Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.9.2013 14:43:09

Vlada Republike Slovenije sprejela mnenje o Predlogu Zakona o spremembi Zakona o socialnem varstvu

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Vlada Republike Slovenije sprejela mnenje o Predlogu Zakona o spremembi Zakona o socialnem varstvu

Vlada Republike Slovenije je na 22. redni seji, ki je potekala 6. 9. 2013, sprejela mnenje o Predlogu Zakona o spremembi Zakona o socialnem varstvu, ki ga je Državnemu zboru Republike Slovenije predložila v obravnavo in sprejem skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Brankom Kurnjekom in ga posreduje Državnemu zboru RS v obravnavo.

S predlogom zakona se predlaga črtanje osme alineje prvega odstavka 46. člena Zakona o socialnem varstvu, ki določa, da mora besedilo javnega razpisa za podelitev koncesije za opravljanje javne službe vsebovati navedbo, da se delovna razmerja zaposlenih ureja v skladu s kolektivnimi pogodbami, zakoni in drugimi akti, ki veljajo za zaposlene v javnih zavodih s področja socialnega varstva.

Vlada Republike Slovenije v nadaljevanju podaja naslednje mnenje k predlogu zakona.

Skladno z ZSV je dejavnost socialnega varstva nepridobitna. Storitve, ki jih zakon določa kot javno službo, lahko opravljajo v okviru mreže javne službe tako javni socialno varstveni zavodi kot tudi druge pravne in fizične osebe, ki pridobijo koncesijo na javnem razpisu za opravljanje socialno varstvene storitve. ZSV in predpisi, izdani na njegovi podlagi, natančno določajo pogoje in načine za izvajanje posameznih socialno varstvenih storitev.

Nekatere socialnovarstvene storitve se v celoti financirajo iz državnega proračuna in koncedent tem koncesionarjem zagotavlja finančna sredstva pod enakimi pogoji in načini, kot to zagotavlja javnim zavodom, katerih ustanoviteljica je Republika Slovenija (npr.: storitev vodenje, varstvo ter zaposlitev pod posebnimi pogoji). V takšnem primeru govorimo o tako imenovani odplačni koncesiji. Nekatere socialno varstvene storitve pa se lahko delno ali v celoti financirajo iz plačil uporabnikov (npr.: storitve institucionalnega varstva). V teh primerih govorimo o neodplačni koncesiji. Za vse vrste socialno varstvenih storitev velja, da so za njihovo izvajanje določeni jasni standardi in normativi, ki urejajo tehnične in kadrovske pogoje, kakor tudi vsebino izvajanja posamezne storitve. Vse storitve, ki se izvajajo v okviru javne službe, je treba izvajati skladno s tako določenimi standardi in normativi in med drugim zagotoviti tudi ustrezno kadrovsko zasedbo, ki mora biti usklajena z veljavnimi panožnimi kolektivnimi pogodbami.

Koncesionarji so pravne in fizične osebe, ki lahko izvajajo tudi druge dejavnosti, ki niso predmet podeljene koncesije oziroma zaradi svoje osnovne dejavnosti koncesionar uporablja druge kolektivne pogodbe, v katerih pa niso opredeljena delovna mesta, ki so za izvajanje socialno varstvenih storitev nujno potrebna. Poslovanje koncesionarja na področju socialnega varstva oziroma za dejavnost, za katero je bila podeljena koncesija, mora biti ločeno od ostalega poslovanja koncesionarja.

V Kolektivnih pogodbah, ki jih mora koncesionar upoštevati pri izvajanju podeljene koncesije in veljajo za javni sektor, so zajeta delovna mesta, ki pa v ostalih kolektivnih pogodbah niso zajeta ali primerljiva, so pa nujno potrebna za izvajanje socialno varstvenih storitev. V primeru, da koncesionarji ne bi upoštevali tako določenih kadrovskih pogojev, bi prihajalo do pomembnih razlik pri obsegu in kakovosti storitev, kakor tudi pri višini njihovega financiranja.

Vlada RS se ne strinja s predlagano spremembo zakona, da se črta osma alineja prvega odstavka 46. člena ZSV, saj bi s črtanjem te alineje lahko prišlo do pomembnih razlik pri izvajanju javne službe in v okviru tega tudi do neustrezne zasedbe delovnih mest in plačila zaposlenih, ki opravljajo enako oziroma primerljivo delo v okviru javne službe. Koncesionarji v takem primeru ne bi mogli izvajati storitev skladno z veljavnimi standardi in normativi za opravljanje socialno varstvenih storitev. Na podlagi navedenega Vlada RS ne podpira predlaganega zakona.

Vir: MDDSZ

Zadnji članki iz rubrike:

14.8.2019 15:14:10:
Vodič po uveljavljanju pravic iz javnih sredstev - Prva vloga in podaljšanje pravic

13.8.2019 11:21:04:
Veljavnost Kolektivne pogodbe za obrt in podjetništvo

31.7.2019 12:34:26:
eVročanje: spremenjen način obveščanja, povezanega z dokumenti eVrocanje-OsDok, eVrocanje-Dok in eVrocanje-POS

26.7.2019 14:11:08:
Sprememba cene turističnega paketa zaradi spremembe cene goriva

22.7.2019 16:01:21:
Odgovor Združenja bank na novinarsko vprašanje glede transakcijskega računa za družbo z omejeno odgovornostjo

Najnovejši članki:

16.8.2019 15:14:34:
Poročilo Komisije Vlade Republike Slovenije za preprečevanje dela in zaposlovanja na črno o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno za leto 2018

16.8.2019 15:12:56:
Poročilo o delu delovne skupine za prenovo registrske zakonodaje in spremembe Izhodišč za prenovo registrske zakonodaje v Republiki Sloveniji

16.8.2019 15:12:02:
Vlada spremenila Uredbe o delovnem času v organih državne uprave

16.8.2019 15:11:19:
Ustreznejši normativni okvir za učinkovitejši boj proti korupciji

16.8.2019 15:10:31:
Vlada sprejela novelo Zakona o matičnem registru

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT