Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.5.2005 12:47:22

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o sistemu plač v javnem sektorju

uvi.si

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada RS je na seji sprejela parafirano besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o sistemu plač v javnem sektorju (v nadaljevanju: ZSPJS). Vlada ob tem predlaga, da se Zakon o spremembah in dopolnitvah ZSPJS sprejme po nujnem postopku in uvrsti na majsko sejo Državnega zbora.

Bistvene novosti novele zakona so javnost plač funkcionarjev in javnih uslužbencev, ureditev razmerij plač direktorjev, določitev plač in predpisano ravnanje v primeru nezakonitosti, uvrščanje v plačne razrede, napredovanje in delovna uspešnost, določena pa so tudi namenska sredstva za odpravo nesorazmerij.

Določitev plač in ravnanje v primeru nezakonitosti

S spremembami in dopolnitvami je predlagano, da se tako za funkcionarje, kot za vse javne uslužbence (tudi za zaposlene v državnih organih in upravah lokalnih skupnosti) plača določa s pogodbo o zaposlitvi, pri čemer se za razliko od načina, ki ga je predpisal Zakon o delovnih razmerjih (le-ta določa, da se plača določi v nominalnem znesku) predlaga, da se s pogodbo določijo plačni razred in druge sestavine plače v skladu s tem zakonom, predpisi in drugimi akti, izdanimi na njegovi podlagi ter kolektivnimi pogodbami. Prav tako je določeno, da se javnemu uslužbencu in funkcionarju ne sme določiti plača v drugačni višini kot je določena z navedenimi akti, urejen pa je tudi način ravnanja v primerih, ko pride do spremembe plače, ki je posledica sprememb navedenih aktov. Skladno s temi določbami je urejen tudi način prehoda na izplačilo plač po tem zakonu tako, da je določeno, da se plače določijo z aneksom k pogodbi o zaposlitvi.

Za primere, ko je ugotovljena nezakonitost pri izplačilu plač, je določen način ravnanja tako za primere izplačila prenizkih kot tudi previsokih plač, pri čemer določbe sledijo načelom in pravilom Zakona o delovnih razmerjih in Obligacijskega zakonika.

Uvrščanje v plačne razrede

S spremembami in dopolnitvami je predlagamo, da se celotna plačna skupina J ne uvršča v plačne razrede s KPJS, ampak s kolektivnimi pogodbami dejavnosti. V zvezi z uvrščanjem delovnih mest ravnateljev, direktorjev in tajnikov pa je predlagano, da se natančneje določi, da vlada opravi uvrstitev ali neposredno z uvrstitvijo delovnega mesta v plačni razred ali pa za posamezne vrste delovnih mest z določitvijo razpona, pri čemer vlada v takem primeru določi tudi kriterije za razvrstitev posameznih delovnih mest znotraj določenega razpona.

Napredovanje in delovna uspešnost

Za razliko od veljavnega zakona je s spremembami poleg varovanja plačnega razreda ob napredovanju predviden tudi določen prenos plačnih razredov. V nekaterih dejavnostih je ureditev, ki omogoča prenos plačnih razredov, v uporabi že na podlagi sedanjih predpisov, pri čemer pa ureditve po posameznih področjih niso poenotene. Po predlaganih določbah tega zakona je prenos predviden pri napredovanju v naziv in pri prehodu na drugo delovno mesto v istem ali nižjem tarifnem razredu, ne pa tudi ob napredovanju na bolj zahtevno delovno mesto v višjem tarifnem razredu; pri slednjem je predvideno varovanje doseženega plačnega razreda.

Pri izplačilu dela plače za delovno uspešnost je predlagana večja fleksibilnost s tem, ko bi se lahko ta del plače izplačal tudi več kot dvakrat letno. Ob večjem možnem številu izplačil v različnih možnih obdobjih pa je bilo nujno določiti tudi novo enotno osnovo za izračun najvišje možne letne delovne uspešnosti in sicer je kot osnova predlagana osnovna plača v mesecu decembru preteklega leta.

Namenska sredstva za odpravo nesorazmerij

Glede na to, da naj bi se v skladu s 50. členom ZSPJS sredstva dogovorjenega dela uskladitve plač namenjala za odpravo nesorazmerij v daljšem časovnem obdobju (od 2004 do 2009) je potrebno zagotoviti, da se ta sredstva zbirajo na namenski postavki, ki se lahko prenaša iz leta v leto. Posebej je to nujno zaradi tega, ker v letih 2004 in 2005, ko se nesorazmerja še niso odpravljala, ni bila izvedena celotna uskladitev plač in je potrebno ta del neporabljenih sredstev ohraniti, tako da jih bo možno uporabiti, ko se bodo nesorazmerja v praksi začela odpravljati. Ker so financerji uporabnikov proračuna, za katere velja ta zakon, različni (državni proračun, občinski proračuni in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije), je predlagano, da namensko postavko odpre vsak od njih. Za evidenco stanja na postavkah bo pristojno ministrstvo, pristojno za sistem plač v javnem sektorju, ki bo o zbranih in porabljenih sredstvih enkrat letno obvestilo reprezentativne sindikate, za nadzor nad pravilnostjo izračuna sredstev pa proračunska inšpekcija.

Ureditev razmerij plač direktorjev

Predlagano je, da se s prehodno ureditvijo že v obdobju do pričetka obračuna in izplačila plač po novem zakonu prepreči neutemeljeno visoka izplačila plač in nagrad direktorjev ter določi tudi končni rok, ko bodo njihove plače urejene v skladu z novim sistemom. Predvideno je, da tudi v tem obdobju najvišja možna bruto plača brez dodatka za delovno dobo ne sme presegati višino 65. plačnega razreda oziroma 59. plačnega razreda (razlikovanje glede na to, ali je ustanovitelj država ali lokalna skupnost). Zaostreni so tudi pogoji za izplačilo enkratnih letnih nagrad, tako da bi le-te izjemoma prejeli le najbolj uspešni direktorji, ki znaten delež sredstev pridobijo s prodajo blaga in storitev na trgu.

Določitev izhodiščne plače in plačne lestvice ter sprememba razponov

Glede na uskladitev osnovnih plač je potrebno ustrezno uskladiti tudi izhodiščno plačo za negospodarske dejavnosti za I. tarifni razred za 2,00%, tako da znaša omenjena izhodiščna plača od 1.7.2005 dalje 54.823 SIT.

Z namenom odpraviti razlikovanje najvišje možne ravni osnovnih plač v vseh treh vejah oblasti je predlagano, da se najvišja možna raven sodne veje oblasti izenači z ostalima dvema vejama oblasti

Zadnji članki iz rubrike:

12.7.2021 16:04:14:
Izobraževanje poslovnih subjektov o novih bonih - BON21

8.6.2021 12:50:24:
Finančna uprava objavila kontakte vodij sektorjev oziroma oddelkov

20.5.2021 15:40:21:
Javna objava letnih poročil za leto 2020

14.5.2021 16:06:11:
Soglasje vlade k amandmajem na novelo Zakona o trošarinah

12.5.2021 16:44:58:
Onemogočena oddaja popravkov napovedi Doh-Div, Doh-Obr in Doh-Dho

Najnovejši članki:

2.8.2021 17:01:00:
Podatki za obračun plač za julij 2021

2.8.2021 13:01:52:
Poročilo o gibanju plač za maj 2021

2.8.2021 13:00:08:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2021

2.8.2021 12:44:37:
Pravilnik o spremembi in dopolnitvah Pravilnika o priznani obrestni meri

30.7.2021 15:37:38:
Koledar poročanja - avgust 2021

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT