Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.3.2013 11:29:33

Vlada določila besedilo predloga Zakona o finančni upravi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo predloga Zakona o finančni upravi Racunovodja.com

Vlada Republike Slovenije je na 55. redni seji, ki je potekala 19. 3. 2013, določila besedilo predloga Zakona o finančni upravi in ga posreduje Državnemu zboru v obravnavo.

Vlada ocenjuje, da je zaradi pričakovanih novih okoliščin, ki jih bo prinesel vstop Hrvaške v EU, in zaradi povečanja učinkovitosti pri pobiranju obveznih dajatev ter večje racionalnosti organiziranosti služb, ki so pristojne za pobiranje javnih dajatev, primerno, da se davčna in carinska služba združita v enotno finančno upravo.

Z združitvijo obeh služb se uresničujeta tudi cilj racionalizacije postopkov v službah in optimizacija stroškov do zdaj ločenih organov. Prav tako se želijo bolje izkoristiti zaposleni, s katerimi razpolagata službi.

Poenotenje kontrolnih mehanizmov služb in zbirk podatkov bo omogočilo celovito in kakovostno obravnavo zavezancev kakor tudi zmanjšanje administrativnih ovir pri izpolnjevanju njihovih obveznosti, po drugi strani pa tudi zmanjšanje upravnega bremena za finančno upravo.

Cilj predloga zakona je vzpostaviti pravni okvir za nadaljnji razvoj upravnega organa, pristojnega za pobiranje obveznih dajatev, kot sodobno organiziranega upravnega organa.

Predlog zakona ureja načela delovanja, organizacijo, naloge in pooblastila finančne uprave, zbiranje podatkov ter vodenje davčnega registra in evidenc, pravice ter obveznosti uslužbencev finančne uprave in druga vprašanja, povezana z delovanjem finančne uprave.

Finančna uprava Republike Slovenije bo upravni organ v sestavi ministrstva za finance. Notranje organizacijske enote finančne uprave sestavljajo Generalni finančni urad, finančni uradi in druge notranje organizacijske enote. V Generalnem finančnem uradu bo organizirana Finančna policija, specializirana finančna preiskovalna enota, ki bo ustanovljena za posebne primere odkrivanja in preiskovanja najtežjih kršitev predpisov o obdavčenju ali drugih predpisov iz pristojnosti finančne uprave, s katerimi je lahko resno ogrožen finančni interes oziroma interes varstva in varnosti Republike Slovenije oziroma EU, ki zahtevajo posebno usposobljenost, organiziranost in opremljenost finančnih preiskovalcev. Zaradi umeščenosti v organizacijsko enoto finančne uprave, pristojno za načrtovanje in usmerjanje finančnega nadzora, bo imela Finančna policija zagotovljeno tudi ustrezno pomoč za svoje delovanje, splošno, vsebinsko in analitično. Pomembno je tudi, da bo znotraj Generalnega finančnega urada finančne uprave omogočeno hitro usklajevanje dejavnosti mobilnih oddelkov, ki bodo lahko zagotovili pomoč Finančni policiji. Taka organiziranost bo pomembno prispevala k učinkovitosti pri zatiranju najhujših kršitev pri izogibanju plačevanju davkov vseh vrst ter tudi zagotovila učinkovitejše pobiranje dajatev na primarni ravni. Finančna policija bo pri opravljanju svojih nalog samostojna. Vlada bo z uredbo, izhajajoč iz predloga zakona, določila naloge, krajevno pristojnost, območje in sedež Generalnega finančnega urada ter finančnih uradov.

Pri določitvi obsega in vsebine nalog združenega organa se izhaja iz obstoječih nalog davčnega in carinskega organa, določenih z ZDS-1, ZCS-1 in ZDavP-2.

Za opravljanje nalog finančne uprave imajo uradne osebe v okviru nalog delovnega mesta, na katero so razporejene, določena pooblastila:

 • ugotavljanje identitete zavezanca,
 • zbiranje in pridobivanje obvestila ter podatke,
 • zahtevati predložitev podatkov, listin in dokumentov, jih pregledovati in razmnoževati,
 • pregled podatkov v elektronski obliki in zahtevati izdelavo njihove kopije, če se podatki nanašajo na opravljanje dejavnosti ali pridobivanje prihodkov,
 • kopiranje podatkov v elektronski obliki in zahtevati izdelavo verodostojne kopije celotnega nosilca podatkov,
 • pregled in obdelava kopij podatkov v elektronski obliki ter verodostojne kopije celotnega nosilca podatkov, če se podatki nanašajo na opravljanje dejavnosti ali pridobivanje prihodkov,
 • uporaba tehničnih pripomočkov za fotografiranje ali snemanje,
 • odvzem in pregled vzorcev blaga,
 • ugotavljanje namensko uporabo označenih energentov in vsebnosti sredstev za označevanje,
 • zaseg listin, dokumentov, nosilcev zbirk podatkov in drugih stvari,
 • vstop na zemljišča, prostore in objekte in njihov pregled,
 • pregled naprav, blaga in drugih stvari,
 • ustavljanje prevoznih sredstev,
 • pregled in preiskava prevoznih ter prenosnih sredstev,
 • varnostni pregled,
 • pregled oseb,
 • uporaba prisilnih sredstev,
 • zapečatenje poslovnih prostorov, poslovnih knjig in druge dokumentacije,
 • prepoved opravljanja dejavnosti,
 • opravljanje drugih dejanja, ki so v skladu z namenom opravljanja nalog finančne uprave.

Finančna uprava zbira določene podatke ter vodi in vzdržuje davčni register in druge evidence.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

2.6.2020 14:43:28:
Krizni dodatek za zaposlene invalide, ki delajo v invalidskih podjetjih in zaposlitvenih centrih

2.6.2020 13:31:53:
Interventni ukrepi na področju štipendiranja in invalidskega varstva

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

1.6.2020 15:31:43:
Čakanje na delo po 1. juniju 2020

1.6.2020 15:03:09:
Preklic dela na domu

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT