Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.11.2013 13:26:19

Novosti pri izvajanju javnih del v letu 2014

Rubrika: Razpisiprint Natisni

Novosti pri izvajanju javnih del v letu 2014 Racunovodja.com

Javna dela se bodo v letu 2014 izvajala v skladu s spremembami Zakona o urejanju trga dela (ZUTD-B). Te določajo, da so javna dela namenjena spodbujanju socialne in delovne vključenosti brezposelnih, ki so več kot eno leto neprekinjeno prijavljeni v evidenci brezposelnih.

Pomembna novost je tudi, da se prejemnik denarnega nadomestila lahko odloči za vključitev v program javnega dela. Med vključitvijo se polovica časa vključitve v program javnega dela šteje v prejemanja denarnega nadomestila. Slednje pomeni, da bo udeleženec polovico časa vključitve v javno delo prejemal plačo namesto denarnega nadomestila, medtem ko mu bo v drugi polovici časa vključitve v javno delo pravica do denarnega nadomestila mirovala.

Če bo priznano denarno nadomestilo višje od plače, ki jo bo udeleženec prejel, se mu bo razlika do polne višine nadomestila izplačevala mesečno. S predlagano ureditvijo se pasivne oblike denarnih pomoči dolgotrajno brezposelni osebi nadomešča z aktivnimi spodbudami za vključevanje na trg dela.

Zavod bo lahko zagotovil tudi sredstva za delno povračilo stroškov programov usposabljanja in izobraževanja za udeležence programov javnih del. Komu bodo namenjena, bo določeno v Katalogu ukrepov aktivne politike zaposlovanja. Okvir sofinanciranja teh programov bo določal Pravilnik o izboru in sofinanciranju javnih del, podrobneje pa bo sofinanciranje določeno z javnim povabilom za izbor programov javnih del za leto 2014.

Še ena zelo pomembna novost javnega povabila za izbor programov javnih del za leto 2014 bo uvajanje razvojnih programov javnih del s ciljem spodbujanja ustanavljanja socialnih podjetij tipa B. Ti razvojni programi javnih del se bodo lahko izvajali dve leti s ciljem ustanovitve socialnega podjetja tipa B, ki bo na lokalni ravni razvijalo dodatne storitve, produkte ipd. v javno dobro in ustvarjalo nova delovna mesta za dolgotrajno brezposelne. Predpogoj za pripravo in izvedbo teh razvojnih programov javnih del bo njihova vpetost v lokalno skupnost ob načelni in konkretni podpori občin. Ponudbe za te programe bodo izvajalci posredovali Centralni službi Zavoda.

Na podlagi določb Zakona o urejanju trga dela (ZUTD-A) lahko občine tudi same sprejmejo program javnega dela, če v celoti zagotovijo sredstva za njegovo izvajanje in pred sprejemom programa javnega dela pridobijo soglasje Zavoda.

Javno povabilo za izbor programov javnih del za leto 2014 bo objavljeno predvidoma v prvi polovici letošnjega novembra.

Z namenom, da bi izvajalci in naročniki programov javnih del lahko kvalitetno pripravili programe in se prijavili na javno povabilo, Zavod objavlja Katalog programov javnih del za leto 2014. Omenjeni katalog je samostojen dokument in je, kot osnova za oblikovanje programov, objavljen na spletni strani Zavoda. Vse dopolnitve ali spremembe kataloga bodo sproti objavljene in bodo veljale z dnem objave na spletni strani.

Poglejte si:

Ključne besede:
javna dela
ZRSZ
ZUTD
Katalog programov javnih del za leto 2014
denarno nadomestilo
vključitev v javna dela
dolgotrajno brezposelni

Zadnji članki iz rubrike:

15.5.2020 17:06:34:
Razširjena ciljna skupina brezposelnih za subvencionirano zaposlitev Zaposli.me

3.4.2020 14:57:05:
Nova javna povabila delodajalcem za subvencionirano zaposlitev brezposelnih

17.2.2020 13:51:55:
Spodbude za trajno zaposlovanje mladih v vzhodni regiji

3.9.2019 16:07:25:
Sprememba javnih povabil za Usposabljanje na delovnem mestu pri delodajalcih

22.5.2019 14:19:28:
Slovenski podjetniški sklad objavlja nov vavčer: Vavčer za statusno preoblikovanje družb

Najnovejši članki:

1.7.2020 15:17:31:
Ali se plačilo računa z bonom šteje za plačilo z gotovino in ga je treba davčno potrditi preko davčne blagajne?

1.7.2020 14:21:28:
Oddaja končnih poročil za začasno čakanje na delo

1.7.2020 10:29:02:
Delodajalec je dolžan izplačati regres najmanj v višini minimalne plače do 1. julija

30.6.2020 17:35:21:
Finančna uprava RS poslala tretji in hkrati zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

30.6.2020 17:04:48:
Letni dopust (e-gradivo)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT