Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 30.9.2013 10:19:56

Predlog Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju - 23.9. 2013

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Predlog Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju - 23.9. 2013


Predlogi, ki pomenijo povečanje prihodkov za obvezno zdravstveno zavarovanje:
- določitev prispevka za vse kategorije zavarovancev, ki prejemajo pasivne in aktivne dohodke po sistemu "vsak dohodek šteje" tudi na: dohodke iz drugega pravnega razmerja, prejetih na podlagi opravljenega dela oziroma storitev, kadar se plačilo, prejeto na podlagi tega pravnega razmerja, po zakonu, ki ureja dohodnino, šteje za dohodek in ni oproščen plačila dohodnine ali ni drug dohodek po zakonu, ki ureja dohodnino (kot osnova za plačilo prispevka se določi višina prejemka); najemnine (kot osnova za plačilo prispevka se določi prejemek); dividende (kot osnova za plačilo prispevka se določi prejemek). Za obe vrsti dohodkov (aktivne in pasivne) se določi prispevna stopnja v višini 6,36%;
- določitve najnižje prispevne osnove za: samostojne podjetnike (65 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec); osebe, ki si same plačujejo prispevek (35 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec); vrhunske športnike (kot osnova za plačilo prispevka se določi 51 odstotkov od povprečne bruto plače v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec);
- zvišanje prispevne stopnje za zavarovanje za poškodbo pri delu in poklicno bolezen iz 0,30 odstotka na 0,53 odstotka zavarovance iz 5. (osebe, ki opravljajo delo na podlagi pogodbe o delu) in 10. točke (osebe, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic, t.i. popoldanski s.p.-ji) 17. člena.

Pri oblikovanju konkretnih sprememb se je smiselno sledilo že uveljavljenim prispevnim osnovam, ki so sicer podlaga za prispevke za socialno varnost. S predlaganimi spremembami v spremembah in dopolnitvah ZZVZZ se skuša doseči predvsem enakomernejšo obremenitev zavezancev za plačilo prispevka za obvezno zavarovanje. Da bi povečali prihodke ZZZS in ohranili finančno uravnoteženo poslovanje se v predlogu sprememb in dopolnitev ZZVZZ predlaga spremembe višine prispevnih stopenj oziroma določitev najnižjih osnov, od katere se plačujejo prispevki za posamezne kategorije zavarovanih oseb, kot tudi izenačitev osnov za določene kategorije zavarovanih oseb. Hkrati se predlaga uvedba prispevka od nove osnove za vse kategorije zavarovancev, ki prejemajo aktivne in pasivne dohodke po načelu "vsak prihodek šteje". Predlaga se določitev najnižje osnove, od katere bodo samostojni podjetniki po novem plačevali prispevke.

1. Zavarovanci za poškodbo pri delu in poklicno bolezen po 5. točki 17. člena ZZVZZ

Na podlagi veljavne 5. točke 17. člena ZZVZZ so zavarovane le osebe, ki opravljajo delo v okviru pogodbe o delu. Do sedaj je ta kategorija zavarovancev imela prispevno stopnjo za poškodbo pri delu in poklicno bolezen določeno v višini 0,30 % od osnovne bruto povprečne plače (4,55 EUR na mesec).

S spremembo in dopolnitvijo ZZVZZ je predvideno, da se prispevna stopnja za poškodbo pri delu in poklicno bolezen poviša iz 0,30 % na 0,53 %, pri čemer bo osnova višina prejemka iz drugega pravnega razmerja, spreminja pa se tudi krog zavarovancev, ki širi obveznost zavarovanja za poškodbo pri delu in poklicno bolezen tudi na druge osebe, ki v okviru kakšnega drugega pravnega razmerja opravljajo delo za plačilo, vendar izvzema druge kategorije zavarovancevm, ki so zajeti v 16. in 18. členu ter preostalih točkah 17. člena ZZVZZ. Opredelitev tega dela sledi ureditvi obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Zaradi širitve kroga oseb, ki bodo obvezno zdravstveno zavarovane za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni, spremembe osnove za plačilo prispevkov in zvišanja prispevne stopnje, se ocenjuje povečanje prihodkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljnjem besedilu: ZZZS) za okoli 1,8 mio eurov. Ocena temelji na podatkih Davčne uprave RS o višini dohodkov iz drugega pravnega razmerja v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: RS) za leto 2011, ki so znašali 346 mio eurov.

2. Zavarovanci za poškodbo pri delu in poklicno bolezen po 10. točki 17. člena ZZVZZ

Sedanja ureditev za osebe, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic predvideva plačevanje prispevka za poškodbe pri delu in poklicne bolezni, in sicer v višini 0,30 % od bruto povprečne plače (4,55 EUR na mesec).

V skladu s predlogom sprememb in dopolnitev ZZVZZ bi za poškodbe pri delu in poklicne bolezni plačevali prispevek v višini 0,53 % od povprečne bruto plače v Republiki Sloveniji za mesec oktober predhodnega leta (8 EUR na mesec).

3. Zavarovanci, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost kot edini ali glavni poklic (5. točka prvega odstavka 15. člena ZZVZZ)

Sedanja ureditev za osebe, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost kot edini ali glavni poklic predvideva plačevanje prispevka v višini 13,45 % od bruto osnove za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (v nadaljnjem besedilu: osnova za PIZ), določene v skladu z ZPIZ-2 (vsaj 105 EUR na mesec, v povprečju plačujejo 118 EUR na mesec).

V skladu s predlogom sprememb in dopolnitev ZZVZZ bi prispevna stopnja ostala nespremenjena, to je v višini 13,45 %. Najnižja osnova pa ne bo smela biti nižja od 65 % povprečne letne bruto plače (vsaj 132,45 EUR na mesec).

4. Osebe, ki si sami plačujejo prispevek (20. točka prvega odstavka 15. člena ZZVZZ)

Sedanja ureditev za osebe, ki si same plačujejo prispevek1 v višini 14,17 EUR na mesec. Osnova za plačilo prispevka je zajamčena plača s prispevno stopnjo 5,96 %. V skladu s predlogom novele ZZVZZ bo
prispevna stopnja ostala enaka, odmerila pa se bo od nove osnove, ki znaša 35 % povprečne bruto plače (31,60 EUR na mesec).

5. Vrhunski športniki (8. točka prvega odstavka 15. člena ZZVZZ)

Za kategorijo zavarovancev vrhunskih športnikov se določa nova prispevna osnova, in sicer 51% od bruto povprečne plače. Taki vrhunski športniki so trije.

6. Razširitev prispevne osnove za zavarovance po 15. členu ZZVZZ in za po njih zavarovane družinske člane

Predlog sprememb in dopolnitev ZZVZZ uvaja tudi prispevek od nove osnove za vse kategorije zavarovancev, ki prejemajo aktivne (dohodki iz drugega pravnega razmerja, na podlagi katerega niso zavarovani po prvem odstavku 15. člena ZZVZZ oziroma ne gre za dohodek iz dela, opravljenega na podlagi 6. točke 17. člena ZZVZZ in iz naslova dejavnosti, ki se opravlja kot postranski poklic) in pasivne dohodke (dividende in dohodki iz naslova oddajanja premoženja v najem), od katerih se skladno z veljavno zakonodajo plača le prispevek za poškodbo pri delu ali poklicno bolezen (aktivni) oziroma omenjeni dohodki v skladu z sedaj veljavno zakonodajo niso bili obremenjeni s prispevki (pasivni). Za navedene dohodke se določi prispevna stopnja 6,36 % od dohodka oziroma od 25 odstotkov povprečne bruto plače v Republiki Sloveniji za mesec oktober predhodnega koledarskega leta v primeru dohodka iz naslova oddajanja premoženja v najem po zakonu, ki ureja dohodnino.

Ključne besede:
interventni zakon v zdravstvu
povišanje zdravstvenih prispevkov
interventni zakon na področju zdravstva
interventni zakon na področju zdravja
interventi zakon za zdravstvo
povišanje prispevkov s.p.

Zadnji članki iz rubrike:

13.4.2023 15:27:15:
Osnutek nacionalnega reformnega programa 2023

20.3.2023 17:09:44:
Izhodišča za spremembe na področju davčnega sistema

20.12.2022 15:56:37:
Predlog Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

29.11.2022 20:31:12:
Predlog Zakona o čezmejnem opravljanju storitev

23.9.2022 11:43:56:
Predlog Zakona o davčnem postopku - 22. 9. 2022

Najnovejši članki:

30.5.2023 17:07:02:
Koledar poročanja - junij 2023

29.5.2023 16:23:35:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, marec 2023

29.5.2023 16:18:33:
Poročilo o gibanju plač za februar 2023

29.5.2023 16:15:40:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih (ZTuj-2G)

29.5.2023 15:41:00:
Davčna obravnava prenosov sredstev med podjetjem zavezanca in njegovim gospodinjstvom s poudarkom na prenosu nepremičnin

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress