Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 23.7.2013 10:48:13

Sprejet Pravilnik o postopku vključevanja delavca v ukrepe na trgu dela med odpovednim rokom

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Sprejet Pravilnik o postopku vključevanja delavca v ukrepe na trgu dela med odpovednim rokom Racunovodja.com

Pravilnik o postopku vključevanja delavca v ukrepe na trgu dela med odpovednim rokom, objavljen Uradnem listu RS, št. 57/2013, podrobno ureja način obveščanja in vsebino obvestila delodajalca Zavodu RS za zaposlovanje (Zavod).

Gre za obvestilo glede odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti delavcu, ki mu delodajalec ni ponudil sklenitve nove pogodbe o zaposlitvi, in postopek vključevanja delavca v ukrepe na trgu dela med odpovednim rokom.

S Pravilnikom je določena obveznost delodajalca, da glede odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti delavcu obvesti Zavod z uporabo elektronskih storitev za delodajalce oziroma spletne aplikacije eDOR, na dan vročitve odpovedi ali na dan, ko prejme dokazilo o vročitvi. Delodajalec mora po izteku odpovednega roka obvestilo dopolniti s:

  • podatki o skupni višini stroška nadomestila bruto plače, ki ga je izplačal delavcu za dneve njegove odsotnosti z dela zaradi uveljavljanja ukrepov na trgu dela,
  • številom dni, za katere je delavcu izplačal nadomestilo plače zaradi njegovega vključevanja v ukrepe na trgu dela, ter
  • podatkom o tem, ali je delavcu kadarkoli po odpovedi pogodbe o zaposlitvi ponudil drugo ustrezno zaposlitev za nedoločen čas.

Vključevanje delavca v ukrepe na trgu dela se izvaja na podlagi prijave delavca v evidenco iskalcev zaposlitve pri Zavodu in na podlagi zaposlitvenega načrta, izdelanega po prijavi delavca, v katerem se dogovorijo ukrepi in časovna opredelitev aktivnosti delavca pri iskanju zaposlitve in vključevanju v ukrepe aktivne politike zaposlovanja.

Zavod število dni odsotnosti z dela delodajalcu sporoči preko elektronskih storitev oziroma spletne aplikacije eDOR, delodajalec pa jih lahko preveri tudi z vpogledom v zaposlitveni načrt, ki mu ga predloži delavec. Do dneva seznanitve delodajalca z dogovorjenim številom dni odsotnosti je delodajalec delavcu dolžan zagotoviti največ en dan odsotnost z dela na (polni) teden, razen za dneve, ko je delavec upravičeno odsoten zaradi bolezni ali dopusta. Če je z zaposlitvenim načrtom dogovorjena vključitev v aktivnost, ki traja več dni zapored, delodajalec delavcu odobri odsotnost z dela glede na dneve, ki so navedeni v vabilu na udeležbo v aktivnosti in ki ga delavec predloži delodajalcu najmanj tri dni pred vključitvijo v aktivnost.

Pravilnik določa, da Zavod delodajalca preko elektronskih storitev oziroma spletne aplikacije eDOR obvesti, če se delavec ne prijavi v evidenco iskalcev zaposlitve. Tako je v spletni aplikaciji eDOR pri pregledu vpisanih oseb razviden tudi podatek o vpisu v evidenco iskalcev zaposlitve.

Tudi če se delavec po izteku odpovednega roka ne prijavi v evidenco brezposelnih, delodajalec v skladu z Zakonom o urejanju trga dela lahko uveljavlja povračilo stroška nadomestila plače z zahtevkom za uveljavljane povračila stroškov, če ga vloži najkasneje do izteka treh mesecev po prenehanju delavčevega delovnega razmerja.

Pravilnik določa tudi, da delodajalec ne more uveljaviti povračila, če v treh delovnih dneh po pričetku odpovednega roka preko elektronskih storitev ne obvesti Zavoda o odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu.

Ob tem je potrebno poudariti, da sta zaradi zaščite podatkov tako posredovanje podatkov kot pregled podatkov omogočena samo tistim osebam, ki so pri delodajalcu pooblaščene za posredovanje podatkov in se ustrezno registrirajo v elektronskih storitvah Zavoda.

Besedilo pravilnika.

Vir: ZRSZ

Ključne besede:
odpoved
odpoved iz razloga nesposobnosti
odpoved iz poslovnega razloga
eDOR
spletna aplikacija eDOR
ZRSZ
Pravilnik o postopku vključevanja delavca v ukrepe na trgu dela med odpovednim rokom
Zavod

Zadnji članki iz rubrike:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

22.5.2020 9:02:44:
Preverjanje višine prejetih povračil nadomestila plače (ZRSZ)

21.5.2020 10:40:06:
Subvencioniranje delovnega časa nadomešča ukrep subvencioniranja čakanja na delo

18.5.2020 11:39:56:
Izplačila delodajalcem za povračilo nadomestila plače v več delih

18.5.2020 8:34:39:
Napake na REK-1 obrazcih na obračunu davčnega odtegljaja v delu, ki se nanaša na oblikovanje pokojninske osnove za obdobje izplačil MAREC 2020

Najnovejši članki:

29.5.2020 15:11:34:
Finančna uprava RS poslala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

28.5.2020 22:28:11:
Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15

28.5.2020 13:21:43:
Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate najkasneje do 31. maja 2020

28.5.2020 13:02:54:
Prenehanje začasnih ukrepov v upravnih in drugih javnopravnih zadevah

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT