Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.11.2013 14:41:09

Cena cassa sconta

Anton Klepec

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Viri finančnih sredstev so različni. Namesto da najamemo posojilo, lahko prodamo terjatve do kupcev. Lahko pa tudi kupcem ponudimo cassa sconto, če nam plačajo v krajšem roku, kot je dogovorjen s pogodbo, ali pa tudi v pogodbi dogovorimo cassa sconto za predčasno plačilo. Zadnja možnost ni preveč priporočljiva, če je pogodba sklenjena za daljše časovno obdobje in če se okoliščine močno spreminjajo. Nekatere velike trgovske hiše so z določili o cassa scontu v pogodbah precej zaslužile. V pogodbah so določili nenormalno dolg plačilni rok, obenem pa visok cassa sconto, ki so ga, dokler jim je to likvidnost omogočala, seveda koristile.

Cassa sconto se odobrava na različne načine. Našteli jih bomo nekaj, vendar s tem ne bomo izčrpali vseh možnosti.

  1. Cassa sconto je določen kot obrestna mera. Npr. za predčasno plačilo se odobrava cassa sconto po obrestni meri 5 %

V tem primeru se praviloma enostavno obračuna obresti od zneska računa za določeno število dni po navedeni obrestni meri. Taka je po naših izkušnjah praksa. Ta praksa pa pomeni, da se obresti računajo od previsoke osnove, ker se računajo od zneska računa. Znesek računa je namreč glavnica, ki je že povečana za obresti. Praviloma bi jo morali računati ne po formuli (o=g*p*d/36500) temveč po formuli o=(g+o)*p*d/(36500+p*d).

Vzemimo primer računa v znesku 10.000 d.e., za katerega računamo cassa sconto za predčasno plačilo 60 dni po 5 % obrestni meri. V prvem primeru znaša cassa sconto 82,20 EUR, v drugem pa 81,52 EUR. Če torej odobravate cassa sconto na ta način in obračunavate obresti poenostavljeno (torej po navadnem obrestnem računu) od zneska računa, potem dajete svojim dobaviteljem več, kot ste obljubili.

  1. Cassa sconto je določen kot odstotek od zneska računa na dan. Npr. za predčasno plačilo se obračuna 0,0137 % sconto na dan. Če vzememo naš zgornji primer, bi torej za predčasno plačilo 60 dni odobrili sconto v znesku 10.000*0.0137*60/100=82.20 d.e. Pravzaprav je ta metoda enaka zgornji, le da je izražena drugače. Le formula o=g*p*d/365 je poenostavljena v formulo o=g*d*(p/36500).
  1. Cassa sconto je določen kot %, če je plačilo izvršeno določeno število dni po izstavitvi računa ali dobavi blaga ali storitve. Primer: Pogodbeni plačilni pogoji določajo plačilo v roku 60 dni od dneva dobave ali izstavitive računa. V primeru plačila v roku 10 dni se prizna 3 % cassa sconta.

Koliko nas sconto zares stane, ugotovimo, če izračunamo efektivno obrestno mero. Izhodišče je formula za konformni obračun obresti: o=f*g-g, kjer f obrestovalni faktor (1+p/100)**d/365), p=letna obrestna mera, d=dnevi. Iz navedene formule izvedemo p oziroma EOM. EOM nato primerjamo z alternativnimi viri financiranja (EOM pri najemu kredita ipd.) in odločitev je lažja. V sliki št. 1 je prikazan izračun za tretji primer, v katerem v primeru plačila v 10 dneh priznamo 3 % sconta. Pri izračunu je treba upoštevati, da prejmemo sredstva 50 dni pred zapadlostjo, zato je število dni 50. Izračunano EOM nato primerjamo z efektivno obrestno mero drugih virov financiranja. Izračun je izdelan s pomočjo programa Cena kapitala.

Slika št. 1: Izračun EOM za cassa sconto

Do sem je izračun EOM za cassa sconto relativno enostaven. Nekoliko se zaplete, če kupci praviloma ne plačujejo v roku.

Če kupci ne plačujejo v roku (npr. praviloma zamujajo in plačujejo 60 dni po zapadlosti) in jim ne zaračunavamo zamudnih obresti, je izračun EOM še vedno enostaven. Število dni, ki jih bomo upoštevali pri izračunu EOM, bomo povečali za 60 zamude in izračunali EOM za 110 dni (v tem primeru bi znašal 10.635 %).

Kaj pa, če kupci zamujajo s plačili, ampak jim zaračunavamo zamudne (ali pogodbene) obresti? V tem primeru je primerjava med ceno financiranja z alternativnimi viri financiranja in ceno financiranja s cassa scontom nekoliko drugačna. Vzemimo za primer, da je alternativni vir financiranja kredit, ki ga lahko dobimo z obrestno mero (EOM) 6,5 % letno. V tem primeru so naši stroški financiranja:

a. obresti za 110 dni v znesku                                                 191,60 EUR

b. zamudne obresti za 60 dni (8.75 % obrestna mera, relativno) – 143,84 EUR

skupaj                                                                                           47,76 EUR

Zamudne obresti, ki jih plačajo kupci, zmanjšajo stroške financiranja. Če iz teh podatkov izračunamo EOM, le-ta znaša 5,452 %, kar primerjamo z EOM cassa sconta, ki znaša 10,635. (Pri zgornjem obračunu je potrebno upoštevati, da so bančne obresti računane konformno, ker je uporabljena hipoteza, da je EOM=6,5. Prav tako bi morali, če bi hoteli biti povsem natančni, upoštevati, da bodo zamudne obresti plačane kasneje in ne ob plačilu računa in bi jih morali za to obdobje diskontirati (konformno) z uporabo alternativne EOM (6,5).

Slika št. 2: Izračun EOM za cassa sconto in alternativne vire

Pri odločitvi, ali bomo svoje poslovanje financirali s cassa scontom, smo do sedaj upoštevali primerjavo cene financiranja, izraženo z EOM. To pa seveda ni edini dejavnik. Pomembna je tudi varnost. Če kupec plača svojo obveznost v 10 dneh namesto v 110 zato, da izkoristi možnost ponujenega sconta, to prodajalcu poveča varnost poslovanja.

Cassa sconto je instrument, ki je praviloma relativno drag v primerjavi z drugimi viri financiranja. Če z likvidinostjo nimamo problemov in prosta denarna sredstva deponiramo pri bankah, je malo verjetno, da bomo kupcem ponudili cassa sconto. V tem primeru namreč ceno cassa sconta primerjamo ne s ceno posojila temveč z donosom deponiranih srestev. Iz zgoraj navedenih primerov pa lahko sklepamo, da je tudi to lahko smotrna odločitev. Predvsem v primerih večjih zamud pri plačilih kupcev.

Ključne besede:
cassa sconto
financiranje
cena financiranja
EOM
viri finančnih sredstev
Anton Klepec

Zadnji članki iz rubrike:

26.9.2023 12:53:47:
Nadzor nad vračanjem ukrepa za gospodarstvo za odpravo posledic dviga cen energentov

25.9.2023 14:49:18:
Sprejeta novela insolvenčnega zakona

20.9.2023 14:37:31:
Dodatna pojasnila o začasnem odlogu bančnih posojil

19.9.2023 12:54:23:
Nov podzakonski predpis s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma

18.9.2023 15:01:44:
Iztekanje roka za uveljavljanje povračila izplačanih plač zaradi odstranjevanja posledic poplav

Najnovejši članki:

27.9.2023 16:04:42:
Izpolnjevanje REK obrazcev za izplačila na podlagi novele Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč - ZOPNN-F ter Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 - ZIUOPZP

26.9.2023 11:32:31:
Prispevek ob tednu požarne varnosti

25.9.2023 16:13:36:
Informacija o nadomestilu plač prostovoljcem za pomoč pri odpravljanju posledic poplav v avgustu

25.9.2023 11:50:06:
Izjava za izplačilo pomoči samozaposlenim zaradi poplav in plazov v avgustu 2023 je na voljo

24.9.2023 22:58:10:
Zaposlitveni oglas: Računovodja (m/ž), Podravska regija