Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.5.2013 13:35:53

Vlada Republike Slovenije je sprejela stališče v zvezi z mnenjem Državnega sveta k delovnemu osnutku predloga Ustavnega zakona o spremembah 90., 97. in 99. člena Ustave RS

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada Republike Slovenije je sprejela stališče v zvezi z mnenjem Državnega sveta k delovnemu osnutku predloga Ustavnega zakona o spremembah 90., 97. in 99. člena Ustave RS Racunovodja.com

Vlada je na 8. redni seji, ki je potekala 9. maja 2013, sprejela stališče v zvezi z mnenjem Državnega sveta k delovnemu osnutku predloga Ustavnega zakona o spremembah 90., 97. in 99. člena Ustave RS.

Stališče Vlade je, da se je referendum v praksi potrdil kot zelo pomemben institut v sklopu neposrednega izvrševanja ljudske oblasti, ki zagotavlja možnost in pravico državljanom, da se o posameznem vprašanju oziroma zakonu opredelijo tudi sami. Vlada meni, da praksa in izkušnje pri dosedanjem izvajanju zakonodajnih referendumov pri nas ter tudi primerjalno pravni pogled kažeta na potrebo po določenih spremembah oziroma izboljšavah obstoječe ureditve.

Ustava ne določa nobenih izrecnih omejitev glede vprašanj, o katerih je mogoče odločati na referendumu, saj predpisuje, da lahko Državni zbor razpiše referendum o vprašanjih, ki se urejajo z zakonom. Tudi zakon ne prepoveduje razpisa referenduma za posamezne vrste zakonov, temveč skladno z Ustavo (da so človekove pravice in temeljne svoboščine omejene samo s pravicami drugih in v primerih, ki jih določa Ustava) navaja razloge za nastanek morebitnih protiustavnih posledic razpisa referenduma, ki so Državnemu zboru podlaga za sprejem ocene o morebitni nedopustnosti referenduma. Ker v Ustavi možnost omejevanja te ustavne pravice ni predvidena, je omejitev dopustna samo, če bi bilo to nujno zaradi varstva pravic drugih oziroma varstva javnega interesa, kadar varstvo javnega interesa pomeni hkrati tudi varstvo pravic drugih. O dopustnosti takega referenduma pa mora odločiti Ustavno sodišče.

Predlog sprememb 90. člena Ustave, ki jih predlaga skupina poslank in poslancev, se nanaša tudi na spremembe v smislu določitve vsebin, o katerih se na referendumu naj ne bi smelo odločati - t. i. vsebinsko omejevanje referendumov. Vlada soglaša s predlagano nedopustnostjo razpisa zakonodajnega referenduma v primerih, kot so predvideni v predlogu ustavnega zakona (zakoni o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč, zakoni o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter zakon, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna, zakoni o ratifikaciji mednarodnih pogodb in zakoni, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost).

V skladu z veljavno ureditvijo lahko zahtevo za razpis referenduma vloži najmanj tretjina poslancev, Državni svet ali štirideset tisoč volivcev. Vlada podpira predlog, v skladu s katerim razpis referenduma lahko zahteva le štirideset tisoč volivcev. Pri zakonodajnem referendumu gre namreč že v osnovi za odločanje državljanov, zato naj bo ta pravica tudi v fazi zahteve prepuščena le njim.

Vlada tudi podpira predlog v delu, ki določa kvorum, torej število udeležencev, kdaj je odločitev na referendumu veljavna. V skladu s predlogom bi bil zakon na referendumu zavrnjen, če bi proti njemu glasovala večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev. Navedena rešitev namreč upošteva dejstvo, da je bil zakon v državnem zboru že sprejet in naj zato tisti, ki temu nasprotujejo izkažejo določeno mero nasprotovanja kot pogoj, da se zakon ne uveljavi. Vlada tudi meni, da bi ta rešitev prispevala k večji legitimnosti referendumske odločitve.

Vir: MNZ

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

5.8.2020 16:05:26:
Podatki za obračun plač za julij 2020

5.8.2020 15:58:40:
Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov (znesek regresa za prehrano med delom za obdobje julij–december 2020)

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT