Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 25.3.2013 14:23:03

Začetek izvajanja sporazuma o zaposlovanju delavcev migrantov iz BIH v Sloveniji

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

1. marca 2013 se je pričel izvajati Sporazum med Vlado RS in Svetom ministrov Bosne in Hercegovine o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine (BiH) v Republiki Sloveniji (RS). Sporazum celovito ureja pogoje in postopke zaposlovanja državljanov BiH v RS.

Zaposlovanje državljanov BiH v Sloveniji je tako od 1. marca 2013 mogoče le na podlagi Sporazuma med Vlado RS in Svetom ministrov BiH o zaposlovanju državljanov BiH v RS (sporazum), ki določa tako pogoje in obseg zaposlovanja državljanov BIH v Sloveniji kot tudi pogoje in postopke za izdajo dovoljenja za zaposlitev delavcev BIH v Sloveniji, pravice do prebivanja v Sloveniji še naprej ureja Zakon o tujcih.

Delodajalec v Sloveniji lahko v skladu s sporazumom zaposli delavce migrante iz BiH, če:

 • so kandidati starejši od 18 let in so kot brezposelne osebe prijavljene najmanj 30 dni pri pristojnih javnih službah za zaposlovanje v BIH (razen v primeru strokovne zaposlitve, to je zaposlitve s polnim delovnim časom, za katero delavec migrant prejme plačilo v višini najmanj trikratnika minimalne plače v RS, kjer je možna zaposlitev tudi, če delavci ne izpolnjujejo pogoja predhodne 30-dnevne prijave),
 • na trgu dela v Sloveniji ni ustreznih domačih kandidatov za ponujeno prosto delovno mesto,
 • delodajalec izpolnjuje zakonske pogoje za zaposlitev tujca.

Postopek pridobitve dovoljenja

Po novem mora delodajalec v RS, ki želi zaposliti državljana BiH, najprej ustrezno prijaviti prosto delovno mesto pri Zavodu za zaposlovanje (Zavod). Na obrazcu prijava prostega delovnega mora posebej izpostaviti, da gre za zaposlitev državljana BiH, ter ali želi samo seznam ustreznih kandidatov ali pa želi z njimi opraviti tudi razgovore. Zavod bo preveril ustreznost delodajalca ter domačih kandidatov, prijavljenih v evidenci. Če bodo pogoji izpolnjeni, bo Zavod Agenciji za delo in zaposlovanje Bosne in Hercegovine po elektronski pošti posredoval podatke o delodajalcu in prostem delovnem mestu.

Agencija za delo in zaposlovanje BiH bo v sodelovanju z javnimi službami za zaposlovanje organizirala postopek oglaševanja in obveščanja, vabljenja in izbiro kandidatov za zaposlitev v RS ter poslala predlog ustreznih kandidatov.

Če bo delodajalec izbral kandidate samo na podlagi predloga ustreznih kandidatov, bo o končnem izboru obvestil Agencijo za delo in zaposlovanje BiH najpozneje v 5 delovnih dneh. Če bo delodajalec v prijavi prostega delovnega mesta na obrazcu označil, da želi z izbranimi kandidati opraviti razgovore, bo Agencija za delo in zaposlovanje BiH delodajalca obenem tudi povabila k udeležbi na razgovore, ki se bodo izvedli v Bosni in Hercegovini.

Pogodbo o zaposlitvi z izbranim kandidatom bo lahko delodajalec sklenil takoj po razgovoru na kraju samem v državi izvora, lahko pa jo bo poslal na Agencijo za delo in zaposlovanje BiH, ki bo poskrbela, da bo izbrani kandidat podpisal pogodbo o zaposlitvi, nato pa tako sklenjeno pogodbo skupaj s potrebno dokumentacijo poslala delodajalcu in Zavodu. Pogodba o zaposlitvi bo morala biti sklenjena najmanj za obdobje enega leta.

Šele po zaključku izbora kandidata (delavca migranta) in sklenitvi pogodbe o zaposlitvi bo delodajalec vložil vlogo za izdajo dovoljenja pri Zavodu RS za zaposlovanje (obrazec TUJ-BiH). Zavod bo o vlogi za izdajo delovnega dovoljenja odloči najpozneje v 15 dneh od prejete popolne vloge.

Delovno dovoljenje

Delovno dovoljenje na podlagi Sporazuma se bo izdalo z veljavnostjo treh let. Delavec migrant bo lahko svoje dovoljenje podaljšal za nadaljnja tri leta. Dovoljenje bo dobil delodajalec in po prihodu v RS tudi delavec migrant.

Prvo leto zaposlitve bo moral biti delavec migrant zaposlen pri delodajalcu, ki je vložil vlogo za izdajo dovoljenja, oziroma pri njegovem pravnem nasledniku. Po preteku prvega leta zaposlitve ima delavec migrant v preostalem obdobju veljavnosti dovoljenja prost dostop na slovenski trg dela.

Delavec migrant, ki po prvem letu zaposlitve izgubi zaposlitev, vendar ne po svoji krivdi, ima pravico, da se vpiše v evidenco brezposelnih oseb in lahko v skladu z zakonodajo države zaposlitve in mednarodnimi pogodbami uveljavlja pravice iz naslova brezposelnosti.

Vrnitev delavca migranta

Vrnitev v Bosno in Hercegovino morajo delavci migranti prijaviti pristojni javni službi za zaposlitev, ta pa obvesti Agencijo za delo in zaposlovanje Bosne Hercegovine, ki vodi poimensko evidenco o delavcih migrantih, ki so prijavili svojo vrnitev. Ponovna vrnitev delavca migranta v Republiko Slovenijo je mogoča po najmanj šestmesečni prekinitvi zakonitega prebivanja. Ponovna vrnitev pomeni, da je bil delavec migrant že zaposlen v RS in se je po prenehanju veljavnosti dovoljenja prostovoljno vrnil v državo izvora.

Sporazum se ne uporablja za državljane Bosne in Hercegovine, ki:

 • so 1. 3. 2013 na dan uveljavitve tega sporazuma zakonito zaposleni v RS;
 • v primeru sezonske zaposlitve, zaposlitve poslovodnih delavcev in v primeru zaposlitve oziroma prostovoljnega dela zaradi usposabljanja in izpopolnjevanja na področju medicine;
 • imajo v RS izdano dovoljenje za stalno prebivanje;
 • v RS prebivajo na podlagi združevanja družine;
 • jim je v RS priznan status raziskovalca;
 • v RS ustanovijo ali soustanovijo osebno gospodarsko družbo in na podlagi ustanoviteljskih pravic zastopajo družbo ali se registrirajo kot samostojni podjetniki posamezniki;
 • na podlagi šolanja v državi zaposlitve lahko pridobijo osebno delovno dovoljenje;
 • vlagajo vlogo za pridobitev modre karte, dovoljenja za vstop in prebivanje za namene visokokvalificirane zaposlitve.

Služba za zaposlovanje tujcev bo informacije o izvajanju Sporazuma o zaposlovanju državljanov BiH v RS in postopkih izdaje dovoljenj objavljala na spletnih straneh Zavoda.

Vir: ZRSZ

Ključne besede:
zaposlovanje
zaposlovanje tujcev
zaposlovanje delavcev migrantov iz BIH
ZRSZ
BIH

Zadnji članki iz rubrike:

25.9.2023 14:49:18:
Sprejeta novela insolvenčnega zakona

20.9.2023 14:37:31:
Dodatna pojasnila o začasnem odlogu bančnih posojil

19.9.2023 12:54:23:
Nov podzakonski predpis s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma

18.9.2023 15:01:44:
Iztekanje roka za uveljavljanje povračila izplačanih plač zaradi odstranjevanja posledic poplav

14.9.2023 10:16:01:
Podaljšanje dovoljenja za prodajo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov prek portala SPOT

Najnovejši članki:

25.9.2023 16:13:36:
Informacija o nadomestilu plač prostovoljcem za pomoč pri odpravljanju posledic poplav v avgustu

25.9.2023 11:50:06:
Izjava za izplačilo pomoči samozaposlenim zaradi poplav in plazov v avgustu 2023 je na voljo

24.9.2023 22:58:10:
Zaposlitveni oglas: Računovodja (m/ž), Podravska regija

20.9.2023 17:38:19:
Hitrejše zaposlovanje tujih delavcev za odpravo posledic poplav in plazov

20.9.2023 14:32:53:
Letni dopust zavarovanca v času odobrenega bolniškega staleža ni mogoč