Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.2.2014 16:02:24

Vlada sprejela mnenje k pozivu Računskega sodišča za sprejem avtentičnih razlag predpisov, ki urejajo izplačevanje prejemkov poslovodnih oseb v gospodarskih v lasti države

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada Republike Slovenije je na 46. redni seji, ki je potekala 20. februarja 2014, sprejela mnenje k pozivu Računskega sodišča Republike Slovenije za sprejem avtentičnih razlag predpisov, ki urejajo izplačevanje prejemkov poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v lasti države in ga posredovala pobudniku. Vlada je naložila Ministrstvu za finance, da v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi v okviru politike javnih financ prouči možnost celovite sistemske ureditve problematike stroškov gospodarskih družb v lasti države ali lokalnih skupnosti oziroma možnost razveljavitve zakona in prepustitve urejanja problematike kolektivnemu dogovarjanju.

Računsko sodišče je na vlado naslovilo dopis, v katerem predlaga sprejem avtentičnih razlag predpisov, ki urejajo izplačevanje prejemkov poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v lasti države. Pri izvajanju revizije gospodarnosti poslovanja družbe Slovenske železnice, d.o.o., pri izplačevanju plač in drugih prejemkov poslovodstvu v obdobju 1. 1. 2010 do 1. 9. 2012 sta se namreč pojavili dve vprašanji, pri katerih po mnenju Računskega sodišča prihaja do različnega razumevanja veljavne zakonodaje, in sicer v zvezi z opredelitvijo veljavnosti Zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov za družbe v neposredni in posredni večinski lasti Republike Slovenije in občin in v zvezi s pravico poslovodstva gospodarskih družb v neposredni ali posredni večinski lasti Republike Slovenije in občin do regresa za letni dopust skladno z Zakonom o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti Republike Slovenije in samoupravnih lokalnih skupnosti.

Računsko sodišče je pozvalo vlado, da sprejme stališče do navedenih vprašanj in predlaga državnemu zboru sprejem avtentičnih razlag navedenih zakonov oziroma da za potrebe revizije sprejme stališče glede izvajanja oz. uporabe navedenih dveh zakonov za gospodarske družbe v neposredni in posredni večinski lasti Republike Slovenije in občin ter predlaga Državnemu zboru RS dopolnitev navedenih zakonov tako, da bo jasno opredeljena veljavnost in uporaba obeh zakonov v prihodnje.

Vlada v povezavi z izpostavljenim vprašanjem veljavnosti Zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov (ZPSDP) po preučitvi gradiva meni, da avtentična razlaga 1. člena ZPSDP, ki določa veljavnost zakona ni dopustna, saj avtentična razlaga predstavlja splošno obvezno razlago zakona v okviru namena zakona in ne sme vsebinsko spreminjati zakonske določbe. Razlaga ima pravne učinke za nazaj, od uveljavitve zakona dalje, in se nanaša na nedoločeno število subjektov. Glede na to, da se vprašanje uporabe zakonske določbe nanaša predvsem na družbo Slovenske železnice, d.o.o., avtentična razlaga ni dopustna. Namen avtentične razlage je načelne narave, za vse subjekte, ki jih zakonska norma zadeva.

Ob tem vlada ugotavlja, da tudi ni potrebe po avtentični razlagi zakona, saj 1. člen ZPSDP jasno in nedvoumno določa subjekte, za katere zakon velja, pri čemer je namen zakona enotno izplačilo stroškov, ki neposredno ali posredno vplivajo na porabo javnih sredstev. Tako ZPSDP z uveljavitvijo Zakona za uravnoteženje javnih financ (nadaljevanju ZUJF), ki je določil prenehanje veljave ZPSDP za javni sektor, določa dnevnice za službena potovanja v državi, kilometrino, povračilo stroškov prenočevanja, povračilo stroškov prevoza na delo in z dela, terenski dodatek, regres za prehrano med delom, nadomestilo za ločeno življenje in odpravnino ob odhodu v pokoj za zaposlene v javnih podjetjih in bankah, ki so jih ustanovile lokalne skupnosti oziroma država ali, ki so v večinski lasti lokalnih skupnosti oziroma v večinski lasti države ter v drugih pravnih osebah javnega prava.

Upoštevaje navedeno, Vlada Republike Slovenije meni, da predlagana avtentična razlaga 1. člena Zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih prejemkov in Zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti Republike Slovenije ni potrebna in ni dopustna, saj iz zakonov jasno izhaja obseg veljavnosti ter ureditev posameznih pravic. Vlada Republike Slovenije, ob upoštevanju zaznane terminološke zastarelosti ZPSDP, ki tudi ne velja več za javni sektor ter obstoja predpisov, ki se v določenem delu že nanašajo na omejitve javnih sredstev v gospodarskih družbah v lasti države ali lokalnih skupnosti ter upoštevaje predvidene spremembe Zakona o slovenskem državnem holdingu, nalaga Ministrstvu za finance, da v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi v okviru politike javnih financ prouči možnost celovite sistemske ureditve problematike stroškov gospodarskih družb v lasti države ali lokalnih skupnosti oziroma možnost razveljavitve zakona in prepustitve urejanja problematike kolektivnemu dogovarjanju.

Vir: MDDSZ

Zadnji članki iz rubrike:

12.5.2023 12:32:06:
Novela Zakona o tujcih začne veljati 27. aprila 2023

19.4.2023 14:14:07:
Ponovna obveznost izročanja izdanega računa

27.3.2023 15:20:07:
Izvajanje plačilnih storitev na dan 7. 4. 2023

27.2.2023 12:48:42:
Ponovno obvezno izročanje računov

20.2.2023 17:02:08:
Dnevno nadomestilo za bolniško odsotnost samozaposlenih v kulturi se bo povečalo za 50 odstotkov

Najnovejši članki:

29.5.2023 16:23:35:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, marec 2023

29.5.2023 16:18:33:
Poročilo o gibanju plač za februar 2023

29.5.2023 16:15:40:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih (ZTuj-2G)

29.5.2023 15:41:00:
Davčna obravnava prenosov sredstev med podjetjem zavezanca in njegovim gospodinjstvom s poudarkom na prenosu nepremičnin

29.5.2023 15:35:05:
Vlada sprejela predlog ukrepov za večjo socialno varnost upokojencev

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress