Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.9.2013 12:13:05

Vlada sprejela stališče RS do Predloga uredbe EP in Sveta o medbančnih provizijah za kartične plačilne transakcije

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Vlada RS je na 23. seji vlade, ki je potekala 12. septembra 2013, sprejela predloga stališča Republike Slovenije k zadevi Predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o medbančnih provizijah za kartične plačilne transakcije - 12991/13.

Republika Slovenija podpira zakonodajne predloge, katerih namen je izboljšanje delovanja notranjega trga finančnih storitev, med katere sodi tudi predlog Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o medbančnih provizijah za kartične plačilne transakcije. Cilj omenjenega predloga je zagotoviti učinkovito delovanje notranjega trga na področju plačilnih kartic. V ta namen predlog določa skupna pravila za medbančne provizije v Evropski uniji, s čimer bodo vzpostavljeni enaki konkurenčni pogoji, ki bodo omogočili vstop novih vseevropskih udeležencev na trg, predlagani pa so tudi ukrepi za večjo preglednost, ki bodo trgovcem na drobno in potrošnikom omogočili bolj ozaveščeno izbiro plačilnih instrumentov. Republika Slovenija bo v postopkih sprejemanja predloga direktive podprla rešitve, ki bodo na najustreznejši način zasledovale zastavljene cilje.

Učinkovito delovanje notranjega trga na področju plačilnih kartic ovira zelo razširjena uporaba nekaterih omejujočih poslovnih pravil in praks. Med ključne prakse, ki ovirajo doseganje integriranega trga spada široko razširjena uporaba tako imenovanih večstranskih medbančnih provizij v štiristranskih shemah, ki so najpogostejša vrsta kartičnih shem. Medbančne provizije so skupno dogovorjena medbančna nadomestila, običajno med ponudniki plačilnih storitev pridobitelji in ponudniki plačilnih storitev izdajatelji, ki pripadajo določeni shemi. Take medbančne provizije, ki jih plačujejo ponudniki plačilnih storitev pridobitelji, predstavljajo del nadomestil, ki jih ti zaračunavajo trgovcem trgovci pa jih nato zaračunavajo potrošnikom. Visoke medbančne provizije, ki jih plačujejo trgovci, tako povzročijo višje končne cene blaga in storitev, ki jih plačujejo vsi potrošniki.

Predlog uredbe zato predlaga oblikovanje skupnih pravil za medbančne provizije v Evropski uniji z uvedbo najvišjih dovoljenih stopenj nadomestil za transakcije s plačilnimi karticami, ki so široko razširjene med potrošniki in jih zato trgovci na drobno težko zavrnejo ali zanje zaračunajo doplačilo. Tako bodo vzpostavljeni enaki konkurenčni pogoji, ki bodo odpravili trenutno razdrobljenost trga, ki je posledica različnih nadomestil. Predlog uredbo bo omogočil tudi uspešen vstop novih vseevropskih udeležencev na trg in inovacije, ki temeljijo na enakih konkurenčnih pogojih. Potrošnikom in trgovcem na drobno bo tako zagotovljena večja izbira ponudnikov plačilnih storitev, tudi na vseevropski ravni. Z uredbo bodo poleg tega predlagani ukrepi za preglednost, ki bodo trgovcem na drobno in potrošnikom omogočili bolj ozaveščeno izbiro plačilnih instrumentov.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

14.5.2021 20:21:50:
Prenovljeno gradivo Poročanje o odpadkih in embalaži

3.5.2021 16:15:11:
Izjava za delno povračilo nekritih fiksnih stroškov (NFS) za Q2/2021

29.4.2021 12:40:19:
Dopolnitev gradiva Samozaposleni v času epidemije

26.4.2021 14:48:17:
Pravilnik o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov

22.4.2021 10:45:06:
Dopolnjeno gradivo Samozaposleni v času epidemije in po njej - davki, prispevki in prihodki

Najnovejši članki:

14.5.2021 16:06:11:
Soglasje vlade k amandmajem na novelo Zakona o trošarinah

14.5.2021 13:57:04:
Zaposlitveni oglas: Vodja tima v računovodskem servisu m/ž, Ljubljana

14.5.2021 10:50:30:
Predlog Pravilnika o dopolnitvah Pravilnika o priznani obrestni meri

14.5.2021 10:44:46:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku

14.5.2021 10:43:20:
Predlog Pravilnika o dopolnitvah Pravilnika o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT