Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.6.2013 16:21:31

Nasvet tedna: Finančno poslovanje po ZFPPIPP

Rubrika: Računovodstvo, knjigovodstvoprint Natisni

Nasvet tedna: Finančno poslovanje po ZFPPIPP Racunovodja.com

ZFPPIPP ureja tudi področje finančnega poslovanja, ki obsega zagotavljanje finančnih sredstev, upravljanje finančnih sredstev in njihovih virov ter razporejanje virov finančnih sredstev zaradi zagotavljanja pogojev za opravljanje gospodarske dejavnosti ali drugih poslov.
V zakonu so naštete mnoge obveznosti poslovodstva, v zvezi z njihovim izpolnjevanjem obveznosti po tem zakonu pa je pomembna tudi vloga računovodje.

Osnovna obveznost poslovodstva je, da zagotovi, da družba1 posluje v skladu z omenjenim zakonom  ZFPPIPP in pravili poslovnofinančne stroke, pri čemer mora voditi posle tako, da je iz njihovih odločitev in ravnanj razvidno, da si prizadevajo, da je družba vedno kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna. Pravila poslovnofinančne stroke so poslovnofinančna načela in standardi, ki jih sprejme Slovenski inštitut za revizijo v skladu z zakonom, ki ureja revidiranje, ter druga izkustvena pravila skrbnega finančnega poslovanja, ki so splošno uveljavljena v poslovnofinančni stroki.

V zvezi z zagotavljanjem ustreznega finančnega poslovanja gospodarskih subjektov je pomembno poznavanje osnovnih pojmov finančnega poslovanja. Kratkoročna plačilna sposobnost je sposobnost pravne ali fizične osebe v določenem časovnem obdobju poravnati vse obveznosti, ki so zapadle v tem časovnem obdobju. Dolgoročna plačilna sposobnost je trajna sposobnost pravne ali fizične osebe izpolniti vse obveznosti ob njihovi zapadlosti.

Pravna oseba ali podjetnik je dolgoročno plačilno sposoben, če je obseg njegovih dolgoročnih virov financiranja zadosten glede na obseg in vrste poslov, ki jih opravlja, ter tveganja, ki jim je izpostavljen pri opravljanju teh poslov (v nadaljnjem besedilu: kapitalska ustreznost).

V tem delu povejmo, da se plačilna sposobnost oziroma insolventnost podjetnika presoja po enakih pravilih kot pri drugih gospodarskih subjektih (glejte 1. točka četrtega odstavka 10. člena ZFPPIPP, četrti odstavek 11. člena in 1. točko drugega odstavka 14. člena ZFPPIPP), čeprav v nekaterih delih obstajajo tudi določene razlike. Za podjetnika se smiselno uporabljajo tudi pravila iz 2. poglavja o finančnem poslovanju, kar razberemo iz prvega odstavka 27. člena ZFPPIPP. Podjetnik ali podjetnica (v nadaljnjem besedilu: podjetnik) je fizična oseba iz šestega odstavka 3. člena ZGD-1. Pojem podjetnika za namene ZFPPIPP pa ne vključuje zdravnika, notarja, odvetnika, kmeta ali druge fizične osebe, ki ni podjetnik in ki kot poklic opravlja določeno dejavnost.

Dolgoročni viri financiranja pravne osebe ali podjetnika so:

  1. kapital kot njegov lastni vir financiranja in
  2. tiste njegove obveznosti kot tuji dolgoročni viri financiranja, ki so po svojih lastnostih in namenu v skladu s pravili poslovnofinančne stroke primerne za kritje obveznosti iz poslovanja in izgub zaradi tveganj, ki jim je pravna oseba ali podjetnik izpostavljen pri svojem poslovanju.

Insolventnost je položaj, ki nastane, če dolžnik (14. člen ZFPPIPP):

  1. v daljšem obdobju ni sposoben poravnati vseh svojih obveznosti, ki so zapadle v tem obdobju (v nadaljnjem besedilu: trajnejša nelikvidnost), ali
  2. postane dolgoročno plačilno nesposoben.

Če dolžnik v daljšem obdobju ni sposoben poravnavati  vseh svojih obveznosti, ki so zapadle v tem obdobju (trajnejša nelikvidnost) ali postane dolgoročno plačilno nesposoben, nastopi insolventnost, ki pa od poslovodstva terja določene ukrepe.

V nadaljevanju pa predhodno poglejmo poenostavljen pregled kriterijev za ugotavljanje položaja insolventnosti. Položaj insolventnosti je potrebno sanirati, v nasprotnem primeru je položaj insolventnosti predpostavka oziroma razlog za začetek postopkov zaradi insolventnosti (prisilna poravnava, poenostavljena prisilna poravnava oziroma stečaj). Postopek zaradi insolventnosti se začne, če dolžnik postane insolventen in so izpolnjeni drugi pogoji, ki jih za posamezno vrsto postopka določa ZFPPIPP.

Finančno poslovanje po ZFPPIPP in vloga računovodje

Gradiva ni mogoče naročiti samostojno, ampak je del paketa Računovodstvo, paketa Pravni kotiček in Zlatega kompleta.

1 Določbe drugega poglavja o finančnem poslovanju družb in drugih pravnih oseb se smiselno uporabljajo tudi za podjetnika.

Ključne besede:
ZFPPIPP
Finančno poslovanje po ZFPPIPP
vloga računovodje
insolventnost
Postopki zaradi insolventnosti
Stečajni postopki

Zadnji članki iz rubrike:

20.7.2020 15:52:27:
Stališče 17 – Obravnavanje posebnih zakonskih zahtev pri reviziji računovodskih izkazov delodajalcev, ki zaposlujejo invalide

19.5.2020 11:01:18:
Slovenski inštitut za revizijo: Knjiženje obračuna nadomestila za čakanje na delo in izplačilo kriznega dodatka

31.1.2020 12:53:43:
Obvestilo o načinu vodenja poslovnih knjig za leto 2020 za samostojne podjetnike in ostale zasebnike (dvostavno ali enostavno knjigovodstvo)

4.12.2019 17:41:47:
Kaj zajema MSRP 16 - Najemi (2019)?

11.2.2019 14:56:16:
Obvestilo o načinu vodenja poslovnih knjig za leto 2019 za samostojne podjetnike in ostale zasebnike (dvostavno ali enostavno knjigovodstvo)

Najnovejši članki:

5.8.2020 16:05:26:
Podatki za obračun plač za julij 2020

5.8.2020 15:58:40:
Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov (znesek regresa za prehrano med delom za obdobje julij–december 2020)

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT