Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.9.2013 14:43:09

Vlada Republike Slovenije sprejela mnenje o Predlogu Zakona o spremembi Zakona o socialnem varstvu

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Vlada Republike Slovenije je na 22. redni seji, ki je potekala 6. 9. 2013, sprejela mnenje o Predlogu Zakona o spremembi Zakona o socialnem varstvu, ki ga je Državnemu zboru Republike Slovenije predložila v obravnavo in sprejem skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Brankom Kurnjekom in ga posreduje Državnemu zboru RS v obravnavo.

S predlogom zakona se predlaga črtanje osme alineje prvega odstavka 46. člena Zakona o socialnem varstvu, ki določa, da mora besedilo javnega razpisa za podelitev koncesije za opravljanje javne službe vsebovati navedbo, da se delovna razmerja zaposlenih ureja v skladu s kolektivnimi pogodbami, zakoni in drugimi akti, ki veljajo za zaposlene v javnih zavodih s področja socialnega varstva.

Vlada Republike Slovenije v nadaljevanju podaja naslednje mnenje k predlogu zakona.

Skladno z ZSV je dejavnost socialnega varstva nepridobitna. Storitve, ki jih zakon določa kot javno službo, lahko opravljajo v okviru mreže javne službe tako javni socialno varstveni zavodi kot tudi druge pravne in fizične osebe, ki pridobijo koncesijo na javnem razpisu za opravljanje socialno varstvene storitve. ZSV in predpisi, izdani na njegovi podlagi, natančno določajo pogoje in načine za izvajanje posameznih socialno varstvenih storitev.

Nekatere socialnovarstvene storitve se v celoti financirajo iz državnega proračuna in koncedent tem koncesionarjem zagotavlja finančna sredstva pod enakimi pogoji in načini, kot to zagotavlja javnim zavodom, katerih ustanoviteljica je Republika Slovenija (npr.: storitev vodenje, varstvo ter zaposlitev pod posebnimi pogoji). V takšnem primeru govorimo o tako imenovani odplačni koncesiji. Nekatere socialno varstvene storitve pa se lahko delno ali v celoti financirajo iz plačil uporabnikov (npr.: storitve institucionalnega varstva). V teh primerih govorimo o neodplačni koncesiji. Za vse vrste socialno varstvenih storitev velja, da so za njihovo izvajanje določeni jasni standardi in normativi, ki urejajo tehnične in kadrovske pogoje, kakor tudi vsebino izvajanja posamezne storitve. Vse storitve, ki se izvajajo v okviru javne službe, je treba izvajati skladno s tako določenimi standardi in normativi in med drugim zagotoviti tudi ustrezno kadrovsko zasedbo, ki mora biti usklajena z veljavnimi panožnimi kolektivnimi pogodbami.

Koncesionarji so pravne in fizične osebe, ki lahko izvajajo tudi druge dejavnosti, ki niso predmet podeljene koncesije oziroma zaradi svoje osnovne dejavnosti koncesionar uporablja druge kolektivne pogodbe, v katerih pa niso opredeljena delovna mesta, ki so za izvajanje socialno varstvenih storitev nujno potrebna. Poslovanje koncesionarja na področju socialnega varstva oziroma za dejavnost, za katero je bila podeljena koncesija, mora biti ločeno od ostalega poslovanja koncesionarja.

V Kolektivnih pogodbah, ki jih mora koncesionar upoštevati pri izvajanju podeljene koncesije in veljajo za javni sektor, so zajeta delovna mesta, ki pa v ostalih kolektivnih pogodbah niso zajeta ali primerljiva, so pa nujno potrebna za izvajanje socialno varstvenih storitev. V primeru, da koncesionarji ne bi upoštevali tako določenih kadrovskih pogojev, bi prihajalo do pomembnih razlik pri obsegu in kakovosti storitev, kakor tudi pri višini njihovega financiranja.

Vlada RS se ne strinja s predlagano spremembo zakona, da se črta osma alineja prvega odstavka 46. člena ZSV, saj bi s črtanjem te alineje lahko prišlo do pomembnih razlik pri izvajanju javne službe in v okviru tega tudi do neustrezne zasedbe delovnih mest in plačila zaposlenih, ki opravljajo enako oziroma primerljivo delo v okviru javne službe. Koncesionarji v takem primeru ne bi mogli izvajati storitev skladno z veljavnimi standardi in normativi za opravljanje socialno varstvenih storitev. Na podlagi navedenega Vlada RS ne podpira predlaganega zakona.

Vir: MDDSZ

Zadnji članki iz rubrike:

14.5.2021 20:21:50:
Prenovljeno gradivo Poročanje o odpadkih in embalaži

3.5.2021 16:15:11:
Izjava za delno povračilo nekritih fiksnih stroškov (NFS) za Q2/2021

29.4.2021 12:40:19:
Dopolnitev gradiva Samozaposleni v času epidemije

26.4.2021 14:48:17:
Pravilnik o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov

22.4.2021 10:45:06:
Dopolnjeno gradivo Samozaposleni v času epidemije in po njej - davki, prispevki in prihodki

Najnovejši članki:

14.5.2021 16:06:11:
Soglasje vlade k amandmajem na novelo Zakona o trošarinah

14.5.2021 13:57:04:
Zaposlitveni oglas: Vodja tima v računovodskem servisu m/ž, Ljubljana

14.5.2021 10:50:30:
Predlog Pravilnika o dopolnitvah Pravilnika o priznani obrestni meri

14.5.2021 10:44:46:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku

14.5.2021 10:43:20:
Predlog Pravilnika o dopolnitvah Pravilnika o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT