Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 14.11.2013 15:15:31

Vlada določila besedilo predloga Zakona o finančni upravi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo predloga Zakona o finančni upravi

Vlada RS je na 33. redni seji, ki je potekala 14. novembra 2013, sprejela besedilo predloga Zakona o finančni upravi in ga pošilja v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru Republike Slovenije po rednem postopku.

Z vstopom Republike Hrvaške v Evropsko unijo se je ukinil carinski nadzor na državni meji med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško, zato je Vlada Republike Slovenije ocenila, da je nujno preučiti primernost porazdelitev nalog carinske in davčne službe oziroma, ali je obstoječa organiziranost najboljša z vidika stroškov delovanja upravnih organov in z vidika zagotavljanja učinkovitega pobiranja obveznih dajatev ter zagotavljanja ustreznih storitev za zavezance.

Vlada tako ocenjuje, da je zaradi pričakovanih novih okoliščin, ki jih je in jih še bo prinesel vstop Hrvaške v EU, in zaradi povečanja učinkovitosti pri pobiranju obveznih dajatev ter večje racionalnosti organiziranosti služb, ki so pristojne za pobiranje javnih dajatev, primerno, da se davčna in carinska služba združita v enotno finančno upravo.

Z združitvijo obeh služb v enotno finančno upravo se uresničujeta tudi cilj racionalizacije postopkov v službah in optimizacija stroškov do zdaj ločenih organov. Prav tako se želijo bolje izkoristiti zaposleni, s katerimi razpolagata službi. Poenotenje kontrolnih mehanizmov služb in zbirk podatkov bo omogočilo celovito in kakovostno obravnavo zavezancev kakor tudi zmanjšanje administrativnih ovir pri izpolnjevanju njihovih obveznosti, po drugi strani pa tudi zmanjšanje upravnega bremena za finančno upravo.

Združitev bo novemu organu zagotavljala tudi enotno, učinkovito in hitro izvajanje nalog, enako obravnavo vseh davčnih zavezancev, zmanjševanje stroškov na strani davčnih zavezancev in davčnega organa, enako dostopnost davčnih storitev za vse davčne zavezance ter enakomernejšo obremenjenost vseh zaposlenih.

Cilj predloga zakona je vzpostaviti pravni okvir za nadaljnji razvoj upravnega organa, pristojnega za pobiranje obveznih dajatev, kot sodobno organiziranega upravnega organa. Sodobno organizirana finančna uprava si prizadeva za zakonito, strokovno, politično nevtralno, odprto in pregledno ter učinkovito delovanje. Njenega delovanja ne sme določati le nadzorna naloga, ampak mora delovati kot storitveni servis zavezancev in razvijati partnerske odnose z zavezanci, ki so pripravljeni prostovoljno in zakonito izpolnjevati svoje obveznosti glede plačevanja obveznih dajatev. V tem smislu mora tudi finančna uprava delovati v skladu z načeli k uporabniku usmerjene javne uprave. Ti cilji se dosegajo predvsem s poenostavitvijo in standardizacijo postopkov, zmanjševanjem administrativnih ovir, zmanjševanjem upravnega bremena in izboljšanjem kakovosti dela.

Temeljni cilj predloga zakona je urediti tako organizacijo in delovanje finančne uprave, ki bo zagotavljala izvajanje zakonov o obdavčenju, tako da bo pobiranje obveznih dajatev sledilo načelu prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti zavezancev ob hkratnem zagotavljanju ustreznega izpolnjevanja davčnih obveznosti zavezancev, ki svojih obveznosti ne izpolnjujejo v rokih in na način, določen z zakonom.

Pričakovani učinki združitve, ki se nanašajo na opravljanje nalog, so zmanjševanje administrativnih ovir za zavezance, poenotenje inšpekcijskih pregledov, možnost dostopa oziroma vzpostavitve skupnih zbirk podatkov, kar bo omogočilo celovito in kakovostno obravnavo zavezancev (kršitve, odprte terjatve, enotna davčna izvršba po zavezancu), boljša organiziranost skupnega organa in učinkovitejše organiziranje dela.

Pričakovani učinki, ki se nanašajo na organizacijski vidik, so združitev notranjih organizacijskih enot, ki opravljajo istovrstne naloge (obračun, odmera, nadzor nad vplačevanjem obveznih dajatev, izterjava in preiskave za uspešnejše zatiranje in pregon kriminalnih dejanj, na primer uvedba mobilnih enot preiskav v zvezi s sivo ekonomijo, ki bi bila organizirana v finančni upravi) ter učinkovita izraba zaposlenih.

Predlog zakona ureja načela delovanja, organizacijo, naloge in pooblastila finančne uprave, zbiranje podatkov ter vodenje davčnega registra in evidenc, pravice ter posebnosti delovno pravnih razmerij uslužbencev finančne uprave in druga vprašanja, povezana z delovanjem finančne uprave.

V prvem poglavju predloga zakona (splošne določbe) so določeni vsebina zakona, opredelitev pojmov, uporabljenih v tem zakonu, in zunanja prepoznavna podoba (zastava in znak).

V drugem poglavju predloga zakona so določena načela za delovanje organa.

V tretjem poglavju predloga zakona so določene organizacija in naloge finančne uprave. Finančna uprava Republike Slovenije bo upravni organ v sestavi ministrstva za finance. Notranje organizacijske enote finančne uprave sestavljajo Generalni finančni urad in finančni uradi. V tem poglavju so določene tudi naloge finančne uprave. Pri določitvi obsega in vsebine nalog združenega organa se izhaja iz obstoječih nalog davčnega in carinskega organa, določenih z Zakonom o davčni službi, Zakonom o carinski službi in Zakonom o davčnem postopku.

Predlog določa temeljne naloge finančne uprave (davčne in carinske naloge), naloge v zvezi z delovanjem finančne uprave (računovodske in finančne naloge pri pobiranju obveznih dajatev in drugih denarnih nedavčnih obveznosti) in t. i. nedavčne naloge (izvršba terjatev denarnih nedavčnih obveznosti).

Četrto poglavje predloga zakona ureja pooblastila uradnih oseb. Za opravljanje nalog finančne uprave imajo uradne osebe v okviru nalog delovnega mesta, na katero so razporejene, določena pooblastila.

V petem delu predloga zakona je urejeno zbiranje podatkov finančne uprave, to je vodenje in vzdrževanje davčnega registra in drugih evidenc.

Šesti del predloga zakona ureja posamezne vsebine o položaju, pravicah in dolžnostih uslužbencev finančne uprave, ki so v sistemskih predpisih drugače urejene oziroma jih ti ne urejajo.

Sedmi del ureja priznanja uslužbencem in drugim osebam za njihove zasluge pri delovanju finančne uprave, osmi del pa prepoved posnemanja in uporabe uniforme, oznak in simbolov finančne uprave.

V devetem delu predloga zakona so določene kršitve obveznosti po predlogu zakona in sankcije zanje.

Deseti del predloga zakona ureja podelitev statusa zaradi spodbujanja prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti in posebni institut, finančno preiskavo, enajsti del vsebuje prehodne določbe, s katerimi se urejajo vprašanja uveljavitve posameznih ureditev, in končno določbo, ki ureja začetek veljavnosti in uporabe predloga zakona.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

24.9.2019 7:48:01:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko v zvezi s plačilnimi listami

23.9.2019 16:18:41:
Vlada o stanju davčnega dolga

23.9.2019 16:17:44:
Vlada odgovorila na poslansko vprašanje glede naraščanja bolniške odsotnosti

23.9.2019 16:15:51:
Odgovor na poslansko vprašanje v zvezi s kratkoročnim oddajanjem nepremičnin v turistične namene

23.9.2019 16:12:40:
Vlada se je seznanila s poročilom projektnega sveta za prenovo sistema obdavčitve nepremičnin

Najnovejši članki:

24.9.2019 10:57:01:
Vzorec dvojezične pogodbe o zaposlitvi za delavce iz Srbije

24.9.2019 8:19:50:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za avgust 2019

24.9.2019 8:03:52:
Sklep o zamenjavi poškodovanih eurobankovcev

20.9.2019 10:42:08:
Incoterms mednarodne transportne klavzule

23.9.2019 12:47:31:
Predlog sprememb Zakona o davčnem postopku - ZDavP-2M (19. 09. 2019)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT