Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.3.2013 11:35:54

Uredba o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Uredba o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje

Vlada Republike Slovenije je na 52. redni seji, ki je potekala 28. februarja 2013, sprejela Uredbo o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje. Glavni namen uredbe je odprava administrativnih ovir in bremen za investitorje in upravne organe. Uredba določa širok nabor nezahtevnih objektov, za katere investitor pridobi gradbeno dovoljenje po enostavnejšem postopku. Ta postopek je hiter in za investitorja bistveno cenejši, ker v njem ni treba priložiti projektne dokumentacije. Tako se bo olajšal in pospešil zagon nekaterih investicij. Določen je namreč večji nabor enostavnih objektov, za katere ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja.

Ocenjujejo, da se število objektov, ki bodo po novem sodili med enostavne objekte, povečalo za približno 35 %, število objektov, ki bodo po novem sodili med nezahtevne objektej pa naj bi se povečalo za preko 50 %. S tem uredba dosledno sledi cilju odprave administrativnih ovir pri graditvi objektov.

Na Inšpektoratu, pristojnemu za področje graditve objektov ocenjujejo, da se bo zaradi nove uredbe število postopkov, ki jih vodijo zaradi gradnje enostavnih objektov, zmanjšalo do 30 %. Uredba na ta način uvaja neke vrste »mini legalizacijo«.

Nova uredba objekte razvršča glede na zahtevnost gradnje na zahtevne, manj zahtevne, nezahtevne in enostavne objekte.

Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT