Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.12.2013 10:59:57

Vlada sprejela predlog stališča RS k Predlogu direktive Sveta o spremembi Direktive 2006/112/ES o skupnem sistemu DDV glede standardnega obračuna DDV

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog stališča RS k Predlogu direktive Sveta o spremembi Direktive 2006/112/ES o skupnem sistemu DDV glede standardnega obračuna DDV Racunovodja.com

Vlada Republike Slovenije je na 35. redni seji, ki je potekala 28. novembra 2013, sprejela predlog stališča Republike Slovenije k zadevi Predlog direktive Sveta o spremembi Direktive 2006/112/ES o skupnem sistemu davka na dodano vrednost glede standardnega obračuna DDV. Slovenija podpira Predlog direktive Sveta, s katero se bodo zlasti s standardizacijo podatkov po obračunu DDV zmanjšale ovire za čezmejno poslovanje in upravne obremenitve za gospodarstvo, kar bo pripomoglo k izboljšanju konkurenčnosti gospodarstva, poleg tega pa bo izmenjava standardiziranih podatkov med državami članicami prispevala tudi k zmanjšanju goljufij na področju DDV.

Veljavna ureditev v zvezi z obračunom DDV v skladu z Direktivo 2006/112/ES o skupnem sistemu davka na dodano vrednost je za podjetja, ki oddajajo obračune DDV v različnih državah članicah zelo zapletena. Zaradi tega se v praksi zmanjšuje natančnost in pravočasnost oddanih obračunov DDV ter omejuje čezmejno trgovanje. Zaradi tega je Evropska komisija pripravila Predlog direktive, s katerim želi doseči zmanjšanje ovir za čezmejno trgovanje in zmanjšanje upravnih bremen za podjetja. Izmenjava standardiziranih podatkov med državami članicami pa bi prispevala tudi k zmanjšanju goljufij na področju DDV.

Evropska komisija v Predlogu direktive predlaga obvezen standardni obračun DDV, s katerim bi bilo podjetjem po vsej EU omogočeno, da v vsaki državi članici, v kateri morajo oddati obračun DDV, le-tega oddajo v enotni, po možnosti elektronski obliki. Tako bodo lahko podjetja na enak način izpolnila in predložila obračun DDV v kateri koli državi članici, saj bodo v obračunu zahtevani podatki in način predložitve standardizirani, in sicer le na tiste podatke, ki so nujni za kontrolo in pobiranje DDV. Predlog direktive obravnava vprašanja v zvezi z vsebino, časom in načinom predložitve ter popravki standardnega obračuna DDV. Z vsebinskega vidike je ključna za zmanjšanje bremen za podjetja količina podatkov, ki jih morajo posredovati podjetja in njihova standardizacija. Predlog direktive predvideva, da bi bilo v obračunu DDV lahko največ 26 polj, ki bi jih moralo izpolniti podjetje, dopuščena pa je možnost, da države članice določijo, da morajo podjetja posredovati le 5 vrst podatkov (znesek izstopnega in vstopnega DDV, s tem povezane neto zneske in neto znesek za plačilo ali za vračilo). Posredovanje teh petih vrst podatkov po obstoječi ureditvi zahtevajo vse države članice. Predloženi podatki bodo morali biti usklajeni v vseh državah članicah, tako da bo mogoče podatke, ki bodo predloženi v eni državi članici, na popolnoma isti način opredeliti tudi v vseh ostalih državah članicah.

Predlog direktive pa daje državam članicam možnost, da lahko zahtevajo dodatne podatke za kontrolo in upravljanje DDV za posebne regije, ozemlja ali posebne ureditve, ki so dovoljene kot izjeme v zakonodaji o DDV.

V Predlogu direktive je določen tudi minimalni standard za predložitev obračuna DDV in plačilo DDV, t.j. do konca meseca naslednjega obračunskega obdobja, pri čemer se ta rok lahko podaljša za dodatni mesec. Rok za predložitev obračuna DDV in plačila DDV je tako najmanj en mesec in največ dva meseca po zaključku obračunskega obdobja. Obračunsko obdobje je praviloma koledarski mesec, Predlog direktive pa določa, da države članice za mikro podjetja (to so podjetja, ki imajo do 2 mio eurov letnega prometa) lahko dopustijo obračunsko obdobje treh koledarskih mesecev, v določenih primerih (npr. v državah članicah, ki že imajo predvidene letne obračune) pa je lahko obračunsko obdobje tudi koledarsko leto.

Predlog direktive spodbuja predložitev standardnega obračuna DDV v elektronski obliki, vključno z elektronskim prenosom datotek, z uporabo naprednih elektronskih podpisov, ki jih je mogoče uporabljati v celotni EU, ali drugih tehnologij, ki zagotavljajo podobno raven varnosti.

Za določitev tehničnih podrobnosti obračuna, za določitev enotnih opredelitev in postopkov, za natančno obravnavo popravkov in za določitev enotnih metod predložitve v elektronski obliki je v Predlogu direktive predvidena uporaba komitološkega postopka.

Direktiva bo po sprejetju začela veljati dvajseti dan po objavi v Uradnem listu EU, države članice pa bodo morale svoje nacionalne zakone in druge predpise uskladiti z direktivo najkasneje do 31. decembra 2016.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

24.9.2020 16:07:23:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

23.9.2020 13:11:18:
Odrejanje drugega dela ali na drugem kraju zaradi izjemnih okoliščin

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT