Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 1.10.2013 12:42:39

Vlada sprejela Program ekonomskega partnerstva

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela Program ekonomskega partnerstva Racunovodja.com

Vlada RS je na 26. redni seji, ki je potekala 30. septembra 2013, sprejela Program ekonomskega partnerstva, ki bo posredovan Evropski komisiji. S Programom se bo seznanil tudi Državni zbor RS.

Usmeritve ekonomske in fiskalne politike Republike Slovenije za obdobje 2013 - 2016 so določene v Nacionalnem reformnem programu in v Programu stabilnosti, ki sta bila sprejeta maja 2013. Evropska komisija je oba dokumenta preučila, Svet EU pa je Republiki Sloveniji podal Priporočila Sveta v zvezi z nacionalnim programom reform Slovenije za leto 2013 in mnenje Sveta o programu Slovenije za stabilnost za obdobje 2012 - 2016.

Svet EU je za Slovenijo julija 2013 ugotovil, da še vedno obstaja presežni javnofinančni primanjkljaj. Slovenija je zato skladno z uredbo (EU) št. 473/2013 Evropskega parlamenta in Sveta o skupnih določbah za spremljanje in ocenjevanje osnutkov proračunskih načrtov ter zagotavljanje zmanjšanja čezmernega primanjkljaja držav članic v euroobmočju dolžna pripraviti Program ekonomskega partnerstva s konsolidacijsko strategijo.

Namen dokumenta je seznanitev z izvajanjem priporočil Evropskega sveta in predstavitev prednostnih ukrepov in politik za zagotovitev učinkovitega in trajnega zmanjšanja čezmernega primanjkljaja.

Ključni ukrepi iz Programa ekonomskega partnerstva so:

 • omejitve izdatkov za blago in storitve,
 • prestrukturiranje subvencij (dodatna sredstva za kreiranje delovnih mest skozi subvencije privatnim podjetjem in zasebnikom),
 • sredstva za investicijske projekte (več za investicije v železniško infrastrukturo ob hkratnem zmanjšanju sredstev investicijskih transferov iz državnega proračuna),
 • optimizacija delovanja proračunskih uporabnikov,
 • omejevanje višine prenosa namenskih sredstev proračuna z namenom selektivnega načrtovanja in časovno realne izvedbe projektov,
 • javna naročila (skupna naročila na ravni državne uprave, združevanje organizacije dela in informatizacije nabav in tudi naročil na področju zdravstvene blagajne in lokalne samouprave.

Na strani prihodkov pa je Republika Slovenija uvedla povišanje davka na dodano vrednost, z letom 2014 bo ustavila zniževanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb v višini 17 odstotkov. Pri dohodnini se predvideva odpravo avtomatičnega usklajevanja davčnih olajšav in neto letnih davčnih osnov z rastjo cen življenjskih potrebščin. Pripravlja se obdavčitev nepremičnin, uveljavljen je davek na loterijske srečke.

Za izboljšanje izpolnjevanja davčnih obveznosti je Vlada RS sprejela celovit nabor ukrepov za omejevanje sive ekonomije in povečanje učinkovitosti pobiranja in izterjave davkov. Ključna področja ukrepanja so:

 • nadzor gotovinskega poslovanja - uvedena strožja določila glede uporabe računalniških programov za evidentiranje prometa v smislu davčnih blagajn,
 • omejevanje gotovinskega poslovanja,
 • preprečevanje zaposlovanja in dela na črno,
 • okrepitev in boljša povezanost inšpekcijskih služb,
 • sistem graditve in preprečevanja črnih gradenj,
 • sektorski ukrepi za izboljšanje ureditve in evidenc na področju dela in poslovanja v zdravstvu, gozdarstvu, vinarstvu, pekarstvu, turizmu, prevoznih storitvah, rudarstvu, letalstvu, trgovanju z umetninami, glasbeni dejavnosti,
 • spodbujanje občutka zavezanosti. Dvig davčne kulture in spodbujanje prostovoljnega plačevanja davkov s celovito komunikacijsko strategijo ob okrepitvi zavedanja vseh državljanov o pomenu sive ekonomije in o njenih posledicah.

Na podlagi priporočila Sveta EU poteka v Sloveniji pregled kakovosti sredstev na ravni bančnega sistema in izvedba obremenitvenih testov "od spodaj navzgor". Pregled kakovosti zajema preverjanje popolnosti in celovitosti podatkov, pregled posameznih kreditnih poslov, razvrščanje klientov in poslov glede na boniteto in podrobno vrednotenje kreditnih zavarovanj. Cilj izvedbe obremenitvenih testov je ocena morebitnih potreb po kapitalu v razmerah osnovnega scenarija in v razmerah povečanih makroekonomskih neravnovesij za obdobje od leta 2013 do leta 2015. Na podlagi končnega poročila Vlada RS načrtuje izvedbo prenosa dela slabe aktive treh največjih bank na Družbo za upravljanje terjatev bank v skladu s pravili državnih pomoči v EU. Vzporedno bo zagotovljena tudi kapitalska ustreznost bank.

Slovenija je pregledala regulativni okvir za banke in za  njegovo okrepitev sprejela več novel Zakona o bančništvu in Zakona o finančnih konglomeratih, sprejet pa je bil tudi Zakon o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank (v nadaljevanju ZUKSB). Slovenija je okrepila pristojnosti Banke Slovenije ter uvedla dodatne ukrepe za povečanje osnovnega kapitala banke.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

2.6.2020 14:43:28:
Krizni dodatek za zaposlene invalide, ki delajo v invalidskih podjetjih in zaposlitvenih centrih

2.6.2020 13:31:53:
Interventni ukrepi na področju štipendiranja in invalidskega varstva

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

1.6.2020 15:31:43:
Čakanje na delo po 1. juniju 2020

1.6.2020 15:03:09:
Preklic dela na domu

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT