacije, zlasti prostovoljna gasilska društva, takega statusa nimajo urejenega. Večina prostovoljnih gasilskih društev (po navedbah predlagatelja 1348) ima v svoji lasti gasilske domove, zgrajene s prostovoljnim delom in zbranimi donacijami. Nekatera društva pa imajo v lasti tudi druge nepremičnine, kot na primer zemljišča za vadbene prostore.

Predlagatelj meni, da bodo zaradi spremenjene ureditve obdavčitve nepremičnin morala začeti prostovoljna gasilska društva za te nepremičnine plačevati davke na nepremičnine, kar bo bistveno otežilo delovanje teh društev ali celo prisililo društva k prodaji teh nepremičnin.

Z zakonom so med drugim iz obdavčitve izrecno izključene nepremičnine v lasti humanitarnih organizacij, saj je zakonodajalec presodil, da je primerno take zavezance, glede na splošno dobrodelni namen njihovega delovanja, s čimer prispevajo k povečanju standarda javnih dobrin, načeloma davka na vse njihove nepremičnine (ki se praviloma uporabljajo za splošno koristni namen) oprostiti.

Določba o oprostiti davka na nepremičnine v lasti humanitarnih organizacij torej podeljuje oprostitev tudi za vse nepremičnine v lasti prostovoljnih gasilskih društev. Davčni organ bo oprostitve humanitarnim organizacijam priznal na podlagi razvidov humanitarnih organizacij (med drugim tudi Gasilski zvezi Slovenije), članom zvez oz. krovnih organizacij pa na podlagi zgoraj omenjenega tolmačenja obeh ministrstev.

Po ZGas so gasilske organizacije prostovoljna gasilska društva in njihove enote, gasilske zveze, poklicne gasilske enote, organizirane kot javni zavodi, režijski obrati ali druge organizacijske oblike, ki poklicno opravljajo gasilsko službo.

Pojasniti je potrebno, da se na podlagi 50. člena ZGas, ki v prvem odstavku določa, da se od gasilskih domov davki ne plačujejo, ZDavNepr izvaja na način, da se na nepremičnine za stavbe ali dele stavb, ki so v registru nepremičnin evidentirane pod šifro dejanske rabe 1242005 – garaža (gasilski dom), davek na nepremičnine ne plačuje. Na podlagi določbe ZGas bodo torej tudi vsi gasilski domovi, ne glede na to, ali so v lasti prostovoljnih gasilskih društev ali drugih gasilskih organizacij, davka na nepremičnine oproščeni.

Predlog predlagatelja izhaja iz napačnega tolmačenja predpisov in namena razširitve statusa humanitarne organizacije tudi na poklicne gasilske organizacije, česar vlada ne podpira.

Zato predlog, da se v ZDavNepr v 8. členu doda določba, s katero se oprostitev davka na nepremičnine podeli za vse nepremičnine v lasti gasilskih organizacij, ki imajo tak status po zakonu, ki ureja gasilstvo, vlada ocenjuje kot neutemeljen in mu nasprotuje.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

29.5.2020 15:11:34:
Finančna uprava RS poslala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

28.5.2020 22:28:11:
Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15

28.5.2020 13:21:43:
Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate najkasneje do 31. maja 2020

28.5.2020 13:02:54:
Prenehanje začasnih ukrepov v upravnih in drugih javnopravnih zadevah

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT